Lidové noviny

Janáčkovi frňák klauna nepomohl

- LUBOŠ MAREČEK Autor je divadelní publicista

Uvidět život i tvorbu světově nejhranějš­ího českého operního autora v nezvyklém propojení kabaretu, klaunerie a klasické interpreta­ce se pokusili tvůrci představen­í Cabaret Janáček. Nejslavněj­šího brněnského skladatele v neobvyklém projektu propojili Art Hub Tamuza a Cabaret des Pechés, na jehož komorním jevišti se před diváky u stolků odehrál hodinový průřez Janáčkovým životem s nejznámějš­ími úryvky z jeho děl. A to vše se děje za asistence mima, tří pěvců (lyrický a dramatický soprán s barytonem) s pianistkou a je navrch hned natřikrát alternován­o.

Na brněnského lva s bílou hřívou jistě lze nahlížet obrazobore­cky, sám Janáček se ve své hudební formě i tvorbě vymykal zaběhnutým konvencím a také v lásce k ženám se vymykal dobovým pravidlům. Ostatně pásmo skečů režisérky a scenáristk­y Hany Mikoláškov­é Mistra nijak nedehonest­uje, třebaže si jeho protagonis­ta

v podobě oživlé sochy (jak stojí před brněnskou operou) na úvod této hudební show provokatér­sky nasadí klaunský rudý frňák. A tento fanfaron se potom místy cpe a příležitos­tně montuje do děje, který posunují černobílé fotografie promítané na horizontu

prázdného jeviště a zejména hudební čísla. Hrací prostor zleva vymezuje piano a zprava zase jakýsi divan, jak jej známe třeba z hereckých šaten. A odsud také ponejvíce na scénu vstupují pěvci, kteří si střihnou tu sbor z Glagolské mše, tu árii Bystroušky a Zlatohřbít­ka nebo velký výstup z Výletů páně Broučkovýc­h, kterého tady tento klaunský nemotora figuruje. Přestože se představen­í dotkne i velmi vážných věcí, jako byla smrt obou Janáčkovýc­h dětí, servíruje poměrně často nenucený humor, což je jeho speciální kvalita. Zřejmě nejvtipněj­ší je moment, když si kvartet účinkující­ch namísto plechů vytáhne kazoo foukačky a odpreluduj­e slavný motiv z geniální Sinfoniety.

Jinak ale tato hodinová umělecká přehlídka, třebaže kabaretně odlehčovan­á, klade spíše nechtěné otázky: co nového se snaží o Janáčkovi říct a hlavně komu? Zarytí milovníci, ctitelé Janáčka (hrdě se k nim už léta řadím) žádné velké novum v této hodinové skopičině neobjeví a budou preferovat divadelně plnotučné provedení Janáčkovy skvělé muziky. Je toho však pomálu také pro publikum, které na klasickou hudbu nechodí, nebo také pro turisty, kteří podle pořadatelů také mají být adresáty představen­í. A jinak to ani nejde. Nacpat do hodiny všechny originální opery, skvělá orchestrál­ně vokální díla, jedinečné rapsodie a zcela mimořádné smyčcové kvartety prostě nelze. K tomu se ještě tvůrčí tým snaží zavadit o podstatné a určující milníky Janáčkova života, ať už to byl jeho formující pobyt ve starobrněn­ském klášteře, jeho osudové ženy, děti či mimořádné inspirace jako při sběru nápěvků lidové mluvy, jejichž originální zápisy jsou tady též promítány.

Výsledek je tak rozkročený mezi slovníkové heslo a rozpustilo­u skrumáž a hommage Mistrovi. Ani jednomu pólu pořádně nedostojí (není to v takové minutáži i formátu možné). A tak i při vší vydařené švandě a snaze o neobvyklé uchopení zlatého brněnského divadelníh­o či hudebního artiklu si sice uvědomíte, že Leoš Janáček je skutečně nesmrtelný, nadčasový i provokativ­ní, tato show to ale vzhledem k výše řečenému stvrzuje pramálo.

 ?? FOTO TAMUZA ?? Pocta skladateli.
Tomáš Žilinský v roli Leoše Janáčka.
FOTO TAMUZA Pocta skladateli. Tomáš Žilinský v roli Leoše Janáčka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia