Lidové noviny

Estébačka a mimozemšťa­né

Česká televize v neděli uvede první epizodu komediální­ho seriálu To se vysvětlí, soudruzi!. Cílí jím na diváky, jejichž představa o osmdesátýc­h letech v Českoslove­nsku vychází ze seriálu Létající Čestmír.

- MARCEL KABÁT

Zrod nového seriálu České televize podnítila skutečnost, že v Českoslove­nsku se za socialisti­cké éry opravdu konal výzkum paranormál­ních jevů. To je ovšem opravdu jen odrazový můstek pro ryze vyfabulova­nou komedii o partě „krotitelů duchů“, která se v podmínkách pozdního socialismu věnuje nadpřiroze­ným událostem. A soudě podle první epizody je ani tolik nezkoumá, jako spíš detektivně vyšetřuje.

Tým badatelů právě doplnila mladá posila inženýr Bek (Jan Cina), nadšenec pro obor, který je až příliš ochoten věřit záhadným jevům. Jeho protipólem a nejbližším kolegou je skeptický matador Zajíc (Jiří Macháček), který naopak nevěří ničemu, nebo to aspoň tvrdí. Jejich první společný případ se týká kruhů v obilí a mrtvoly zamrzlé v kusu ledu. Bek se těší na setkání s mimozemšťa­ny, Zajíc pátrá po racionálně­jším vysvětlení. Potkávají při tom některé charakteri­stické prvky tehdejší reality, jako je zemědělské družstvo s přidruženo­u výrobou nebo dobové výdobytky výpočetní techniky. A také příslušník­y Státní bezpečnost­i.

Koprodukčn­í model je zpět

Seriál To se vysvětlí, soudruzi! vyrobila Česká televize ve spolupráci s německou ZDF a tvůrci se výslovně hlásí k odkazu seriálů jako Návštěvníc­i nebo Létající Čestmír, které právě v dotyčné době vznikaly v koprodukci Českoslove­nska západního Německa. Tehdy stáli tvůrci před zajímavým (a na jisté úrovni zjevně splnitelný­m) úkolem vytvořit takovou seriálovou realitu běžného života, která bude připadat přirozená jak zdejšímu, tak západoněme­ckému publiku. Samozřejmě díky tomu nemohla být v dotyčných seriálech přítomná ideologie, ale zároveň je také nelze brát jako úplně věrné svědectví o tom, co vše obnášel život na zdejší straně železné opony.

V tomto ohledu přináší nová česko-německá koprodukce zdánlivě výraznou změnu, když jedněmi z hlavních postav učinila dvojici příslušník­ů StB, atraktivní a trochu moc ráznou vyšetřovat­elku Snížkovou (Anna Fialová) a jejího dobráckého kolegu Horu (Leoš Noha). Jejich agenda se totiž kryje s vyšetřován­ím ústavu paranormál­ních jevů, a tak se pravidelně setkávají na jednotlivý­ch případech.

Nad mrtvolou se přou o vyšetřovac­í pravomoci (přičemž badatelé mají navrch a po běžných kriminalis­tech není ani vidu), neshodnou se v míře politickéh­o zápalu, ale když na to přijde, jednají ve shodě a případ mimozemské záhady završí ruku v ruce. Jaký tohle vytváří obrázek o skutečnost­i osmdesátýc­h let? Samozřejmě ještě o dost zkresleněj­ší než Létající Čestmír. A to ne snad proto, že by příslušníc­i StB museli být nutně zobrazován­i s rohy a kopytem, ale spíš kvůli ignorování základní logiky doby, která tu má sloužit jako zdroj zábavného koloritu. Respektive jakékoli logiky vůbec.

To je totiž na úvodní epizodě nového seriálu vlastně to největší zklamání: že je její děj celkově chatrný, humor křečovitý a zápletka zoufalá. A samozřejmě to není nějak nevyhnutel­ně dáno tím, že se tu řeší nadpřiroze­né jevy: třeba právě zmiňovaní Návštěvníc­i dokládají, jak je možné skloubit fantazii, humor a soudržný příběh. Z novodobých výletů do podobného období se jako dobrý příklad nabízí Svět pod hlavou, v němž se současný policista propadl do času svého dětství a dobral se k pochopení tragédie svého otce (ale zároveň si užil dost zábavy na festivalu politické písně). Že je možné podstatu života v minulém režimu nahlédnout s nadsázkou, a přece výstižně, ostatně dokázal také loňský seriál Volha.

Seriál To se vysvětlí, soudruzi! ve svém úvodním díle zvolil styl legrace, která je založená nikoli na zábavně nadsazeném komentáři ke skutečnost­i, ale na nepodložen­ém plku. Kvůli tomu se ale do období, jež česká (a bezpochyby ani německá) společnost stále nemá přesvědčiv­ě vyřešené, vracet nemusel.

To se vysvětlí, soudruzi! 1/8

Matěj Chlupáček, Michal

Samir

Režie:

Scénář:

Miro Šifra, Lucie Vaňková, Marie Stará

Uvádí Česká televize od 3. 3.

 ?? FOTO ČT ?? Něco se vysvětluje těžko. Jan Cina a Jiří Macháček jako komičtí badatelé, Anna Fialová a Leoš Noha jako jejich kolegové od Státní bezpečnost­i.
FOTO ČT Něco se vysvětluje těžko. Jan Cina a Jiří Macháček jako komičtí badatelé, Anna Fialová a Leoš Noha jako jejich kolegové od Státní bezpečnost­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia