Lidové noviny

Letenky zlevnily, přibudou lety

Rozšíří se také nabídka vycestovat na dovolenou do zahraničí z některého z regionáníc­h letišť

- DANA JAKEŠOVÁ Autorka je spolupraco­vnicí redakce

Sblížícím se jarem začínají lidé plánovat letní dovolené. Jinak tomu není ani letos. „Zaznamenáv­áme poptávku jak po letenkách do klasických přímořskýc­h destinací, tak i do exotických zemí,“říká Josef Trejbal, ředitel portálu Letuška.cz.

Z dovolenkov­ých míst je celoročně velký zájem o letenky do španělské Malagy či na Kanárské ostrovy. Od března se pak na seznam oblíbených destinací přidávají také řecké a španělské ostrovy, Malta, Bulharsko, Itálie nebo Chorvatsko. „Vyhledávan­é jsou i poznávací cesty, respektive lety na Madeiru a Island, stejně tak návštěvy metropolí, jako jsou Londýn, Barcelona, Lisabon či Paříž,“doplňuje Martina Hrnčířová, ředitelka prodeje Student Agency Travel.

Finišuje nový řád

Celkově se přitom možnosti, kam lze cestovat přímo z Prahy, opět o něco rozšíří. Od neděle 31. března začne platit letní letový řád, jehož příprava nyní finišuje. Některé novinky už jsou ale známy. „Aktuálně je potvrzen provoz do osmi nových destinací,“uvedl Michal Procházka z tiskového oddělení Letiště Praha. A sice do italské Verony, Florencie a Brindisi, dále do Tallinu, Poznaně, Ponta Delgady na Azorských ostrovech, Astany (Kazachstán) a tureckého Izmiru.

Do dalších devíti destinací, které jsou z Prahy již obsluhovan­é, se navýší počet spojení (Edinburgh, Bristol, Palma de Mallorca, Varna, Athény, Antalya, Alicante, Nice a Valencie) a u dalších tratí dojde k nárůstu počtu frekvencí, například KLM (nizozemské aerolinie) z Amsterodam­u (šestkrát denně), Swiss Internatio­nal Air Lines do Curychu (čtyřikrát denně) či Iberia do španělskéh­o Madridu (dvakrát denně).

Český dopravce Smartwings během letního letového řádu nabídne z Prahy a regionální­ch letišť přímá letecká spojení celkem do 73 destinací. „Mezi letošní novinky patří přímé lety z Prahy na největší azorský ostrov Sao Miguel, a to od 26. dubna dvakrát týdně na letiště Ponta Delgada. Dále od 4. června jedenkrát týdně pravidelná linka na kanárský ostrov La Palma, od 31. května dvakrát týdně pravidelná linka do Athén a od 3. června rovněž dvakrát týdně linka do italského Brindisi,“popisuje Vladimíra Dufková, mluvčí Smartwings Group.

Celkově nabídnou v letošním roce letečtí dopravci přímá spojení z Prahy až do 170 destinací. A rozšíří se i nabídka z regionální­ch letišť.

K novince dojde na pražském Letišti Václava Havla také u odbavování letů. Lety v rámci schengensk­ého prostoru jsou odbavovány v Terminálu 2, destinace mimo Schengen v Terminálu 1. „Od 31. března však dojde vzhledem ke vstupu Bulharska a Rumunska do schengensk­ého prostoru ke změně a lety do těchto destinací budou nově odbavovány v Terminálu 2,“upozorňuje Procházka.

Co ovlivňuje cenu

Cestující potěší i vývoj cen letenek. Do většiny letních destinací zůstávají většinou na svých loňských hladinách nebo i mírně zlevnily. „Například do Splitu na letní měsíce vychází průměrná cena letenky zhruba o šest procent nižší než loni, do Malagy je levnější o deset procent, na Maltu dokonce o sedmnáct a do Soluně o osmnáct procent,“říká Hrnčířová. Nejvíce meziročně stouply ceny letenky do Olbie na italské Sardinii (+24 %) a do turecké Antalye (+19 %).

Zlevnily rovněž lety do Severní Ameriky. „Zpáteční letenky aktuálně začínají pod deseti tisíci korunami,“říká Trejbal. A postupně jdou částky dolů také při letech do Asie. „Stojí za tím především narůstajíc­í konkurence na jednotlivý­ch trasách.“Stejně tak má na ceny vliv chování zákazníků, především to, s jakým předstihem letenky kupují. U letů po Evropě je výhodné nakupovat alespoň několik týdnů předem, letenky do exotiky se mnohdy vyplatí koupit i měsíce dopředu.

Dalším faktorem, který má na cenu vliv, jsou zahrnuté (nebo spíše nezahrnuté) služby. Ty má každá aerolinka nastavené jinak a vyznat se v této džungli není vůbec snadné. Běžnou součástí tarifu nejsou odbavená zavazadla, ale pouze ta příruční, která si cestující berou na palubu letadla. Jejich rozměry se ale mohou velmi lišit. Zatímco někde bude v ceně zahrnutý v podstatě jen malý batůžek, například u Smartwings bude v základním balíčku LITE rozměr příručního zavazadla poměrně velkorysý (55 x 45 x 25 cm). Za příplatek si je možné samozřejmě vzít větší zavazadlo. Pozornost je třeba věnovat také pravidlům odbavení. V ceně může být odbavení online, zatímco přímo na letišti je pak za příplatek, a někdy dost vysoký. Pozor je dobré dávat rovněž na pravidla pro případnou změnu termínu nebo jména na letence.

Od 31. března budou lety do Bulharska a Rumunska nově odbavovány v Terminálu 2 – kvůli vstupu obou zemí do Schengenu

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Dovolená se blíží. Celkově nabídnou v letošním roce letečtí dopravci přímá spojení z Prahy až do 170 destinací.
ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK Dovolená se blíží. Celkově nabídnou v letošním roce letečtí dopravci přímá spojení z Prahy až do 170 destinací.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia