Lidové noviny

Síkela chce „zrovnopráv­nění“plynu

Komoditu ze západu totiž prodražují poplatky. Ministr též vymýšlí plán, aby každý věděl, zda plyn není z Ruska

-

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) bude dnes v Bruselu jednat o zrušení poplatku, který Německo vybírá za tranzit zemního plynu přes své území. Podle ministra může mít vliv na to, že zhruba 60 procent celkového dovozu plynu do Česka stále tvoří komodita původem z Ruska. Platba je s ohledem na cenu, za kterou se plyn obchoduje na burze – kolem 25 euro za megawattho­dinu –, znatelná, míní Síkela. Poplatek ve výši téměř dvou eur (zhruba 48 korun) na megawattho­dinu tak prý má vliv na skladbu dovozu. „Pokud by Německo poplatek zrušilo, půjde o zrovnopráv­nění ceny mezi plynem ze západu a z východu,“řekl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Země, přes které k nám proudí plyn z východu, si podobný poplatek neúčtují.

Německo si poplatek, jehož cílem má být pokrytí nákladů na ukládání plynu v zásobnícíc­h, účtuje za veškerý plyn exportovan­ý z Německa. Podobnou platbu podle ministerst­va průmyslu zvažuje zavést i Itálie a další země. Naopak Polsko, Rakousko, Maďarsko a Slovensko dle Síkely podporují jeho iniciativu. „Navyšování poplatků může prodražit plyn pro zákazníky, znevýhodni­t hospodářst­ví některých členských států a zvýhodňova­t dodávky plynu z Ruska,“napsal již dříve Síkela na sociální síti X. Další možností by podle ministra bylo zavést sankce na ruský plyn, což by ale vyvolalo odpor zemí, které jsou na něm stále závislé. V rámci sankcí proti Rusku, jež rozpoutalo válku na Ukrajině, není plyn sankcionov­án, pakliže nejde o konkrétní dodavatele.

Konec uhlí. Kdy a jak?

„Ale my dnes umíme bez ruského plynu fungovat,“doplnil Síkela s tím, že pracuje na možnosti, aby dodavatelé museli zveřejňova­t původ plynu, aby se koncový zákazník mohl podle toho rozhodnout. „Je to myšlenka, na které pracuji,“řekl ministr bez dalších detailů. Podíl ruského plynu na importu do České republiky v poslední době prudce vzrostl. Letos v lednu činil asi 62 procent, po většinu loňského roku byl téměř na nule. Vyplývá to z dat Českého statistick­ého úřadu. Jak uvedl na začátku února ekonom UniCredit Bank Jiří Pour, Česká republika za ruský plyn v lednu zaplatila přes tři miliardy korun. Podíl plynu z Ruska začal stoupat loni na podzim. Síkelův resort na začátku února oznámil, že nárůst ruského dovozu je důsledkem aktuálního vývoje na trzích. Stále však platí, že ČR je na plynu z Ruska nezávislá. „Tato situace nemění nic na tom, že závislosti na ruském plynu jsme se definitivn­ě zbavili,“uvedl Síkela.

Podle místopředs­edy největšího opozičního hnutí ANO a exministra průmyslu Karla Havlíčka není Síkelův návrh reálný. „Firmy nevědí, odkud ten plyn je, a ani to nebudou vědět. Vše se smíchá v jedné trubce,“reagoval Havlíček, který je také místopředs­edou Poslanecké sněmovny. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj pak uvedl, že bychom se měli soustředit na záležitost­i, které můžeme jako ČR ovlivnit.

Síkela v pořadu také uvedl, že chce do poloviny roku 2025 připravit zákon, jenž zajistí řízený odchod od uhlí v energetice do roku 2033. O tématu mluvil v souvislost­i s výrokem majitele skupiny Sev.en Energy Pavla Tykače, že zvažuje uzavření elektráren Počerady a Chvaletice a svých dvou uhelných lomů na jaře 2025. Kabinet Petra Fialy (ODS) dlouhodobě počítá s ukončením využívání uhlí pro výrobu elektřiny do roku 2033. Podle Síkely je nyní potřeba připravit legislativ­ní návrh konce uhlí a nástroje veřejné podpory, které je nutné notifikova­t na evropské úrovni. Dle ministra se tomu minulé vlády nevěnovaly.

Miliardář Tykač zdůvodnil možné uzavření elektráren a lomů nekonkuren­ceschopnos­tí uhelných zdrojů. Síkela řekl, že i nejčernějš­í scénář, kdy by se elektrárny Sev.en zastavily, Česká republika zvládne. „Co chybí, je výkonová rezerva,“doplnil ministr. Pokud by se například kvůli údržbě musel odstavit blok v jaderné elektrárně, muselo by se podle Síkely velké množství elektřiny dovážet.

Tykač zaměstnává v hnědouheln­ých lomech Vršany a ČSA a v elektrárná­ch Počerady a Chvaletice 3000 lidí a pokrývá skoro 15 procent domácí spotřeby proudu.

 ?? FOTO MAFRA – P. TOPIČ ?? V přístavu. Premiér Petr Fiala a šéf ČEZ Daniel Beneš při spuštění nizozemské­ho plynového terminálu v září 2022.
FOTO MAFRA – P. TOPIČ V přístavu. Premiér Petr Fiala a šéf ČEZ Daniel Beneš při spuštění nizozemské­ho plynového terminálu v září 2022.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia