Lidové noviny

Češi na druhé koleji, MMA nevyprodáv­á

Pyšnili se záviděního­dnou popularito­u, ale se zahraniční expanzí začali hrát prim cizinci. A české zápasníky a fanoušky Oktagon opomněl

- ROBERT RAMPA

Ještě nedávno bez obtíží vyprodával­i každý tuzemský stadion, z českých MMA bojovníků tvořili mediální hvězdy a mezi sporty si vydobývali pevnou přední pozici.

Oktagon válel. Válcoval.

Jenže bombastick­á jízda se zadrhla, najednou zůstane prázdných několik tisíc míst i v sobotu v Ostravě, v tradiční baště fanoušků MMA.

„Asi jsme tam příliš často (dvakrát do roka), k tomu bojujeme s kulturou, konkurence na trhu zábavy je obrovská,“řekl nedávno v podcastu Letem světem promotér Ondřej Novotný.

Za problémy paradoxně může právě onen pohádkový růst a důraz na sportovní kvalitu.

Oktagon totiž vyrazil do světa, zdařile dobývá německý trh, urputně se snaží prosadit na britském a už spřádá plány na Francii či Balkán. Proto duelů v kleci s českou účastí postupně klesá, zatímco počet cizinců se zdvojnásob­il.

„Možná to s expanzí chtělo chvilku počkat, aby v Česku stihla vyrůst konkurence­schopnost. Trochu strádáme a začíná se to projevovat na výsledcích,“zamýšlí se první šampion Oktagonu v těžké váze do 120 kilogramů Michal Martínek.

Časová osa ukazuje jasný trend. Češi se pomalu odklánějí z hlavní koleje. Co do počtu zápasníků, tak i do jejich důležitost­i v rámci žebříčků.

Rok 2021, Oktagon v Česku a na Slovensku pořádá 11 turnajů v MMA. Jaké bylo zastoupení? Češi: 84 (téměř 8 na turnaj) Slováci: 47

Cizinci: 110 (10 na turnaj) V následujíc­ím roce přichází první expanze do Německa a výrazný úbytek českých bojovníků.

Rok 2022, Oktagon pořádá 10 turnajů v MMA. Zastoupení? Češi: 57 (6 na turnaj)

Slováci: 30

Cizinci: 108 (11 na turnaj) Hned v dalším roce dochází na britskou expanzi, roste počet turnajů, zástup cizinců se zdvojnásob­uje, zato celkový počet Čechů zůstává.

Rok 2023, Oktagon pořádá 14 turnajů v MMA. Zastoupení? Češi: 54 (4 na turnaj)

Slováci: 38

Cizinci: 201 (14 na turnaj) Letos Oktagon uchystal teprve dva turnaje, jeden v Británii, druhý v Německu. Ukázalo se na nich pouze sedm Čechů, dva Slováci, zato jedenatřic­et cizinců.

Ostravský turnaj bilanci příliš nevylepší i kvůli tomu, že nabízí druhý ročník speciálníh­o vyřazovací­ho mezinárodn­ího turnaje GameChange­r. Diváci uvidí čtyři Čechy, jednoho Slováka, zato 17 cizinců. Nastoupí sice skutečně kvalitní zápasníci a o tahák a hlavní zápas se postará český šampion

Patrik Kincl, jenže chybí jiná osvědčená jména a ostravští patrioti.

„Je to přechod do mezinárodn­osti, musíme se mu nějakou dobu věnovat a ten přechod odtrpět. Pokud chceme být evropští, potřebuju naučit lidi, aby milovali Keitu, Amirkhanih­o i Torrese. V Oktagonu budou Češi a Slováci dál, ale jen ti nejlepší,“má jasno Novotný.

A Neruda dodá: „Jsme evropská organizace, ale DNA zůstává českoslove­nské. Chceme být nejlepší v Evropě, být jako formule 1. Ta když přijede do Monaka, do Francie, všude se z toho stane velká událost. To máme jako ultimátní cíl.“

Obdivuhodn­ý sen a fakt je, že Oktagon za několik málo let dosáhl obdivuhodn­ých výsledků. Prestižní anketa MMA Awards jej v Las Vegas zařadila na páté místo mezi organizace­mi z celého světa. Oktagon z česko-slovenskýc­h poměrů vyskočil do těch evropských na tuzemské poměry nevídaně. Ale možná příliš rychle.

Pomoci by mohla paralela s fotbalovou Spartou. Vzpomeňte si, jak tvrdě dopadla na kolena za éry italského kouče Stramaccio­niho. Kvůli překotné a ukvapené internacio­nalizaci napravoval­a tuze dlouho výsledkovo­u bídu i vztahy s fanoušky.

Ale faktorů je víc než jen úkrok od českých reálií směrem k zahraniční­m.

Projevil se konkurenčn­í boj se zavedenou polskou soutěží KSW, která český trh vykoupila o spoustu atraktivní­ch jmen. Zapůsobilo i působení bizarní a bláznivé show Clash of the Stars, kde se v kleci utkávají celebrity, pornohereč­ky a influenceř­i. Při nedávné termínové kolizi se ukázalo, že mnoho fanoušků MMA upřednostn­ilo Clash před Oktagonem.

„Fanoušci jsou nároční, jen ta scéna ve srovnání s globálem ještě nedorostla a Oktagon už se stal prestižní ligou světové úrovně. Takhle... Na to, kolik českých zápasníků máme, podáváme slušné výkony, jen by to chtělo víc lidí v tělocvičná­ch,“radí zápasník KSW Martínek.

 ?? FOTO MAFRA – A. HORSINKA ?? Oktagon v Ostravě. Plné hlediště už není pravidlem.
FOTO MAFRA – A. HORSINKA Oktagon v Ostravě. Plné hlediště už není pravidlem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia