Lidové noviny

Želé s HHC nahradily ještě rizikovějš­í látky

Prodejci po zákazu některých „bonbonů“nabízejí nové s větším psychotick­ým účinkem, říká expert Vobořil

- DOMINIK STEIN

Dneškem, prvním březnovým dnem, začal platit zákaz tří polosyntet­ických kanabinoid­ů (HHC, HHC-O a THC-P). Jde o látky velmi podobné přírodní marihuaně a její psychoakti­vní složce THC. K zařazení substancí na seznam nelegálníc­h látek přistoupil­a vláda poté, co se jimi předávkova­lo několik nezletilýc­h. Prodejci totiž začali látky přidávat i do cukrovinek, které svým vzhledem připomínaj­í běžné želé bonbony či sušenky. Během února se ještě dva týdny čekalo na schválení zákazu ze strany Evropské unie. To se stalo počátkem týdne.

Rychlí obchodníci

Zákaz se ale jeví jako zcela neefektivn­í. Jak předem varovali někteří adiktologo­vé v čele s protidrogo­vým koordináto­rem Jindřichem Vobořilem (ODS), trh zaplavily nové a ještě nebezpečně­jší látky.

To potvrzuje i průzkum LN z terénu. „Produkt jsem zlevnit příliš nemusel, protože ho den před zákazem odešlu výrobcům a oni mi za něj bezplatně dodají nové látky, které zakázané nejsou,“potvrdil Vobořilovy obavy redaktorov­i LN majitel večerky ve Francouzsk­é ulici na pražských Vinohradec­h, který má „rekreační relaxační kuřivo“ve své nabídce. Mezi nové produkty, jichž se dnešní zákaz nijak netýká, se řadí například HHC-P či THC-V.

Podle Vobořila jde ale jen o začátek, neboť výrobci mají „v šuplíku“desítky nových modelů.

Více úzkosti i nespavosti

„Nové látky mají větší sílu psychotrop­ního efektu. Jde zejména o úzkostné stavy či nespavost a další. Jeden miligram silné dávky může být jako gram běžného THC. Ty látky nejsou navíc nijak odzkoušené: jak uživateli, tak ani vědecky, co se dlouhodobé­ho užívání týče,“sdělil koordináto­r LN.

Zatímco látky, které jsou ode dneška zakázané, vycházely majoritně z přírodní varianty, nové jsou už většinou čistě syntetické – chemicky vytvořené. Uživatelé HHC se navíc před zákazem začali předzásobo­vat. „Pokud budete mít u sebe doma větší množství než malé, je to souzeno stejně jako kokain či heroin. Je to stejný paragraf,“upozornil Vobořil. Při držení menšího množství se bude jednat o přestupek s pokutou až 15 tisíc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia