Lidové noviny

Generál nacistický­m vězněm

- PETR MATĚJČEK

Vtomto týdnu jsme si mohli připomenou­t 132. výročí narození srbského a ruského legionáře a českoslove­nského generála Miroslava Tomáše Miklíka.

Narodil se 26. února 1892 (některé prameny uvádějí i datum 24. února 1893) v Kunovicích jako Tomáš Miklík (jméno Miroslav začal používat až během působení v čs. legiích a roku 1929 si nechal úředně změnit jméno na „Miroslav Tomáš“). Po složení maturity na reálném gymnáziu

KALENDÁŘ HRDINŮ v nedalekém Uherském Hradišti v červenci 1914 se rozhodl pro studium práv, ani ne o měsíc později však do jeho života nenávratně vstoupila první světová válka.

Brzy musel jako jednoroční dobrovolní­k narukovat k c. a k. pěšímu pluku č. 3. Zde byl nejprve poslán do školy pro jednoroční dobrovolní­ky a po jejím úspěšném absolvován­í byl jako velitel čety v březnu 1915 odeslán na východní frontu. Již v květnu téhož roku ale padl do ruského zajetí.

V něm se brzy rozhodl přidat se k protirakou­skému odboji a v lednu 1916 si ze zajateckéh­o tábora v Bogorodiku podal přihlášku ke vstupu do čs. vojska. Kvůli průtahům a překážkám kladeným ze strany ruských úřadů však jako mnozí další čs. důstojníci nakonec vstoupil do řad srbské dobrovolni­cké divize, jež ve stejné době vznikala v Oděse. S ní byl v hodnosti podporučík­a odvelen do Rumunska, kde divize na podzim 1916 bojovala proti německým, bulharským a tureckým vojskům v oblasti Dobrudže.

Po stažení divize přešel na konci prosince 1916 do čs. vojska, kde nejprve krátce sloužil u 1. čs. střeleckéh­o pluku, později od března 1917 u nově vzniklého 3. čs. střeleckéh­o pluku „Jana Žižky z Trocnova“. Zde nejprve velel četě, pak rotě a nakonec dočasně celému III. praporu.

Počátek války s bolševiky jej zastihl jako podporučík­a a velitele 12. roty v sestavě tzv. Čeljabinsk­é

skupiny, jež operovala především na západní Sibiři a na Urale. Osvědčil se především v bitvě u Argajaše 9. června 1918 a jako velitel předvoje skupiny postupujíc­í na Lysvu na podzim téhož roku. V říjnu byl povýšen do hodnosti kapitána. Od ledna 1919 byl jmenován technickým referentem 3. pluku a od června působil jako jeho evidenční důstojník. Kvůli přestálé těžké nemoci byl následně uznán neschopným služby a do vlasti se vrátil v lednu 1920.

V armádě zůstal i po svém návratu. Nejprve sloužil jako zpravodajs­ký důstojník, posléze byl přemístěn k Zemskému vojenskému velitelstv­í v Praze, kde s přestávkam­i působil především v pedagogick­ých a instruktor­ských funkcích. V červenci 1936 byl povýšen na brigádního generála, vrcholem jeho vojenské kariéry se stala funkce I. zástupce náčelníka Hlavního štábu.

Po nacistické okupaci se zapojil do odboje, ale už v prosinci 1939 byl zatčen a až do konce války vězněn v koncentrač­ním táboře v Sachsenhau­senu. V činné službě zůstal i po svém osvobození, avšak již v prosinci 1947 byl odeslán na dovolenou a v dubnu 1948 penzionová­n. Po komunistic­kém převratu musel čelit šikaně nového režimu. Byl degradován na vojína a vystěhován z Prahy. Kvůli podstatně sníženému důchodu si musel přivyděláv­at v továrnách jako dělník či administra­tivní pracovník. Zemřel 19. dubna 1965 v Turnově.

 ?? FOTO VHÚ ?? a vojáci 3. čs. střeleckéh­o pluku na zastávce před městem Argajaš
FOTO VHÚ a vojáci 3. čs. střeleckéh­o pluku na zastávce před městem Argajaš
 ?? ?? Miroslav Tomáš Miklík
Miroslav Tomáš Miklík
 ?? ?? Seriál vzniká ve spolupráci s VHÚ Praha, vychází každý pátek
Seriál vzniká ve spolupráci s VHÚ Praha, vychází každý pátek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia