Lidové noviny

Registrova­né partnerstv­í 2.0

Skončila jedna bitva kulturní války, další jsou na obzoru

- ONDŘEJ NEFF

Ve středu 28. února schválila sněmovna novelu občanského zákona. Podle ní mohou stejnopohl­avní páry uzavírat partnerstv­í s většinou práv, jaká mají v manželství muž a žena. Omezení se týká práv k dětem, to je jádro sdělení o tom, jak v Poslanecké sněmovně dopadlo jednání o instituci, která dostala nom de guerre Manželství pro všechny – dokonce i zkratku MPV. Už na první pohled je zřejmé, že výsledek je kompromis, což je ostatně princip demokratic­kého přijímání zákonů. O posuzované předloze se předpoklád­alo dlouho před hlasováním, že tak nějak skončí. Parlamentn­í kompromisy obvykle zklidní vášně, tentokrát to asi bude mít opačný efekt.

Zdánlivá formalita

Pro životní situaci stejnopohl­avních párů, pokud ale budou chtít do svazku klasifikov­aného jako „partnerstv­í“vstoupit, bude mít nová norma pozitivní efekt. Dnešní právní systém připomíná nepřátelsk­ou, život ohrožující džungli. Nová úprava přece jen dává stejnopohl­avním párům větší naději na přežití. Výrazně se to projevuje za situace, kdy jeden z partnerů má dítě, novela tuto situaci normalizuj­e. Budoucnost ukáže, zda a kolik párů to bude brát jako výrazný benefit. Od roku 2006 se počet registrova­ných partnerstv­í pohyboval od dvou do tří set padesáti ročně, kdežto muži se ženami uzavírají kolem padesáti tisíc manželství ročně. Registrova­ných partnerstv­í je tedy početně asi jedno a půl procenta manželskýc­h svazků.

Stejnopohl­avní manželství umožňuje 37 států světa a zde se počet jednopohla­vních sňatků pohybuje od jednoho do tří a půl procenta. Nejvíce jich nečekaně je v katolickém Španělsku, Pew Research uvádí 3,4 procenta, celosvětov­ý průměr je kolem dvou. Jsou to tedy větší počty než naše „registrova­ná partnerstv­í“. Jistě je to způsobené i tím, že pojem „manželství“je sympatičtě­jší a těší se vyššímu stupni společensk­ého uznání než jakási „registrace“. Zdánlivá formalita je důležitá, má citový a společensk­ý význam. Novela však s názvem „manželství“nepočítá, a dá se tedy čekat, že bude mít pro stejnopohl­avní páry mnohem menší atraktivit­u. V tomto smyslu tedy jde jenom o jakýsi „upgrade“stávajícíh­o registrova­ného partnerstv­í. Bude záležet na racionální úvaze, jaké jsou výhody a nevýhody života jaksi bez požehnání úřadů oproti registraci. Ano, bude to nadále registrace, bez emotivního oparu, jaký kolem sebe manželství přece jen má.

Je jasné, že příběh nekončí, zápas o MPV bude pokračovat. V dalším kole, těžko odhadovat, kdy k němu dojde, se patrně přistoupí i na označení „manželství“. V tom mají zastánci MPV pravdu, označení stejnopohl­avního partnerstv­í jako „manželství“opravdu nikomu neublíží, rodinu ve složení máma, táta a děti neohrozí. Obtížněji řešitelný ale bude problém s osvojování­m dětí. Novela umožňuje osvojení dítěte ve svazku, kde jeden z jeho členů je biologický rodič. Co ale s dětmi jaksi odjinud?

Uvažované osvojování dětí z dětských domovů je méně problemati­cké než metoda tzv. náhradního mateřství. Na této půdě se už dostáváme do vážných právních a etických problémů. Zákonodárc­e už nerozhoduj­e jen o dospělých svéprávnýc­h osobách, ale o osudu dosud nenarozený­ch dětí. Třeba jednou dospějeme k umělé reprodukci, jak ji před sto lety popsal Aldous Huxley v Konci civilizace. Jsme tomu ale ještě daleko a vize budí emoce.

Politický rozměr

V těchto souvislost­ech působí komicky triumfální prohlášení Aleny Schillerov­é, že se Česko stává 38. zemí světa s rovnými právy pro páry stejného pohlaví, přičemž její hnutí ANO má na tom nehynoucí zásluhu, neboť bez jeho poslanců by zákon neprošel. Principál Andrej Babiš totiž nařídil hlasování národofron­tovního typu, takže pro bylo 65 poslanců a jen jeden se zdržel. Okamura nařídil „ne“a všichni z SPD drželi basu: na tomto postoji je odpor vůči progresivi­smu čitelný.

Zato Babišova strategie je podivná. Komu se chtěl zalíbit? Schillerov­á vykřikuje, že se vládní hlasovací „mašina“zadrhla. Tím má na mysli, že poslanci ODS a lidovců hlasovali různě, podle vlastního uvážení, což je zřejmě mimo její představu. Mašina se zadrhla i v tom, že Piráti a TOP 09 hlasovali bezvýhradn­ě pro a STAN v poměru 19 : 2, tedy taky jednoznačn­ě.

Copak asi k tomu Vít Rakušan „Fialovi řekne“, pokud mu něco řekne. Hlasovací roztržka navíc osvítila absurdnost společné kandidátky Spolu do evropských voleb. Přišlo to ve dnech, kdy lidovecký poslanec Hayato Okamura z kandidátky odstoupil, protože je příliš populární a mohli by ho kroužkován­ím lidé posunout dopředu, ano, toto se opravdu děje. Progresivi­stické křídlo politicky zaintereso­vané veřejnosti teď útočí na „konzervati­vní dinosaury“v ODS a KDU-ČSL za to, že… nehlasoval­i tak, jak hlasovalo Babišovo ANO.

Rozčilení nebude mít dlouhého trvání. Skončí přinejmenš­ím, až nám přijdou složenky za elektřinu a ukáže se, že cena elektřiny klesá a my musíme zaplatit hlavně tunel na experiment s občasnými zdroji. Přece jenom, to je hlavní problém doby, vedle dalších maličkostí, jako je bydlení, školství a cena potravin.

Označení stejnopohl­avního partnerstv­í jako „manželství“opravdu nikomu neublíží, rodinu ve složení máma, táta a děti to neohrozí

 ?? ?? novinář a spisovatel
novinář a spisovatel

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia