Lidové noviny

Otravní voliči

Hayato Okamura a limity volební koalice

- Marek Hudema

Politická strana se obvykle snaží o to, aby její kandidáty volilo co nejvíc lidí. Někdy ale nastane situace, kdy o voliče nestojí, což je proti samotnému smyslu její existence. To nyní předvedla KDU-ČSL, respektive koalice Spolu.

Co se stalo? Svou rezignaci z lidovecké kandidátky do evropských voleb oznámil Hayato Okamura, lidovecký poslanec pozoruhodn­ý jen tím, že je bratrem známého radikála Tomia Okamury. Tím odstoupil i z kandidátky Spolu, protože v té je KDU-ČSL společně s ODS a TOP 09.

Zdůvodnil to tím, že to dělá proto, aby podpořil soudržnost a sílu koalice Spolu a na žádost ODS a TOP 09. Jinak řečeno, Hayato Okamura by mohl přitáhnout příliš mnoho preferenčn­ích hlasů, a přeskákat některého kandidáta z dalších stran v čele kandidátky Spolu. Voliči by pro něj mohli hlasovat víc než pro někoho jiného, aby se „pomstili“jeho bratrovi Tomiu Okamurovi tím, že podpoří jím nemilované­ho Hayata.

Z podobných důvodů nebyl na kandidátní listinu vpuštěn bývalý ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09. I když celkový přínos této rozporupln­é postavy kandidátce Spolu byl krajně nejistý a Kalousek měl navíc spory s vedením vlastní strany.

To nevýrazný Hayato Okamura nemá. Jenže Spolu se bojí toho, aby se neopakoval efekt Starostů. V posledních parlamentn­ích volbách totiž sice skvěle zabodovala koalice Pirátů a Starostů, jenže kvůli preferenčn­ím hlasům získali uvnitř koalice obrovskou převahu Starostové a Piráti ostrouhali. ODS a TOP 09 se toho bojí.

Koalice Spolu se ale nucenou rezignací Hayata Okamury okradla o hlasy navíc, které mohl přinést souboj Okamurů. Zároveň tím vzkázala svým kandidátům na nižších místech, aby se příliš nesnažili. Mají sloužit jako stafáž a ne někde zbytečně získávat hlasy. Takové kandidáty Spolu nepotřebuj­e a jejich voliče také ne! Ani kdyby to koalici Spolu pomohlo proti jejím hlavním soupeřům, ANO a SPD.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia