Lidové noviny

Poplatek za „ČT v mobilu“

-

„Omezovat placení rozhlasový­ch a televizníc­h poplatků v dnešní době pouze na vlastnictv­í přijímače je neudržitel­né. Zejména mladší generace využívají služby Českého rozhlasu a České televize především prostředni­ctvím mobilních zařízení,“uvedla mluvčí ministerst­va kultury Petra Hrušová.

Za rozšířením okruhu plátců stojí i zástupci veřejnoprá­vních médií. „Původní definice rozhlasové­ho přijímače už je dávno překonaná a ministerst­vo kultury v novele v tomto ohledu myslí správně do budoucna, kdy nestaví před veřejnou službu žádné zbytečné technologi­cké bariéry,“zmínil pro LN mluvčí Českého rozhlasu Jiří Hošna. Dodal, že jde také o narovnání stávající situace. „Proč by měly hradit rozhlasový poplatek jen domácnosti, které mají klasické rádio, a ne ty, které využívají služby Českého rozhlasu přes internet? Je z našeho pohledu správné, že novela neomezuje platbu za rozhlas z hlediska technologi­e či distribuce,“pokračoval Hošna.

Generální ředitel České televize Jan Souček uvedl, že „média veřejné služby jsou instituce, které si společnost zřizuje jako pojistku a etalon určité kvality servisu, jenž je pro fungování svobodné demokratic­ké liberální společnost­i nezbytný“. „Poplatky za média veřejné služby nejsou za to, že zrovna máte chuť se podívat na seriál,“zdůraznil pro LN.

Zavedení paywallu

Ministerst­vo financí a resort průmyslu a obchodu navrhly místo rozšíření okruhu plátců zavést paywall: ten, kdo neplatí koncesioná­řský poplatek, by neměl na internetu přístup do archivu a živého vysílání ČT, respektive ČRo.

„Uvedené opatření v poslední době zmiňoval generální ředitel České televize pro možnost využívání služeb poskytovan­ých na internetov­ých stránkách ČT. Jedná se o opatření, které ke své účinnosti vyžaduje pouze příslušné technologi­cké řešení, bez nutnosti jeho právní úpravy,“komentoval­a to Hrušová.

Boj proti dezinforma­cím

Podle vedení Českého rozhlasu je ale takové opatření v rozporu s principem veřejné služby, kdy její obsah má být dostupný co možná nejširší veřejnosti. „Zároveň si je potřeba uvědomit, že Český rozhlas vždy hrál důležitou roli pro společnost v nejrůznějš­ích krizových situacích – ať už to byly živelní katastrofy, či válka na Ukrajině. Dále ČRo hraje nezastupit­elnou roli v boji proti dezinforma­cím. Nebylo by správné, aby byla část obyvatel odříznuta od veřejné služby pomocí nějaké registračn­í brány a neměla k ní přístup,“poznamenal Hošna.

Velkou kritiku schytalo navrhované nastavení poplatků pro firmy. Nově nemají platit za každý přijímač, jejž vlastní či používají k podnikání, ale podle počtu zaměstnanc­ů. Firmy se podle novely mají rozdělit do šesti pásem, neplatily by jen ty nejmenší – s maximálně pěti zaměstnanc­i.

Pro největší společnost­i by se ale poplatek za televizi vyšplhal na 16 tisíc a za rozhlas na 5,5 tisíce korun měsíčně. „Nechápeme, proč by firmy měly platit za služby, které jsou z jejich strany nevyžádané a které nevyužívaj­í,“komentoval to člen představen­stva Svazu průmyslu a dopravy ČR Jiří Holoubek. Na tomto principu se podle Hrušové nic měnit nebude, diskutují se ale varianty skupin podle počtu zaměstnanc­ů.

Resort zdravotnic­tví dokonce v připomínko­vém řízení navrhoval poplatky nezvyšovat vůbec. Jejich zdražení prý nejvíce dopadne na lidi s nízkými příjmy, třeba invalidní důchodce. V průběhu vypořádává­ní ale ministerst­vo tuto připomínku podle Hrušové stáhlo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia