Lidové noviny

Na plynu se ušetří i desítky tisíc

- ROMAN ŠITNER

Ceny zemního plynu pro domácnosti se vrátily k hodnotám doby před energetick­ou krizí. Tedy alespoň ty nabídkové pro nové zákazníky. Většina lidí stále platí více, protože jejich dodavatel nakoupil v minulosti dráž.

Na loňský rok musela vláda zastropova­t ceny plynu na 3025 korunách za megawattho­dinu (MWh), domácnoste­m hrozilo, že by mohly platit ještě víc, protože vývoj na burze byl naprosto nevyzpytat­elný. Nyní přibývá nabídek, které už se pomalu blíží hranici tisíce korun za megawattho­dinu, takové tu 2,5 roku nebyly. Vývoj na burze navíc ukazuje, že tato hranice může být brzy i prolomena.

„V důsledku teplé zimy a nižší průmyslové výroby v celé Evropě klesla poptávka po energiích.

Svoji roli hrají i úspory domácností, naplněnost zásobníků plynu napříč celou Evropou,“vysvětluje pokles cen mluvčí innogy Pavel Grochál. Tento největší dodavatel plynu také včera přišel s novými, levnějšími ceníky.

Podle analytika poradenské společnost­i EGÚ Brno Michala Kocůrka je poptávka po plynu nižší, než se čekalo. „Je dostatek dodávek plynu ze všech zdrojů. Pokles cen je také v dalších klíčových regionech, v USA, v Asii,“popisuje. Navíc jsou plné zásobníky a o to nižší bude poptávka po plynu v budoucnu.

Ceny nejspíš ještě klesnou

Na burze v Rotterdamu se plyn obchoduje nejlevněji od jara 2021, v USA nyní stojí stejně jako v době největšího covidového přebytku: velkoobcho­dní cena bez daně je na úrovni kolem 145 Kč/MWh, na zlomku evropských cen. Pro české domácnosti je ale důležitějš­í, za kolik se plyn prodává na příští měsíce a roky. Tedy za kolik si dodavatel zajistí plyn na další topnou sezonu. Tam se ceny nyní pohybují kolem 30 eur/MWh, dávají tak naději na koncové ceny do tisíce Kč/MWh.

„Pokud současný pozitivní trend vydrží, nižší nákupní ceny se postupně budou dál promítat do konečných cen,“říká Grochál ze společnost­i innogy. „Aktuálně na trhu nevidíme nějaké důvody a signály pro růst cen. Je třeba si uvědomit, že krize a válka na Ukrajině vyhnaly ceny do naprosto extrémních výšin,“dodal. S tím, že obavy o bezpečnost dodávek opadají a trh se vrací do normálu.

„Evropě se podařilo eliminovat možnost, že by mohla být vydírateln­á pomocí dodávek plynu,“popisuje Kocůrek. Nové

LNG terminály, regulace uskladnění zkapalněné­ho plynu, opatření na snížení spotřeby a hlavně diverzifik­ace zdrojů plynu fakticky znemožňují návrat podobné situace jako v roce 2022.

Konec tranzitu přes Ukrajinu

Neznámou však zůstává, jak se příští rok projeví předpoklád­aný konec tranzitu plynu přes Ukrajinu, kvůli čemuž si bude muset například Slovensko a Rakousko najít jiné zdroje. „Ale ani tato případná komplikace, která by před pár lety měla závažné dopady, na trhu nevyvolává žádnou paniku,“soudí Kocůrek.

Cenu plynu v podstatě tlačí dolů i to, že se jej nevyplácí pálit pro výrobu elektřiny. Ta je nyní levnější kvůli dobrým podmínkám pro výrobu z obnoviteln­ých zdrojů i návratu výkonu ve francouzsk­ých jaderných elektrárná­ch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia