Lidové noviny

Anandi v Praze

- PAVEL MATOCHA

Anand z Prahy, jak je přezdíváno jednomu z největších talentů světového šachu R. Praggnanan­dhaaovi, se účastní mistrovské­ho turnaje Pražského mezinárodn­ího šachového festivalu, jehož čestným hostem je bývalý mistr světa V. Anand. Spolu s R. Praggnanan­dhaaou hrají hlavní turnaj i další silní velmistři jako N. Abdusattor­ov, R. Rapport či P. Maghsoodlo­o a také dva čeští reprezenta­nti David Navara a Thai Dai Van Nguyen.

ŠACHY

Na jejich šachové souboje se můžete přijít podívat do pražského hotelu Don Giovanni nebo sledovat komentovan­ý přímý přenos na programu ČT Sport Plus. Po úvodních dvou kolech vede stoprocent­ní Maghsoodlo­o před Abdusattor­ovem a Gukešem, Navara je na padesáti procentech, Van Nguyen zatím bohužel na nule.

Souběžně se hraje i Challenger, v němž má ČR tři zástupce včetně mladičkého mimořádně nadaného Vašíka Fiňka, dále turnaj Futures i velký Open, kde je prvním nasazeným ázerbájdžá­nský velmistr Eltaj Safarli.

Legendu světového šachu Višvanátha­na Ananda jsme v Praze mohli vidět v roce 2002, kdy na Žofíně vyhrál turnaj Eurotel Trophy a za sebou nechal jak Anatolije Karpova, tak Garriho Kasparova, a také v roce 2011, kdy byl hlavním hostem šachového festivalu ČEZ Chess Trophy a odehrál na něm velkou simultánku. Jediným šachistou, který tehdy dokázal velmistra Ananda porazil, byl Petr Boleslav, ředitel aktuálního Pražského mezinárodn­ího šachového festivalu.

Bývalý mistr světa měl letos v Praze přednášku pro mladé šachisty z turnaje Futures, velkou autogramiá­du a provedl slavnostní první tah partie velmistrů Maghsoodlo­a a Praggnanan­dhaay.

 ?? ?? Bývalý mistr světa V. Anand provádí slavnostní první tah partie velmistrů P. Maghsoodlo­a a R. Praggnanan­dhaay
Bývalý mistr světa V. Anand provádí slavnostní první tah partie velmistrů P. Maghsoodlo­a a R. Praggnanan­dhaay

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia