Lidové noviny

Příliš krátká pieta za Navalného

Tisíce lidí se v Moskvě přišly rozloučit s opozičním předákem Alexejem Navalným Sbohem, Alexeji.

- JIŘÍ JUST (od spolupraco­vníka

LN) „Ty ses nebál, my se taky nebojíme!“skanduje dav před chrámem Ikony Matky Boží na jihovýchod­ě Moskvy. Tisíce lidí se přišly rozloučit s mrtvým předákem ruské opozice Alexejem Navalným.

Prostor před pravoslavn­ým svatostánk­em, hrubě vklíněným mezi sovětské paneláky a nevkusná obchodní střediska na periferii ruské metropole, se začal zaplňovat už hodinu před začátkem posledního

rozloučení s populárním opozičníke­m. Zde, ve čtvrti Marjino, žil Alexej Navalnyj před svou otravou nervovým jedem novičok a zatčením. A zde také končí jeho cesta.

Lidé drželi v rukou květiny nebo se v davu pomalu sunuli směrem k chrámu, jehož dveře byly zavřené i po druhé hodině místního času. Tehdy měla oficiálně začít ceremonie.

„Můžeš mi říct, co se děje?“nervózně přemlouvá někoho na druhém konci telefonu čtyřicátní­k. „Nejde nám tu internet. Vůbec

nic nevíme,“vysvětluje asi manželce.

Nikdo netuší, ani telefonují­cí muž, že zatímco tu lidé čekají, ruské úřady opětovně protahoval­y vydání opozičníko­va těla rodině. Snad naposledy chtěl režim ukázat, že rozhoduje o všem a i po smrti má nad Navalným absolutní moc. Ostatně tlačil i na to, aby byl obřad co nejkratší.

Loučili se mladí i staří

Než mu žena stihne odpovědět, muž krátce křikne: „Už ho vezou!“a zavěsí. Okolo davu projíždí

pohřební vůz s tělem Alexeje Navalného. Lidé začnou tleskat. „Navalnyj! Navalnyj!“odráží se skandování od panelových stěn.

S opozičníke­m se k chrámu Ikony Matky Boží přišli rozloučit lidé, které lze označit za Navalného generaci. Mladí lidé ze střední třídy, třicátníci a čtyřicátní­ci, kteří před deseti lety chodili na Navalného protikorup­ční mítinky. Ale také starší lidé, ruská inteligenc­e, která zažila sovětskou totalitu a nemohla zabránit novému návratu nesvobody, neboť je „převálcova­li“prostí Rusové.

 ?? FOTO REUTERS ?? Rozloučit se s lídrem opozice přišel jeho otec, matka i tchyně. Na snímku sedí všichni tři vedle sebe. Navalného manželka Julija a děti, zřejmě kvůli bezpečí, zůstaly v zahraničí.
FOTO REUTERS Rozloučit se s lídrem opozice přišel jeho otec, matka i tchyně. Na snímku sedí všichni tři vedle sebe. Navalného manželka Julija a děti, zřejmě kvůli bezpečí, zůstaly v zahraničí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia