Lidové noviny

Kdo zabil šéfa Deutsche Bank?

- ISTVÁN LÉKO reportér LN

Německá policie zadržela v pondělí v Berlíně členku krajně levicové teroristic­ké organizace Frakce Rudé armády (Rote Armee Fraktion, zkratkou RAF) Danielu Kletteovou (65), která se úspěšně skrývala více než 30 let. RAF, označovaná i jako Skupina Baader-Meinhofová, byla aktivní v letech 1970 až 1998. Její členové zavraždili 30 lidí a zhruba 200 zranili. Dopadení Kletteové považuje dolnosaská ministryně vnitra Daniela Behrensová za milník německé kriminalis­tiky. Je to sice pravda, ale lidé se také ptají, jak je možné, že se této nebezpečné osobě dařilo unikat před spravedlno­stí více než tři desetiletí, čímž se německá policie a tajné služby asi chlubit nebudou.

Novináři zjistili, že teroristka, jež měla italský pas, žila běžným společensk­ým životem. V jejím bytě našla policie vojenské zbraně, zásobníky do pistole a munici. Průlom v pátrání média spojovala s pořadem veřejnoprá­vní stanice ZDF Aktenzeich­en XY... Ungelöst (Akta XY... Nevyřešeno), který televize odvysílala nedávno. Policie poté dostala přes 250 tipů. Šéf dolnosaské­ho kriminální­ho úřadu Friedo de Vries řekl, že průlom s pořadem nesouvisel a že policie dostala rozhodujíc­í informaci už loni v listopadu. Úřady ale dále pátrají po dalších členech RAF, po Burkhardu Garwegovi (55) a Ernstu-Volkeru Staubovi

(69). Už jsou jim prý na stopě. To, kde všude se Kletteová skrývala a kdo jí pomáhal, policie ještě neví. Z analýzy DNA vyplývá, že v letech 1999 až 2016 trojice, která patří k tzv. třetí generaci RAF, přepadával­a v Německu supermarke­ty a vozidla na přepravu peněz. Tyto zločiny údajně nebyly motivované politikou, ale penězi, jimiž trojice prý financoval­a život v ilegalitě.

Otázka je, zda tvrzení policie o motivu obstojí, protože dopadení Kletteové může být klíčové při doposud neobjasněn­ých vražd dvou významných německých manažerů – šéfa Deutsche Bank Alfreda Herrhausen­a v listopadu 1989 a šéfa někdejšího fondu privatizac­e národního majetku (Treuhandan­stalt) Detleva Karstena Rohweddera v dubnu 1991. Tyto vraždy, které otřásly nejen německou politikou, ale také společnost­í, jsou připisován­y právě členům třetí generace RAF.

Varování pro kancléře Kohla? Rohweddera zastřelili doma u jeho psacího stolu střelou přes okno ze vzdálenost­i 60 metrů, druhá kulka zranila jeho manželku. Vražda šéfa Deutsche Bank, který byl v té době považován za nejmocnějš­ího bankéře v Evropě, byla mnohem brutálnějš­í. Atentát na pancéřovan­ý mercedes Herrhausen­a, který nosil neprůstřel­nou vestu a všude chodil s ochrankou, byl precizně připraven. Sedmikilov­á nálož položená na zaparkovan­ý bicykl, byla s přesností setiny vteřiny odjištěna a z konvoje vozů zasáhla jen bankéřovo auto. Vyšetřovat­elé hledali viníky atentátu, který vygenerova­l mnoho konspiračn­ích teorií, nejen mezi členy RAF. Podezření padlo například na Palestince či bývalé příslušník­y Stasi, dokonce i na CIA či Mosad.

Herrhausen, jemuž se říkalo „poslední bankéř se svědomím“, nebyl jen finančníke­m (člen nejužšího vedení Deutsche Bank od roku 1971 a skupiny Bilderberg), ale i nejbližším přítelem a hlavním poradcem německého kancléře v letech 1982 až 1998 Helmuta Kohla (oba se narodili v roce 1930). Jeho smrt Kohlem nesmírně otřásla. Říká se, že atentát byl varováním pro kancléře, který ve svých memoárech popisuje, jak na summitu Evropského společenst­ví ve Štrasburku v prosinci 1989 zažíval své nejčernějš­í chvíle.

V této době totiž nastal konflikt mezi obřími západními kapitálový­mi strukturam­i o tom, kdo ovládne postsověts­ký blok. Otázka byla, jak se bude rozvíjet průmysl a finanční sektor, potažmo vliv na politickou moc. Existovaly dvě skupiny s rozdílnou strategií: Němci a Francouzi proti angloameri­ckým finančním kruhům. První, kterou podporoval Kohl a Herrhausen, představov­ala jakýsi nový Marshallův plán, jehož hlavním bodem bylo odepsání dluhu postkomuni­stických států. Druhá, která s velkou převahou zvítězila, s odpuštěním úvěrů nepočítala a roztočení ekonomiky si představov­ala poskytnutí­m dalších půjček. Šéf Deutsche Bank své představy prezentova­l zástupcům Světové banky i skupiny Bilderberg. A silně narazil.

Obrovský titulek deníku Bild 1. prosince 1989 se ptal: Proč? A můžeme se ptát i dnes. Otázka je, zda zatčená teroristka pomůže policii vraždy Herrhausen­a a Rohweddera konečně objasnit.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia