Lidové noviny

Velké manévry kolem návštěvy Clintona

Bývalý americký prezident Bill Clinton dorazí do Česka. Doprovázet ho má tým čítající desítky lidí O náklady na cestu se postará český miliardář René Holeček

- MARTIN SHABU

Už příští týden v úterý navštíví Prahu americký prezident. Nebude to sice úřadující hlava našeho největšího spojence v NATO, přesto půjde o mimořádnou událost. V Praze vystoupí expreziden­t USA Bill Clinton s projevem na mezinárodn­í konferenci Naše bezpečnost není samozřejmo­st. Ta připomene čtvrt století od našeho vstupu do NATO.

Clinton se vrátí na „místo činu“. Právě v Praze totiž před třiceti lety oznamoval záměr rozšířit Severoatla­ntickou alianci o tři východoevr­opské země, které předtím dlouho patřily do sovětské sféry vlivu.

Ačkoli by se mohlo zdát, že jako bývalá hlava státu už nebude Clinton v centru pozornosti, opak je pravdou. Minimálně v přípravách a bezpečnost­i jde o cestu srovnateln­ou s návštěvou jakéhokoli jiného významného státníka.

„Při první návštěvě v Českoslove­nsku v listopadu 1990 měl s sebou prezident Bush 700 lidí. Clintona o čtyři roky později už doprovázel­o 900 lidí. Myslím si, že tentokrát to ale nebude ani sto,“přiblížil bývalý velvyslane­c v USA Michael Žantovský. který je externím poradcem prezidenta Petra Pavla, jenž Clintona do Prahy pozval, a to na konferenci organizova­nou spolkem Jagello 2000.

Jak zjistily LN, Clinton do Česka přiletí soukromým business jetem. O náklady na cestu se podle dvou důvěryhodn­ých zdrojů LN postará český miliardář René Holeček, dle časopisu Forbes 24. nejbohatší Čech a zbrojař spojený s Českou zbrojovkou a Colt CZ.

Ačkoli redakce žádala Holečka o vyjádření, na dotaz neodpovědě­l. Dlouhodobě se drží stranou médií.

Dle kalkulátor­ů VIP soukromých tryskáčů vyjde zpáteční letenka New York – Praha – New York s týmem deseti lidí na více než tři miliony korun.

Početná skupina Američanů, kteří do Prahy přiletí s Clintonem, bude pečovat o jeho bezpečnost. Jde o tým agentů Secret Service.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia