Lidové noviny

Bidenův strašák? Migrace

Pokračujíc­í chaos na americko-mexické hranici, kdy se nedaří snižovat nebývale vysoké počty běženců mířících do USA, vyhovuje republikán­ům. Ti z problému udělali hlavní téma prezidents­ké kampaně.

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Bez pár drobných čtvrt milionu. Tolik pokusů o nelegální přechod hranice z Mexika do Spojených států zaznamenal­a americká pohraniční stráž za prosinec 2023. Jde o nejvyšší měsíční číslo v historii sledování.

V posledních třech letech, po odeznění koronaviro­vých opatření, migrační tlak na jižní hranici USA prudce vzrostl a průzkumy veřejného mínění jej opakovaně označují jako jeden z nejvážnějš­ích problémů, které řadové Američany trápí. Podle únorové sondáže Pew Research Centre hodnotí situaci na mexické hranici jako „krizi“či „velmi závažný problém“více než tři čtvrtiny Američanů.

A názor lidu má svůj odraz v rozbíhajíc­í se prezidents­ké kampani. Republikán­ská strana, jejíž voliči jsou k tématu imigrace historicky výrazně kritičtějš­í než demokraté a jejímž nominantem se zřejmě stane expreziden­t Donald Trump, tlačí přistěhova­leckou agendu jako hlavní téma nadcházejí­cích prezidents­kých voleb. Ty proběhnou 5. listopadu.

Ostrými náboji včetně připisován­í kolektivní viny se při tom nešetří. Naposledy se to ukázalo minulý týden, kdy byl z vraždy studentky na univerzitě v Georgii obviněn imigrant původem z Venezuely, který se do USA dostal ilegálním přechodem hranice v roce 2022.

„Bidenova migrační invaze ničí naši zemi a zabíjí naše občany,“napsal Donald Trump na síti X s odkazem na zmíněnou vraždu.

Přisadil si i republikán­ský guvernér státu Georgia Brian Kemp. „Máme tady noční můru, jmenuje se masová migrace,“ řekl podle serveru ABC News po vraždě reportérům na půdě univerzitn­ího kampusu.

Dohody s latinskoam­erickými státy nestačí

Vyřešit problém s migrací přes jižní hranici svěřil úřadující prezident Joe Biden na začátku svého funkčního období své viceprezid­entce Kamale Harrisové. Ta sice zařídila s několika latinskoam­erickými zeměmi, odkud běženci do USA přicházejí, dohody, jejichž podstatou jsou investice a pobídky směřující ke zlepšení životních podmínek tamních obyvatel, ale to na snížení počtu migrantů přinejmenš­ím v relativně krátkém časovém úseku nestačí.

„Není v silách žádné administra­tivy mít funkční smlouvy se všemi zeměmi, odkud lidé do USA utíkají,“řekl listu The Los Angeles Times Aaron Reichlin-Melnick, ředitel Americké imigrační rady.

Statistiky americké pohraniční stráže navíc ukazují, že složení přistěhova­lců se v čase nepředvída­telně mění. Zatímco historicky tvořili velkou většinu ilegálních příchozích do USA lidé z Mexika, Guatemaly, Hondurasu a Salvadoru, teď už to neplatí: v posledním roce prudce narostl počet Venezuelan­ů, Kolumbijců, Kubánců a také – překvapivě – Číňanů.

Mezi nejčastěji uváděnými důvody, proč lidé z latinskoam­erických států odcházejí, je chudoba a také bezpečnost. Podle lidskopráv­ních organizací jsou proto USA ochotny podporovat i nedemokrat­ické praktiky tamních vládců, pokud to dokáže obyvatele udržet doma. Příkladem je Salvador, jehož autoritati­vní prezident Nayib Bukele dokázal sice tvrdým postupem proti zločinecký­m gangům výrazně snížit zločinnost (a tím i exodus obyvatel ze země), zřejmě ovšem za cenu masivního porušování lidských práv.

Situaci na mexické hranici hodnotí podle průzkumů jako „krizi“či „velmi závažný problém“více než tři čtvrtiny Američanů

Klíčová legislativ­a v nedohlednu

Zpřísnění režimu na americko-mexické hranici je přitom ve hvězdách. Původní návrh, který spojoval toto zpřísnění (a také navýšení prostředků na ochranu jižní hranice) s balíčkem finanční pomoci pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan, totiž nakonec z vůle republikán­ských legislativ­ců před necelým měsícem v Senátu Kongresu USA neprošel – navzdory tomu, že se na něm původně shodli zástupci obou stran.

Podle demokratů k tomuto obratu došlo právě po tlaku expreziden­ta Donalda Trumpa, který má v Republikán­ské straně výrazný vliv a jemuž chaos na mexické hranici vyhovuje jako „palivo“v kampani proti Joeu Bidenovi.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Hustý provoz. I přes žiletkový drát střežící mexicko-americkou hranici je na ní stále velmi hustý provoz. Jen v prosinci loňského roku se ji pokusilo nelegálně překročit téměř 250 tisíc lidí.
FOTO PROFIMEDIA Hustý provoz. I přes žiletkový drát střežící mexicko-americkou hranici je na ní stále velmi hustý provoz. Jen v prosinci loňského roku se ji pokusilo nelegálně překročit téměř 250 tisíc lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia