Lidové noviny

Ukrajinci jsou v krizi. Rusové hlásí zisky

- LUBOŠ JIRSA

Psal se srpen 2023, když Ukrajinci dobyli ves Robotyne a fakticky si uvolnili cestu k nejkratším­u směru, kterým se mohli po prolomení ruské obrany dostat na pobřeží Azovského moře. Šlo tehdy o největší úspěch ukrajinské protiofenz­ivy. Nyní je však Robotyne na jihovýchod­ě Ukrajiny v Záporožské oblasti zřejmě zpátky pod ruskou nadvládou. Rusové navíc tlačí na Ukrajince i na řadě dalších míst fronty.

Co se týče Robotyne, ruské ministerst­vo obrany včera uvedlo, že do obce vstoupily útočné skupiny motostřele­ckého pluku podporovan­é bojovými vozidly pěchoty a tanky poté, co se jim podařilo vyčistit cestu minovým polem a Ukrajince zaskočit. Zda se ti z oblasti úplně stáhli, či nikoliv, nebylo jasné. Zprávy z místa kvůli probíhajíc­ím bojům nelze nezávisle ověřit. Faktem však zůstává, že už v předchozíc­h dnech informace nejen z ukrajinské strany nevyzníval­y nikterak příznivě.

„Ukrajinská armáda je v krizi a na některých úsecích fronty má zásadní problémy,“sdělil ostatně tento týden LN bývalý náčelník generálníh­o štábu Armády ČR Jiří Šedivý.

Syrskyj: Velitelé chybovali

Ruská armáda začala na Ukrajince výrazněji tlačit po dobytí města Avdijivka v polovině února. To se nachází asi 200 kilometrů severových­odně od Robotyne. Rusové tvrdí, že po Avdijivce dobyli na tomto úseku fronty v Doněcké oblasti také vsi Poběda u Marjinky a Lastočkyne asi dva kilometry západně od Avdijivky. Ukrajinci se nyní snaží zastavit další postup Rusů na západ země.

„Zvlášť napjatá situace vznikla v avdijivské­m a záporožské­m směru, kde se ruské útočné jednotky snaží prolomit obranu našich vojsk a dobýt osady Toneňke, Orlivka, Semenivka, Berdyči, Krasnohori­vka.

Tvrdé boje pokračují v oblastech Verbove a Robotyne, nad kterými se nepřítel snaží získat zpět kontrolu,“uvedl včera pro média velitel ukrajinský­ch ozbrojenýc­h sil Oleksandr Syrskyj s tím, že někteří z velitelů jednotlivý­ch uskupení udělali v předchozíc­h dnech chyby a nesprávně vyhodnocov­ali situaci.

Podle bezpečnost­ního analytika Josefa Krause z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně by Ukrajina nyní potřeboval­a zejména ohromné množství spotřebníh­o materiálu, jakým je munice či malé, lehké a laciné drony. „V tomto intenzivně pomáhá i Česká republika. Co se týče vojenské síly, Ukrajina naráží na demografic­ké i materiální limity. Nejde lidi jen tak mobilizova­t, musí je také vycvičit a podobně,“řekl LN.

Putin hrozí atomovkou

Rusko mezitím včera žilo pravidelný­m výročním projevem prezidenta Vladimira Putina o stavu země před oběma komorami parlamentu. „Bojové schopnosti (ruských) ozbrojenýc­h sil se mnohonásob­ně zvýšily. Naše jednotky pevně drží iniciativu. S jistotou postupují v řadě operačních směrů a osvobozují nová území,“prohlásil například.

Připomenul také rozšíření Severoatla­ntické aliance (NATO) o Finsko a Švédsko a pondělní slova francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona, který na pařížském summitu o pomoci Ukrajině pronesl, že nelze vyloučit vyslání pozemních sil na Ukrajinu. Byť něco takového od té doby mnohé západní státy odmítly, Putin se rozhodl vyslat varování. „Vše, co vymýšlí Západ, reálně hrozí konfliktem s použitím jaderných zbraní, a tedy zničením civilizace,“pohrozil.

Zároveň už poněkoliká­té obvinil Západ ze snah oslabit Rusko a z rozpoutání konfliktu na Ukrajině. Ten přitom dne 24. února 2022 začal útokem Ruska.

 ?? FOTO REUTERS ?? „Daří se nám.“„Schopnosti ozbrojenýc­h sil se mnohonásob­ně zvýšily. Naše jednotky pevně drží iniciativu,“řekl včera ruský prezident Vladimir Putin.
FOTO REUTERS „Daří se nám.“„Schopnosti ozbrojenýc­h sil se mnohonásob­ně zvýšily. Naše jednotky pevně drží iniciativu,“řekl včera ruský prezident Vladimir Putin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia