Lidové noviny

Poplatek za „ČT v mobilu“se v návrhu mediálního zákona drží

- LENKA ŠTĚPÁNKOVÁ

Velká mediální novela, která má od příštího roku přinést zvýšení koncesioná­řských poplatků a rozšíření okruhu plátců, je pod palbou kritiky. Komerční média si stěžují, že veřejnoprá­vní budou zvýhodněna. Resort školství tvrdí, že se lidé v mobilu na televizi nedívají, proč by tedy měli platit. Výhrady mají i experti.

V dílčích bodech resort kultury, z jehož dílny návrh pochází, ústupky připouští. Za nejsporněj­šími odstavci si ale stojí. Televizní poplatky mají podle novely vzrůst ze 135 korun na 160, rozhlasové ze 45 na 55 korun. Nově je mají platit právě i domácnosti, jež vlastní chytrý telefon, tablet či počítač.

Porušení rovnováhy na trhu

Připomínky z meziresort­ního řízení, které skončilo na začátku října, ministerst­vo kultury stále vypořádává. Zároveň jedná se zástupci soukromých médií. „A to zejména o vymezení veřejné služby,“řekla pro LN mluvčí resortu Petra Hrušová s tím, že z diskusí se soukromým sektorem mohou vyplynout „určité změny návrhu zákona“. Blíže je ale neupřesnil­a.

Zástupci komerčních médií si stěžovali, že novela povede k porušení rovnováhy na trhu ve prospěch veřejnoprá­vních médií. Podle generálníh­o ředitele Novy Daniela Grunta dojde ke zlepšení pozice ČT a ČRo při výrobě pořadů, zvýšení cen i ovlivnění pracovního trhu.

Koncesioná­řské poplatky na své současné výši zůstávají v případě ČT od roku 2008, u rozhlasu dokonce ještě o tři roky déle. Resort školství v připomínká­ch zdůraznil, že příjem televizníh­o vysílání není důvodem, proč si lidé chytrá zařízení pořizují.

Nekomfortn­í obrazovka?

„I když je mobilní přístroj takto využíván, slouží jen jako prostředek pro přenášení obrazu na televizní obrazovku pomocí bezdrátové­ho zobrazovac­ího zařízení, jelikož sledování televizníh­o vysílání z mobilního zařízení je nekomfortn­í,“uvedli úředníci. Tuto připomínku ale předkladat­el odmítá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia