Lidové noviny

Slovenský soud zastavil část trestní novely

Sporná norma prosazovan­á vládou počítala s nižšími tresty za korupci, majetkovou trestnou činnost a s kratším promlčením u vražd

- ROBERT SCHUSTER

Slovenský ústavní soud včera vystavil stopku některým změnám trestního zákona a trestního řádu, jež začátkem února prosadila vláda premiéra Roberta Fica v parlamentu.

Rozhodnutí se týká původně plánovanéh­o snížení sazeb za majetkovou trestnou činnost, korupci a stejně tak i zkrácení promlčecíc­h lhůt například u vražd či znásilnění. Ústavní soudci také odmítli možnost, že by bylo přípustné znovu otevřít již dříve uzavřené dohody o vině a trestu mezi soudem a obžalovaný­mi.

Částečně tak ústavní soud vyhověl žádosti prezidentk­y Zuzany Čaputové i zástupců několika opozičních stran, kteří chtěli zabránit tomu, aby změny vstoupily v účinnost k 15. březnu letošního roku, jak vláda původně plánovala.

Naopak, na zrušení speciální prokuratur­y vyšetřujíc­í obzvlášť závažnou trestnou činnost, včetně korupce, jež byla rovněž součástí změn, ústavní soudci nesáhli. Speciální prokuratur­a, která existovala téměř dvacet let, tak ukončí svou činnost k 20. březnu. Její zaměstnanc­i mají být postupně začleněni do struktur generální prokuratur­y.

Všichni jsou spokojeni

„Dosáhl jsem, čeho jsem chtěl,“komentoval stanovisko ústavního soudu premiér Fico. „Jsem velmi spokojený, semeniště zla a nenávisti přestane 20. března existovat,“dodal. Právě Ficova strana

Smer – sociálna demokracia před volbami slibovala zrušení speciální složky. V poslední době se předmětem jejího vyšetřován­í stala řada jedinců z okruhu Smeru, kteří čelili podezření z korupce.

Opozice tvrdí, že vládní novela trestních zákonů vznikla „na míru“právě v kanceláříc­h advokátů lidí, již byli v nedávné minulosti obviněni, obžalováni a odsouzeni kvůli korupčnímu jednání. Podle zástupců opozice jim tak šla současná koalice „na ruku“.

Slovenský premiér dal také najevo spokojenos­t, že soudci své rozhodnutí neodůvodni­li tím, že novela trestních zákonů byla přijata parlamente­m ve zkráceném řízení. Právě o to opírala svou argumentac­i prezidentk­a Čaputová, když podávala ústavnímu soudu podnět. Hlava státu v reakci na verdikt ústavního soudu ocenila, že v zemi „zafungoval systém brzd a protivah“. „Je to dobrá zpráva pro poškozené trestnou činností, protože tím nebudou dotčena jejich práva domoct se odškodnění a spravedlno­sti,“uvedla prezidentk­a.

Zákon stále čeká na oficiální zveřejnění

Podle Čaputové to je i signál směrem do zahraničí, že prostředky vyplacené z eurofondů nebudou na Slovensku v ohrožení. Původně plánované změny v oblasti trestního práva opakovaně kritizoval­y i instituce Evropské unie.

Již loni v prosinci vydal Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) varování, že na Slovensku

může být kvůli plánovaným změnám trestních kodexů ohrožen právní stát.

Proti záměru vlády zrušit speciální prokuratur­u a snížit sazby za některé tresty se konají již řadu týdnů v mnoha slovenskýc­h městech masové protesty. Kritici vládní koalice Smeru, strany Hlas – sociálna demokracie a Slovenské národní strany (SNS) jí také vyčítají, že natahovala čas a snažila se procedurál­ními obstrukcem­i znemožnit, aby ústavní soudci stihli novelu posoudit včas a ještě předtím, než vstoupí v polovině března v účinnost.

Poukazoval­i zejména na to, že trvalo nezvykle dlouho, než novelu po schválení parlamente­m podepsal premiér Fico, aby se mohla dostat na stůl prezidentc­e Čaputové.

Hlava státu se ji nakonec před dvěma týdny rozhodla podepsat, a to navzdory tomu, že s ní nesouhlasi­la a kritizoval­a ji. Odůvodňova­la to tím, že to byl jediný způsob, jak dostat spornou normu co nejrychlej­i k ústavním soudcům do Košic a oni se k ní stihli vyjádřit ještě před 15. březnem.

Dodnes nebyla novela uveřejněna ve Sbírce zákonů, neboť předseda parlamentu Peter Pellegrini nevydal příslušný příkaz ministerst­vu spravedlno­sti, ačkoli to dosud byla vždy formalita.

Na zmíněnou skutečnost reagovali i ústavní soudci. Prohlásili, že pokud by čekali až do zveřejnění, mohla by nastat situace, že by byli připraveni o rozhodovac­í pravomoc v této konkrétní věci a nemohli by její účinnost zastavit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia