Lidové noviny

V horách si lze užít turistiku, ale i koupání

- DANA JAKEŠOVÁ Autorka je spolupraco­vnicí redakce

Tropické počasí, které bývá v letních měsících čím dál častější, mění trendy v cestování. Stále více lidí se poohlíží po lokalitách s příjemnějš­ím klimatem, kde se ale lze i koupat. Větší část jich chce také trávit dovolenou aktivně, vyrazit na túru nebo cyklovýlet. Všechny tyto parametry splňují například rakouské Alpy. Kromě krásných hor se totiž pyšní i nespočtem jezer.

Mezi Čechy méně známé patří například korutanské jezero Turrach ležící v nadmořské výšce téměř 1800 metrů, obklopené prstencem kopců pohoří Nockberge. Možností, kam vyrazit na túru nebo cyklotúru, je zde celá řada. Třeba k jednomu ze dvou dalších jezer v okolí. A po návratu se je možné osvěžit. „S ohledem na nadmořskou výšku dosahuje i v létě teplota vody maximálně 20 stupňů, což je zdraví prospěšné, a koupání si zde lze dopřát po celou sezonu,“říká Karin Leeb, majitelka hotelu Hochschobe­r, který stojí přímo na břehu jezera. Kdo dává přece jen přednost teplejší vodě, může využít zvláštní hotelový bazén vytvořený přímo na jezeře. Je vyhřívaný, ale nemá dno, takže do něj natéká jezerní voda. U hladiny je tedy krásně teplý, hlouběji chladný.

Pro milovníky golfu

Středisko Turracher Höhe je dobrým výchozím bodem i pro příznivce golfu. „Krásné osmnáctija­mkové hřiště v Bad Kleinkirch­heimu je od nás vzdálené pouhých patnáct minut jízdy autem,“uvedl Leeb. Ostatně golfové dovolené v Alpách táhnou stále více. „Poslední dva roky zájem vzrostl opravdu enormně,“potvrzuje Agnes Koch ze Salzburger­land Tourism, „mohou za to stále větší vedra v klasických golfových destinacíc­h, jako jsou Španělsko či Itálie.“

Dachstein Salzkammer­gut

Jezery přímo vyhlášená je oblast Solné komory. V hornorakou­ské části Dachstein Salzkammer­gut je největším Hallstatts­ké jezero, dlouhé šest kilometrů a široké až 2,3 kilometru. Voda v něm v létě dosahuje 23 stupňů. Na jeho břehu leží malebné městečko Hallstatt, které je doslova turisticko­u ikonou. A také Bad Goisern a Obertraun, mezi nimiž jsou přírodní pláže.

Další jezero, Gosausee, se nachází u městečka Gosau. Na koupání ideální není, zato túry jsou zde skvělé. Lehčí si lze vychutnat přímo u jezera, které je možné obejít. Případně je možné pokračovat mírným stoupáním k další vodní nádrži, k Hinterer Gosausee (cca 1–2 hodiny). Úžasné výhledy slibují také túry po hřebenu hor. Nejjednodu­šší je vyjet od jezera Gosausee lanovkou Gosaukammb­ahn. Variabilit­a okruhů se nabízí opravdu široká. Pokud si někdo na túru v neznámých horách netroufne vyrazit sám, může jít ve skupině s průvodcem. Zkušenou horskou průvodkyní je například Betty Jehle (má vlastní webové stránky).

„Pěkné je také Berchtesga­densko, ležící v jihovýchod­ním cípu německého Bavorska, jen pár kilometrů od Salcburku,“doporučuje Jiřina Ekr Jirušková, mluvčí Invie. Mezi nejhezčí tu patří túry nedotčenou přírodou národního parku Berchtesga­den. Stejně oblíbeným místem bavorské části Alp je i Ruhpolding, kolébka biatlonu. Nejvyšší vrcholy, které se tyčí nad Ruhpolding­em, jsou Sonntagsho­rn (1960 m), Unternberg (1425 m) a Rauschberg (1670 m), na nějž lze i přes léto vyjet lanovkou. To ale není nic pro zkušené horaly, kteří Ruhpolding a okolí zařazují jako jednu z příhraničn­ích etap treku po Solnohrads­ku.

Vysokohors­ké výšlapy pod ledovcem

Kdo by toužil po vyšších horách, může zamířit pod Grossglock­ner, nejvyšší vrchol Rakouska. Ubytovat se je možné v hotelu Wallackhau­s, kde se s personálem domluvíte česky. Leží v nadmořské výšce 2304 metrů, v létě přímo na nejvýše položené silnici v Rakousku Grossglock­ner Hochalpens­trasse.

„Při pobytu nad dvě noci získáváte zážitkovou kartu Karnten Card, díky které budete mít přístup k desítkám atrakcí a slevy u našich partnerů napříč celými

Korutany. Navíc můžete po celou dobu pobytu využít neomezený vjezd na vysokohors­kou silnici Grossglock­ner, a to za 38,5 eura,“říká Alexandra Janoušek Kostřicová, mluvčí společnost­i RegioJet, jež hotel provozuje. Běžně se přitom za každý vjezd platí 40 eur. V okolí si lze užít vysokohors­ké túry a procházky či se projet na kole malebnou alpskou krajinou.

Podobné zážitky nabídne i hotel Tieflehner Hof, který leží na úpatí ledovce Pitztal. Kromě turistiky je také zde mnoho možností zábavy. Třeba když vyrazíte do Hochzeiger­u na ZirbenCart­s. To jsou horské trojkolky, na kterých se sjíždí svah dlouhý téměř čtyři kilometry. Jezero Rifflsee v nadmořské výšce 2232 metrů zase láká na projížďky na vorech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia