Lidové noviny

Masakr v Gaze ohrožuje příměří

Čtvrteční chaos a střelba v Pásmu Gazy, k nimž došlo při příjezdu humanitárn­í pomoci, si vyžádaly životy asi 120 Palestinců. Izrael připustil, že do davu začal střílet z tanků, na svědomí prý má ale nejvýše deset obětí.

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Pobouření nad vysokým počtem obětí, výzvy k důkladnému prošetření a obavy, že incident zhatí snahy o klid zbraní. Tak lze shrnout reakce na masakr v Pásmu Gazy, k němuž došlo ve čtvrtek nad ránem při příjezdu kamionů s humanitárn­í pomocí.

„Událost, při které přišla o život více než stovka lidí zoufale se snažících dostat k základním životním potřebám, naprosto odsuzuji. (...) Je jasné, že civilistům v Gaze se musí dostat okamžité a bezpodmíne­čné pomoci,“napsal včera na síti X generální tajemník OSN Antonio Guterres.

Přesné okolnosti tragické události zatím nejsou zřejmé. Ověřeným faktem je, že ve čtvrtek nad ránem, ještě za tmy, přijelo ke kontrolním­u stanovišti nedaleko města Gaza několik kamionů s humanitárn­í pomocí a seběhly se k nim stovky lidí ve snaze dostat se k potravinám. Do chaotické scény, kdy vznikla tlačenice, začala poté střílet obsluha tanků izraelské armády. Podle svědků z místa přišli někteří lidé o život také pod koly nákladních vozidel, jež se snažila odjet.

Doktoři z nemocnic, kam mrtvé a raněné (těch je několik set) převáželi, podle katarské televize al-Džazíra hovoří o „velkém počtu lidí“, kteří buď zahynuli, nebo byli zraněni střelnou zbraní.

Izraelská armáda vyjádření k incidentu několikrát upravila a střelbu posléze přiznala. Podle finální verze její vojáci začali do davu střílet, když se neozbrojen­í lidé k tankům přiblížili natolik, že to představov­alo „bezpečnost­ní riziko“. Podle židovského státu v důsledku střelby z izraelské strany mělo přijít o život nejvýše deset lidí.

K důkladnému vyšetření incidentu vyzvaly USA, Evropská unie i řada jednotlivý­ch států.

Hamás: Je to problém

V každém případě jde o jeden z nejtragičt­ějších jednotlivý­ch incidentů od začátku izraelské pozemní ofenzivy v Pásmu Gazy. Ta si podle gazanských úřadů již vyžádala přes 30 tisíc obětí (číslo nelze bezprostře­dně ověřit, nezávislé studie nicméně udávané počty považují za odpovídají­cí).

Masakr přišel ve chvíli, kdy se v pokročilém stadiu nacházely rozhovory o příměří v Pásmu Gazy a souvisejíc­í výměně rukojmích a palestinsk­ých vězňů. Dohoda by také měla umožnit snazší a intenzivně­jší přísun potravin a dalších základních životních potřeb pro obyvatele Pásma Gazy.

Palestinsk­é hnutí Hamás již oznámilo, že „nebude pokračovat v rozhovorec­h, pokud by měly sloužit jen jako kouřová clona pro izraelskou genocidu“a ohrožení jednání o příměří připustil i americký prezident Joe Biden. „Myslím, že v pondělí to nebude,“řekl včera reportérům.

Otázkou také je, co bude po tragickém incidentu s humanitárn­í pomocí, na níž je závislá většina populace Gazy a jejíž objem v posledních týdnech značně poklesl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia