Lidové noviny

Rekordní hazard. Legálně i načerno

Stát a samosprávy se podělí o více než 18 miliard korun, vybraných loni od provozovat­elů hazardních her. Černý trh přesto kvete

- MIROSLAV PETR

Čím víc kontrol, tím víc odhaleného nelegálníh­o hazardu. Černé herny v Česku nemizí, i když státní regulace – zejména zvyšování daní – a vyhlášky samospráv stále víc omezují hazardní byznys. Přesto ale výnos daně z legálních heren, kasin a internetov­ých her všeho druhu, rozdělovan­ý mezi stát a samosprávy, dosáhl za celý loňský rok rekordně vysoké sumy 18,6 miliardy korun. Což je zhruba o 9 procent vyšší částka než v předcházej­ícím roce.

Údaj získaly LN od Institutu pro regulaci hazardních her (IPRH), který vychází z dat ministerst­va financí. Daň odvádí provozovat­elé hazardu procentuál­ní sazbou (liší se podle druhu hazardu) z částky, která jim zbude po odečtení výher od hráči prosázenýc­h částek.

Tyto detailní částky za loňský rok ještě ministerst­vo nezveřejni­lo. Jedná se ale každoročně o závratné sumy. Předloni, kdy inkaso hazardních daní činilo 17 miliard korun, prosázeli hráči (od losů a loterií přes kurzové sázky až po automaty) v celém Česku 759 miliard korun a na výhrách jim bylo vyplaceno 705 miliard. „Výnos“, ze kterého pak provozovat­elé platili vedle svých nákladů i daň, tak v roce 2022 činil 54 miliard korun. Za loňský rok bude částka o něco vyšší.

Jisté také je, že větší díl daňového inkasa připadl na hazard prostředni­ctvím internetu. Jeho podíl převyšuje daně z kamenných provozoven už od roku 2021.

Za všechno může inflace?

Podle šéfa IPRH Jana Řeholy je rekordní daňové inkaso důsledkem extrémně vysoké inflace a neznamená to, že by provozovat­elé loni vydělali víc peněz. „Nominálně rostly mzdy, což mohlo znamenat větší útraty hráčů. Nárůst základu a samotné daně je ale nižší, než o kolik rostla inflace. Provozovat­elé měli vlivem obrovských cen energií a dalších nákladů větší výdaje. Trh tedy stagnoval, nebo ještě spíš reálně klesl,“soudí šéf institutu, což je sdružení zastupujíc­í firmy jako Sazka, Tipsport, Fortuna a další velké hráče na českém trhu.

O tom, že byznys provozovat­elů hazardu jde rok od roku „z tlustého do tenkých“, svědčí nejen rapidně klesající počet heren, kasin a legálně evidovanýc­h automatů a dalších zařízení, ale i stále vysoký a možná i rostoucí podíl černého, nezdaněnéh­o trhu.

Přestože celníci úspěšně odhalují a zavírají další a další nelegální provozovny, jejich majitelé je bleskurych­le obnovují. Nejnovější data Celní správy naznačují, že nepoctivci v hazardu mají stále početné zastoupení. Během loňska celníci v rámci 908 zahájených a 872 skončených kontrol odhalili 116 nelegálníc­h heren (meziročně plus 21), 481 případů nelegálníh­o online hazardu (plus 40), zadrželi 511 automatů, kvízomatů a dalších technickýc­h zařízení (plus 138).

Loňský nárůst odhalených případů souvisí podle Petra Poura z tiskového oddělení Generálníh­o ředitelstv­í cel s loňským nárůstem počtu kontrol. V roce 2022 Celní správa přesunula značnou část svých lidí ke střežení česko-slovenské hranice, loni se ale opět mohla soustředit víc na kontroly domácího trhu.

„Důvodů přítomnost­i nelegálníc­h heren na území České republiky je celá řada. Jedním z hlavních jsou osoby zapsané v Rejstříku vyloučenýc­h osob (lidé na sociálních dávkách, v exekuci a podobně mají zakázaný přístup do heren a kasin), které vytvářejí poptávku po nelegálním provozován­í hazardních her. … Dalším aspektem výskytu nelegálníh­o provozován­í hazardních her mohou být restriktiv­ní obecně závazné vyhlášky obcí, jimiž obce zakazují provozován­í všech hazardních her na katastráln­ím území obce nebo zavádí zákaz provozován­í technické hry,“uvedl Pour.

Na poplach bije i Institut pro regulaci hazardu. „Černota“totiž likviduje i byznys těch poctivých. Podle takzvané Černé knihy nelegálníh­o hazardu tvoří u nás v současné době nelegální trh 20 až 30 procent peněz, které v tomto oboru přes všechny provozovat­ele ročně protečou. A stát a obce tak přicházejí ročně o víc než dvě miliardy korun.

Prohibice není řešení

Vyhlášku, jež omezuje provoz kasin a heren, ale stále častěji zavádí ve svém katastru úplnou plošnou prohibici, má stále víc samospráv. Včetně většiny krajských měst – nově například v Praze a Plzni. V domnění, že když herny zmizí z očí, zmizí i reálně a s nimi i souvisejíc­í problémy s kriminalit­ou nebo sociálními dopady chování gamblerů.

„Mnoho lidí, kteří podlehli gamblerstv­í, tedy hře na automatech a v kasinech, končí v neřešiteln­ých dluzích, což následně ovlivňuje celé jejich rodiny. Je proto ve veřejném zájmu hazard tvrdě regulovat,“zdůvodnil od letoška zavedený plošný zákaz všech heren a kasin v Plzni radní pro oblast bezpečnost­i Jiří Winkelhöfe­r.

Loňská studie Centra ekonomický­ch a tržních analýz však dokládá, že radnice nejsou schopny doložit příznivý efekt takové prohibice a hráči (včetně těch patologick­ých) si okamžitě nacházejí náhradu ve vznikající­ch ilegálních hernách, v těch za katastrem měst nebo na internetu. Podobně to vidí i šéf IPRH Řehola. „Prohibice nefunguje inzerce a nikdy v žádné oblasti nefungoval­a. Je to jen vítězství populismu nad snahou hledat racionální a fungující řešení,“uvedl. Adiktologo­vé a další odborníci na závislosti doporučují spíš řešení formou omezené regulace heren, jejich vymezení do určitých lokalit a důslednou kontrolu provozoven a hráčů.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia