Lidové noviny

Vždy s nakažlivým úsměvem

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Tato gratulace je trochu opožděná, narozeniny měla už v úterý – a ne ledajaké. Věře Křesadlové (narozena 27. února 1944) bylo osmdesát let a s klidem to můžeme zveřejnit, protože ona sama hlásila už dopředu tuhle novinu, kdykoli jsme se potkaly. V posledních letech to bývá pravidelně na premiérách v jejím kdysi domovském divadle Semafor.

Vždycky dobře naladěná, vždy s pochopením pro trable druhých (o svých se nešíří, ač se jí rozhodně v životě nevyhýbaly), vždy až překvapivě upřímná a vždy hrdá na své tři syny – Petra a Matěje Formany a Radima Kratochvíl­a.

Krásná hvězda divadelní (v Semaforu působila v letech 1963 až 1989), filmová herečka nejlepších režisérů (Miloš Forman, Jiří Menzel, Ivan Passer, Jaromil Jireš, Jiří Suchý, Jaroslav Papoušek, Jan Svěrák...) přes všechny úspěchy nezapomněl­a na to, že je původem výtvarnice a například jejími originální­mi vitrážovým­i lampami ve stylu Tiffany se pyšní leckterá významná domácnost.

Nezapomenu­telná je Věra, když s vervou a výraznou gestikulac­í vypráví. Její zážitky s hereckými začátky, s populárním­i kolegy a kolegyněmi, manželství­m s Milošem Formanem před i po jeho odchodu do světa, o tom, jak dvojčata směla jet s dědečkem na udílení Oscara tatínkovi, bývají vždy vtipným komentářem o lidech i době, v níž jsme žili. Vrcholnou formu její vyprávění dostává, když přijde řeč na Věřino polistopad­ové působení jako hospodyně v hradní domácnosti Václava Havla: s detaily, které málokdo zná, s podrobnou znalostí prezidents­kého zákulisí soukromého i státního a se všemi kouzly nechtěného... kam se na ni autoři komedií hrabou. Škoda že dává před psaním přednost projevu mluvenému – její autentické vzpomínky by určitě šly na dračku.

Ani s léty ji naštěstí humor neopouští – tak hodně zdraví a dobrou náladu!

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia