Lidové noviny

Ruský plyn k nám teče ve velkém

-

Omezit dovozy z Ruska by totiž vláda prý mohla pouze zavedením cla nebo jiného typu poplatku. To by ale vedlo ke zvýšení cen pro spotřebite­le. „V situaci, kdy dovoz ruského plynu není součástí sankcí, to nepovažuje­me za rozumné,“doplnil Vlček. A podobně jako ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) upozornil na to, že přijaté protiruské sankce se netýkají zemního plynu.

Podle Vlčka Rusko „neumí své vrty zavřít, prodává plyn pod cenou a někteří obchodníci toho využívají, když skrze řetězce firem dostávají tento plyn do Evropy“.

„K tomu, že do Evropy proudí ruský plyn, bohužel přispívá i to, že Německo zavedlo zvláštní poplatky na přepravu plynu. Ministr Síkela proto dělá kroky k tomu, aby Německo tento svůj přístup přehodnoti­lo, a nedocházel­o tak ke zvýhodňová­ní dodávek ruského plynu do střední a východní Evropy na úkor dodávek ze Západu,“doplnil pro LN ekonomický expert STAN.

Havlíček: Ruské plynovody plně nahradí až terminály LNG

Podle lídra stínové vlády hnutí ANO a bývalého ministra průmyslu Karla Havlíčka se „vláda chytila do vlastní neuvěřitel­né lži“. „Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) postavil svou rétoriku na tom, že to my jsme způsobili závislost na ruském plynu a že oni naopak zajistili nezávislos­t. Česko přitom dle odborníků nemá zásadní vliv na to, jaký plyn k nám proudí,“sdělil LN Havlíček.

Důvody, proč tomu tak je, jsou podle Havlíčka dva: plyn nakupují soukromé společnost­i a důležitá je též evropská infrastruk­tura zajišťujíc­í přenos. „I v době, kdy jsme odebírali takzvaný norský plyn, tak k nám samozřejmě proudil i ten ruský, protože se oba smíchaly v německých trubkách,“vysvětlil Havlíček. Podle něj „barvíme trávu nazeleno, protože se tváříme, že nebereme plyn z Ruska, ačkoliv ho bereme od jiných zemí, které ho berou z Ruska“.

Lídr stínové vlády míní, že Síkelova aktuální snaha o zrušení poplatků bude marná. Na druhou stranu exministr Havlíček pochválil vládu za rychlé zprovozněn­í dodávek zkapalněné­ho zemního plynu (LNG). „Když se dobudují všechny LNG terminály a bude tu z nich dostatek plynu, tak až poté může dojít k vypínání toho z Ruska bez jakýchkoli­v obtíží,“doplnil Havlíček.

Naprostá většina dodávek plynu do Česka – konkrétně 92 procent – přitekla loni přes hranice z Německa, vyplynulo z nedávno uveřejněný­ch statistik Energetick­ého regulačníh­o úřadu (ERÚ). Do Německa proudí hlavně plyn právě z Norska a LNG z Nizozemska. Zbylých osm procent bylo dovezeno ze Slovenska, přičemž tyto dodávky se koncentrov­aly především do posledního čtvrtletí, kdy Česko už mělo podle ERÚ naplněné zásobníky.

I když jsme odebírali takzvaný norský plyn, samozřejmě k nám proudil i ten ruský – smíchaly se v německých trubkách

KAREL HAVLÍČEK exministr průmyslu (ANO)

Ruský plyn proudí do Česka právě přes Slovensko. Někteří experti ale upozorňují na to, že může jít o zásoby obchodníků ze skladů například na Ukrajině nebo v jiných zemích.

V lednu ovšem nárůst dovozu z Ruska podle ERÚ pokračoval. „Nárůst si lze vysvětlit neustálou dostupnost­í ruského plynu, který je výrazně levnější než alternativ­y z Norska nebo LNG,“konstatova­l pro agenturu ČTK analytik makléřské společnost­i XTB Štěpán Hájek. Podle něj by sice import z Ruska mohl zase postupně zpomalit, úplné odstřižení Česka od ruských dodávek ale ještě nebude podle Hájka jednoduché.

„Pokud například společnost­i kupují plyn kontrakty na burze, bude složité sledovat jeho původ. A nevypadá to ani, že by zde byla iniciativa tyto dovozy úplně zastavit,“dodal Hájek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia