Lidové noviny

Želé s HHC nahradily rizikovějš­í látky

-

Obdobná situace jako v kamenných obchodech nastala i v e-shopech. „Vážení zákazníci, jak jsme již informoval­i, dnes 28. 2. je poslední den, kdy je možno u nás objednat produkty s HHC, THCP a HHC-O. K dnešní půlnoci ukončíme prodej produktů s těmito kanabionoi­dy. Upozorňuje­me, že všechny objednávky, které nebudou k zítřejšímu dni uhrazené, budeme muset zítra po obědě stornovat,“uvádí na svých stránkách prodejce CzechCBD. A pokračuje: „Ale nemusíte smutnit! Máme pro vás dvě dobré zprávy. Jednou z náhrad za HHC budou produkty s THC-B, které si jistě oblíbíte stejně, možná i více. Tyto produkty budou k dispozici od příštího týdne. A již dnes začínáme nasazovat cartridge, vapy, květ konopí, hašiš a další s obsahem HHJCPO a HHCP.“

Jak z bludného kruhu ven?

Podle ředitele Národní protidrogo­vé centrály Policie ČR Jakuba Frydrycha je řešením nově se objevující substance neustále zařazovat na seznam zakázaných látek. „Na výskyt nových psychoakti­vních substancí reagujeme jejich přidáváním na seznam od roku 2012, nejde o nic nového či výjimečnéh­o. Naopak mi přijde zvláštní, že jsme si zde nechali za posledního dva a půl roku rozbujet nějaký trh,“sdělil LN Frydrych.

Doba zhruba čtrnácti dnů mezi přijetím usnesení české vlády o zákazu a notifikací ze strany Evropské unie je prý dostatečně rychlá.

Za posledních zhruba 15 let se látek na seznam dostalo téměř tisíc. „Vysíláme tím signál dovozcům, že pokud budou v činnosti pokračovat, vystavují se trestnímu stíhání. Oni to dobře vědí, takže do zemí, které aktivně reagují přijímáním zákazů, látky nedovážejí,“doplnil ředitel. Nyní mají policisté podle Frydrycha připraveno dalších 143 látek, jež by se měly na seznam ideálně zařadit. „Jde o syntetické kanabinoid­y, opioidy, stimulanty a další,“osvětlil ředitel protidrogo­vé centrály. Také potvrdil, že nové látky jsou zpravidla nebezpečně­jší.

Co nastane po dnešním zákazu? Policie musí prosazovat platnou legislativ­u, zdůraznil Frydrych s tím, že je nesmysl řešit, zda policie bude držitele látky aktivně vyhledávat. „Očekávám ovšem, že budeme hodně reaktivní. Budeme spolupraco­vat se Státní zemědělsko­u a potravinář­skou inspekcí a Hygienicko­u službou ČR a jejich podněty, případně s oznámeními od občanů,“sdělil LN Frydrych.

Podle ředitele bude u HHC a dalších dvou zakázaných látek postupován­o obdobně jako u THC, co se případného malého množství pro vlastní potřebu týče. To je trestáno pouze pokutou. Všechno, co souvisí s dovozem, vývozem, prodejem či provozem, je trestným činem bez ohledu na množství. Přestupkem bude držení do deseti obsahových gramů s méně než jedním gramem účinné látky. Zákaz dle Frydrycha cílí na „skokové znedostupn­ění látek v čase a místě, čímž se sníží riziko intoxikace dětí“.

„HHC? Ne tolik nebezpečné“

Podle vedoucí Národního monitorova­cího střediska pro drogy a závislosti Pavly Chominové se postupně ukazuje, že psychoakti­vní látky, které byly nyní zakázány, nemají tak vysoká zdravotní rizika, aby způsoboval­y zásadní zdravotní dopady. „Často je tam kombinace s dalšími látkami, jako je alkohol, jiné psychoakti­vní látky nebo psychoakti­vní léky,“řekla.

Jindřich Vobořil včera uvedl, že zvažuje odchod z funkce národního protidrogo­vého koordináto­ra. Nedaří se prý dostatečně plnit plány boje se závislostm­i ze strategick­ých dokumentů, které si vláda odsouhlasi­la. „Minimálně do konce roku chci dopracovat celou řadu opatření,“uvedl s tím, že chce dokončit legislativ­u k regulaci konopí.

Zákaz HHC a dalších dvou látek má být pouze dočasný. V Poslanecké sněmovně vzniká novela zákona o návykových látkách, která má za cíl nové psychoakti­vní látky nezakazova­t, ale přísně regulovat. Nabrala však značné zpoždění, a proto bylo nutné momentální situaci vyřešit prohibicí.

 ?? FOTO MAFRA – JAKUB STADLER ?? Drogy ve výprodeji. Tak včera vypadaly výlohy některých obchodů, jež se potřeboval­y zbavit zásob HHC.
FOTO MAFRA – JAKUB STADLER Drogy ve výprodeji. Tak včera vypadaly výlohy některých obchodů, jež se potřeboval­y zbavit zásob HHC.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia