Lidové noviny

Léto u moře: výběr je letos bohatší

Prodeje letních dovolených se již naplno rozjely. Nejlepší nabídky first minute zájezdů právě vrcholí, část jich bude k dispozici ještě v březnu. A také letos je z čeho vybírat, do hry totiž vstupují nové destinace. Více možností skýtá také více odletů z

- DANA JAKEŠOVÁ Autorka je spolupraco­vnicí redakce

Slevy jsou při nákupu letní dovolené first minute (v první moment) velmi výrazné. I proto je o takové zájezdy zájem. Například cestovní kanceláře Čedok, Fischer, Exim Tours i cestovní agentura Invia hlásí oproti stejné době loni nárůst prodejů o třetinu. „Je vidět, že se lidé už nebojí plánovat dovolenou s předstihem, a mohou tak využít benefity, které nákup zájezdu v rámci first minute přináší,“konstatuje Jiřina Ekrt Jirušková, mluvčí Invie. A nejde přitom jen o jistotu termínu, hotelu nebo typu pokoje. „Navíc mohou využívat nízkých záloh, akčních slev na ubytování, pobytů pro děti zdarma nebo třeba výhodnější­ho výběru sedadel v letadle,“doplnila Kateřina

Pavlíková, mluvčí Čedoku. Cestovní kancelář Alexandria pamatuje také na seniory, kteří si mohou vybrat dotované zájezdy z akce Senior Program. Slevu lze u některých cestovek získat také na nákup zájezdu online. Někdy je u zájezdů zakoupenýc­h „v první moment“možná změna termínu i destinace bez poplatku. Tuto možnost nabízí například Alexandria. U cestovních kanceláří Fischer a Exim Tours lze dokonce ještě 30 dnů před odletem zrušit zájezd bez udání důvodů.

Většina výhod končí dnes

„Nejvýhodně­jší tarify a balíčky však u většiny cestovních kanceláří končí datem 29. února,“upozorňuje Martina Hrnčířová, ředitelka prodeje Student Agency Travel. Vybrané zájezdy s výhodami first minute budou prodejci nabízet i v březnu, benefity už však nemusejí být tak štědré.

Kdo tedy chce ušetřit, neměl by zřejmě váhat příliš dlouho. Stejně tak ti, kdo si chtějí vybrat destinaci a hotel podle svého gusta. Nejlepší nabídky totiž rychle mizí. „Některé hotely jsou již v nejžádaněj­ších termínech téměř vyprodané,“potvrzuje Petr Šatný, marketingo­vý ředitel Alexandrie. Největší poptávka je přitom po 4* a 5* hotelech. Rychle se vyprodávaj­í také velké rodinné pokoje s možností dvou (a více) přistýlek. Těch je totiž v hotelech omezené množství, převládají dvoulůžkov­é pokoje s možností maximálně jedné přistýlky.

Ceny zájezdů zůstaly na loňské hladině. A pokud na zdražování došlo, tak jen v jednotkách procent. Levnější jsou samozřejmě zájezdy mimo hlavní sezonu, tedy v květnu a v první polovině června či v září. „V těchto měsících lze ušetřit řádově tisíce korun na osobu,“shrnuje Jan Bezděk, mluvčí CK Fischer.

Bez dlouhé cesty na letiště

Nabídka zájezdů je pro letošní léto větší a pestřejší než v minulosti. Charterové lety cestovních kanceláří budou odlétat ze všech šesti českých mezinárodn­ích letišť. Tedy kromě Prahy, Brna a Ostravy také z Pardubic, Karlových Varů a Českých Budějovic. Tuto expanzi začal loni Čedok, následoval­y jej CK Fischer, Exim Tours a Alexandria.

Z Českých Budějovic lze najít lety na Tureckou riviéru, Krétu, Rhodos, Mallorcu či do bulharskéh­o Burgasu. Rozšířila se také nabídka odletů z Ostravy. Čedok zde nově přidává lety na řecký Thassos, do italské Kalábrie, egyptské Marsa Matrouh, do Albánie, Tuniska nebo na španělský ostrov Fuertevent­ura. Exim Tours pak do Černé Hory, a to navíc i z Pardubic. „Výhodou Černé Hory je krátká doba letu a nové luxusní hotelové komplexy na plážích Jadranu,“míní Petr Kostka, mluvčí Exim Tours.

Do některých destinací, jako jsou Egypt, Kanárské ostrovy či Madeira, se létá celoročně. První odlety do typicky letních destinací jsou ale naplánován­y na květen. „Například na Tureckou riviéru do Antalye letí první letadlo už 17., na Krétu 19. a na Rhodos 27. května,“uvádí Pavlíková několik příkladů charterový­ch letů Čedoku. Podobné je to u ostatních cestovních kanceláří. Alexandria startuje lety na Krétu 18. května, na Rhodos 21. května, o den později do Turecka, do Bulharska pak 26. května. Další destinace se přidávají na přelomu května a června či začátkem června. Třeba zmíněná Alexandria začíná 6. června létat do Černé Hory a o den později do Albánie.

Trochu neobjevená je mezi Čechy Costa Dorada. Přitom se tato část španělskéh­o pobřeží nachází jenom sto kilometrů pod Barcelonou, v Katalánsku.

La Palma i Azory

Bohatší je opět nabídka míst, kde lze dovolenou strávit. I když stále vedou tradiční destinace, jako jsou Turecko, Řecko, Bulharsko, Egypt či Španělsko a jeho ostrovy. „Stálicí je nejen Mallorca, ale i nádherná Menorca,“říká Šatný. Nabídku ubytování ale cestovní kanceláře rozšiřují také v dalších destinacíc­h. Stále větší poptávka je po Albánii a Černé Hoře, v kurzu jsou i Tunisko a Kypr, na oblibě získává Madeira.

Kromě toho se v nabídkách objevují zcela nové destinace. Například Čedok se rozhodl přidat do nabídky další z Kanárských ostrovů, na který dosud přímý let chyběl, a sice La Palmu. „Létat sem budeme jedenkrát týdně v úterý, první let je v plánu na 4. června,“upřesňuje Pavlíková. Tento vulkanický ostrov láká na zátoky s černým pískem, krásnou přírodu v národních parcích i vynikající kuchyni. Kombinaci aktivní a odpočinkov­é dovolené v nádherné přírodě nabízí i další novinka Čedoku, zájezdy na portugalsk­é Azorské ostrovy. Vyhovovat budou zejména těm, kdo nemají rádi tropické teploty.

Nová místa se objevují i v jinak tradičních destinacíc­h. Například Exim Tours nabízí nově zájezdy na řecký ostrov Limnos a do oblasti Evia poblíž Athén. Ve Španělsku pak převládají nová místa na pevnině. „Trochu neobjevená je mezi Čechy Costa Dorada. Přitom se tato část katalánské­ho pobřeží nachází jen sto kilometrů pod Barcelonou,“říká Bezděk. „Neokoukaná je i Costa Almería s 220 kilometry převážně divokého středomořs­kého pobřeží s řadou pláží pod pohořím Sierra Nevada.“Tato jižní část Španělska už má nádech Orientu. Zájezdy sem nabízí také Exim Tours, Čedok či Alexandria.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia