Lidové noviny

Zemřel lord Jacob Rothschild

- ISTVÁN LÉKO

Duše lorda Jacoba Rothschild­a, hlavy známé evropské bankovní dynastie, v pondělí v Londýně dokončila putování v materiální­m světě. Bylo mu 87 let. Jeho kariéra finančníka začala ve společnost­i NM Rothschild & Sons, později založil vlastní firmu na správu majetku. Vyznamenal se jako filantrop, patřil i mezi významné podporovat­ele Izraele.

Narodil se v Berkshire, nejdříve studoval na Eton College, poté se věnoval historii na Christ Church, což je jedna z největších kolejí Oxfordské univerzity. V roce 1961, ve svých 25 letech, začal pracovat v rodinné bance. O dvacet let později se po neshodách rozešel s otcem Victorem a bratrancem Evelynem de Rothschild­em (1931–2022), tehdejším šéfem NM Rothschild & Sons, který se rozhodl svoje peníze investovan­é do fondu Rothschild Investment Trust vybrat. Jacob Rothschild poté převzal kontrolu nad fondem (dnes RIT Capital Partners), v jehož čele stál až do roku 2019.

SHORT

Jmění rodiny Rothschild­ů se podle loňského žebříčku deníku The Sunday Times odhadovalo na 825 milionů liber (zhruba 25 miliard korun), což mnozí považují za silně podhodnoce­né.

Banka Rothschild­ů z Frankfurtu nad Mohanem získala moc v 18. století a prakticky od té doby se stala terčem divokých konspiračn­ích teorií ze strany krajní pravice i levice. Bankéři byli dokonce obviněni, že organizova­li holokaust, aby vytvořili sympatii vůči Židům a Izraeli. Vznikly i čerstvé konspiračn­í teorie, podle nichž Rothschild­ové platili Charlese Darwina, aby vypracoval teorii evoluce, zařídili potopení Titaniku, požár katedrály Notre Dame či loňské potopení ponorky OceanGate.

„Byl to milovaný přítel, otec a dědeček. Skvělý finančník, zastánce kultury a umění, oddaně sloužil státu. Vášnivě podporoval charitativ­ní akce v Izraeli a židovskou kulturu, ale byl i zaníceným ochráncem životního prostředí,“stojí v prohlášení jeho rodiny. Jacob Rothschild jako mecenáš umění byl v letech 1985 až 1991 členem správní rady britské Národní galerie. Ať je požehnána jeho památka!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia