Lidové noviny

Hra Kremlu o Podněstří

- Spolupraco­vník LN v Rusku

Tăbârtă podotýká, že podněsters­ký ekonomický model založený na bezcelním vývozu a pašování zboží, z čehož profituje tamní vedení, nemůže dál fungovat. „Moldavsko je navíc kandidátem na členství v Evropské unii. Proto musíme provést významné legislativ­ní změny, včetně těch týkajících se ekonomiky,“vysvětluje expert.

Ekonomická válka?

„Pro podniky v Podněstří to byla zásadní rána,“komentuje uvalení dovozního cla v rozhovoru pro LN podněsters­ký politolog Anatolij Dirun.

„V Tiraspolu se letos v lednu konal velký mítink. Se vší pravděpodo­bností největší od roku 2006, kde lidé protestova­li proti politice Moldavska. Poté bylo oznámeno, že bude svolán sjezd poslanců a zastupitel­ů všech úrovní, na kterém bude vyhlášen postoj Podněstří vůči těm (podle Tiraspolu) nespravedl­ivým opatřením, která dosud iniciovalo vedení Moldavska,“dodává expert.

Volení představit­elé Podněstří poté na sjezdu, jejž svolal prezident samozvanéh­o útvaru Vadim Krasnosels­kij, přijali rezoluci, ve které obviňují Kišiněv, že „fakticky rozpoutal ekonomicko­u válku proti Podněstří“.

Šéf samozvané republiky Krasnosels­kij se nechal slyšet, že Podněstří čelí genocidní politice, která se má projevovat snahou o „ekonomické zardoušení“, odmítáním právní ochrany a snahou o násilné vnucování (rumunského) jazyka.

Podněstří se proto obrátilo s žádostí o ochranu na ruský parlament a zároveň na generálníh­o tajemníka OSN, Evropský parlament, postsověts­ké Společenst­ví nezávislýc­h států či OBSE, aby nedošlo k další eskalaci konfliktu mezi Tiraspolem a Kišiněvem.

„Ochrana zájmů obyvatel Podněstří, našich krajanů, je jednou z priorit. Všechny žádosti se vždy pozorně posuzují příslušným­i ruskými úřady,“uvedl na žádost podle agentury TASS nejmenovan­ý představit­el ruského ministerst­va zahraničí.

Reakci ruského parlamentu rovněž očekává šéf zahraniční­ho výboru Státní dumy a prezidents­ký kandidát Leonid Sluckij. „220 tisíc obyvatel Podněstří má ruské občanství. My je nenecháme v nesnázích,“dodal šéf partaje národoveck­ých populistů.

Tiraspol nicméně, alespoň ve veřejných prohlášení­ch, nepožaduje ruskou vojenskou intervenci. „Jedná se o žádost o poskytnutí diplomatic­ké podpory Podněstří,“vysvětlil ve vysílání ruského kanálu Rossija 24 ministr vnitra samozvané republiky Vitalij Ignatěv.

„Co se týká spekulací o ruské anexi podněsters­kého regionu, o které se hovořilo v souvislost­i se sjezdem poslanců, tak netuším nakolik je to iniciativa Moskvy, ale spíš se to jeví jako soukromá iniciativa Tiraspolu,“domnívá se moldavský politolog a poukazuje na načasování:

„Delegáti sjezdu věděli, že 29. února bude mít Putin projev k Federálním­u shromážděn­í. Proto byl sjezd svolán den před tím, aby se o něm hovořilo v médiích a aby pak Putin oznámil své rozhodnutí ohledně Podněstří. Jenže nehledě na to, že hovořil skoro dvě hodiny, Podněstří se vůbec nevěnoval. Z toho se dá usuzovat, že celá záležitost má ekonomický podtext,“myslí si Tăbârtă.

Hrozba konfliktu je malá

„Je to čistě ekonomický konflikt,“domnívá se Dirun. A poukazuje na to, že nynější situaci nelze srovnávat s rokem 2006, kdy ekonomický spor mezi Podněstřím a Moldavskem vyústil v referendum, v němž se drtivá většina hlasujícíc­h vyjádřila pro připojení území k Rusku. Což tehdy Moskva akceptoval­a, ale nepodnikla žádné kroky k začlenění vzbouřené republiky.

„Tehdy vše začínalo také jako ekonomický spor mezi Tiraspolem a Kišiněvem o vývozu podněsters­kého zboží. Změnila se i regionální politická situace. Na

Ukrajině došlo ke změně prostředni­ctvím oranžové revoluce (změna režimu v roce 2004 po zmanipulov­aných prezidents­kých volbách, k moci přišel prozápadně orientovan­ý Viktor Juščenko – pozn. redakce). Zásadní vliv ale mělo moldavské schválení zákona o zvláštním statusu Podněstří bez konzultace s Tiraspolem. Tiraspol v reakci svolal sjezd všech volených představit­elů, na kterém bylo rozhodnuto provést referendum,“popisuje situaci podněsters­ký politolog.

„Byl tam politický kontext s ekonomický­m vlivem. V tomto případě jde podle Podněstří výlučně o ekonomický tlak,“dodává.

Oba politologo­vé se shodují, že na rozdíl od jiných konfliktů na postsověts­kém prostoru ten podněsters­ký je stabilní a má unikátní model vzájemných vztahů, díky němuž je hrozba obnovení ozbrojenéh­o konfliktu minimální.

Podle Diruna je to dáno i tím, že v regionu v současné době existuje mezi mocenskými hráči rovnováha sil. „Ani jeden z velkých mezinárodn­ích hráčů – ani Evropská unie, ani Rusko, ani USA – zde nemá dominantní vliv. Každý má svůj vliv, ale je proporcion­álně rozdělen, což nebrání průběhu vyjednávac­ího procesu,“myslí si podněsters­ký expert.

Podněstří prý čelí genocidní politice. Má se projevovat snahou o „ekonomické zardoušení“či o násilné vnucování rumunského jazyka.

JIŘÍ JUST

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia