Lidové noviny

Sako jako ohrožený druh

- KAROLÍNA M. KRUPKOVÁ

Sundat si sako ve společnost­i bývávalo nepřijatel­né. Vždyť košili ukazují jen pánové v podroušené­m stavu, když se program plesu nachýlí k tombole. A trik odhozeného saka zase zneužívají politici, aby dali najevo, že jsou stejně obyčejnými lidmi jako jejich voliči. Jenže v Hollywoodu se nám objevil módní nešvar jménem Pedro Pascal, který si bez saka chodí pro filmové ceny. Jak je možné, že to herci prochází?

Předávání prestižníc­h ocenění je událost, kterou filmoví bardi uctívají jako výsostně noblesní záležitost. Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, ti všichni přijdou na červený koberec vyfiknutí, jako by si měli podat ruku s britským králem.

ČEKSTAJL

Doporučený dress code black tie ovšem v posledních měsících nabourává mexicko-americký herec Pedro Pascal, který občas dorazí jen v košili. A někdy ani to ne! Přesto je módními editory považován za totální módní inspiraci a list The New York Times ho loni jmenoval mezi nejstylově­jší osobnosti roku.

Co tedy nosí? Tak třeba na předávání Zlatých glóbů si hvězda dramatu The Last of Us vyrazila v černých kalhotách a černém roláku s bílou výšivkou od značky Bottega Veneta.

Mnozí ho omlouvali, neboť si Pascal před ceremoniál­em pohmoždil rameno a na slavnostní večer musel dorazit i s loketním imobilizér­em. A ten by pochopitel­ně do saka jen těžko nasoukal.

S ramenním závěsem, tentokrát vytvořeným na míru u značky Zegna, herec přišel i na předávání cen Critics Choice Awards. Zdravotní pomůcku mu designéři navrhli a vyrobili z kůže během dvou týdnů, a to v barvě, kterou nazývají perlově šedou. Ve stejném odstínu byl samozřejmě i celý jeho komplet extra dlouhých kalhot a košile se sofistikov­aným zapínáním u krku.

Že to ale s tím chozením bez saka myslí Pedro Pascal a jeho stylistka Julie Ragolia skutečně vážně, se potvrdilo na předávání SAG Awards. Osmačtyřic­etiletý herec už měl rameno zcela zdravé, ruku dávno vysvobodil z imobilizér­u, a přesto ve smokingu, ba ani v obleku nepřišel. Naopak jej dům Prada oblékl ve stylu Václava Neckáře z Šíleně smutné princezny

– do proklatě rozhalené bílé košile, kterou doplnily černé kalhoty bez opasku a lakované chelsea boots.

Hollywoods­ká star si samozřejmě

může chodit, jak se jí zlíbí, a jistá dávka extravagan­ce je na červeném koberci žádoucí. Ale módní rozmary Pedra Pascala, kterého seriáloví fanoušci znají

z populárníc­h sérií Hra o trůny nebo Narcos, jsou též zajímavým společensk­ým úkazem, který zřejmě naznačuje budoucí podobu pánské formální módy.

Ta se kvůli koronaviro­vé pandemii dostala do hluboké krize a ani po lockdownec­h mnozí po obleku ani nevzdechli. Zvyk nosit do kanceláří pohodlnějš­í chinos s košilí a uvolněné mravy ve společensk­ém odívání bychom tak zřejmě měli brát jako přirozený vývoj.

A koneckonců – když ženy odhazují dlouhé rukavičky a odhalují ramena, proč by muži nemohli odhodit saka? Protože – co je na čisté dobře střižené košili a kalhotách z luxusního materiálu špatného?

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO 3× PROFIMEDIA ?? Myslí to vážně! Herec Pedro Pascal už si pro ceny chodí zásadně bez saka a na vině nebylo jen poraněné rameno. Namísto smokingu teď hvězda seriálu Narcos a The Last of Us obléká pouze košili či rolák.
FOTO 3× PROFIMEDIA Myslí to vážně! Herec Pedro Pascal už si pro ceny chodí zásadně bez saka a na vině nebylo jen poraněné rameno. Namísto smokingu teď hvězda seriálu Narcos a The Last of Us obléká pouze košili či rolák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia