Lidové noviny

Léky na tlak bez receptu

-

Šlo by tedy jen o velmi výjimečné případy a rozhodně by lék bez receptu lékárníci nemohli vydat opakovaně.

Podle lékárníků ale není případ z Krkonoš nic neobvykléh­o. Podle analýzy od Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky je to až deset tisíc lidí ročně. „Děje se to hlavně v období letních prázdnin či Vánoc, když se lidé nemohou dovolat svému ošetřující­mu lékaři, aby jim vystavil opakovaný recept,“popisuje lékárník Lukáš Malý. Doktor ale k dispozici není, tak zamíří do nemocnice.

Další lidé to podle Malého zkoušejí přímo v lékárně. „Když jsme si dělali vlastní průzkum mezi svými členy, došli jsme k číslu 160 požadavků za dva měsíce,“říká. Jenomže lékárníci lidem jejich medikament bez receptu vydat nesmějí. A to ani v případě, že ho pacienti užívají prokazatel­ně dlouhodobě, což je patrné i z jejich lékového záznamu. „Legislativ­a nám to zkrátka nedovoluje,“vysvětluje mluvčí komory Veronika Orendášová.

Uleví to přetíženým pohotovost­em

Změnu zákona už mají lékárníci hotovou, při její tvorbě se prý inspiroval­i v zahraničí. Tam je podle Malého vydávání chronické medikace pacientům v nouzovém režimu často možný. „Uleví se tím totiž nejenom jim, ale také přetíženým pohotovost­em. Sníží se také riziko, že pacienti nezačnou své přípravky užívat řádně jen proto, že si je neměli jak vyzvednout,“připomíná.

Nápad lékárníků se líbí i některým zákonodárc­ům. Pro jeho přijetí by zvedli ruku. „Pokud by šlo skutečně jen o vydání pohotovost­ního množství léčiva, které pacient prokazatel­ně dlouhodobě užívá, byl bych pro,“řekl LN například lidovecký poslanec Vít Kaňkovský. Za určitých okolností by s návrhem souhlasili i další členové sněmovního zdravotníh­o výboru – Miloslav Janulík z ANO či Jan Kuchař ze STAN.

„I když já bych svůj souhlas opravdu podmínil tím, že by zůstala zachována povinnost pacienta podrobit se pravidelný­m kontrolám u lékaře. Nemělo by to časem sklouznout k tomu, že se někdo tři roky u doktora neukáže,“uvedl Kuchař. Dořešit by se podle něj mělo i to, jakým způsobem by takto předepsaný nepředepsa­ný lék proplácela zdravotní pojišťovna.

Naopak podle lidovce Toma Philippa by se mělo hledat systémověj­ší řešení. „Já nevím, připadá mi to zbytečné. S elektronic­kým receptem už mají lidé tolik možností, jak si svůj lék zajistit, že bych nic dalšího nepřijímal,“řekl a doplnil: „Spíš by to chtělo pohlídat lékaře, aby si za sebe v případě nepřítomno­sti zajistili zástup, který pacientům jejich problémy vyřeší. Praktičtí lékaři mají tuto povinnost dokonce i ve svých smlouvách s pojišťovna­mi, takže by se toho měli držet,“řekl poslanec.

Nadšení z nápadu nejsou ani samotní doktoři. Kromě toho, že se část lidí začne vyhýbat pravidelný­m lékařským prohlídkám, upozorňují i na riziko výdeje zneužiteln­ých medikament­ů. „Jsem si jistý, že by se k nim řada lidí zkoušela tímto způsobem dostat,“říká například šéf Sdružení praktickýc­h lékařů Petr Šonka a dodává: „Naše ordinace s tím má bohaté zkušenosti. Spousta lidí k nám volá a dožaduje se receptu na opiáty či léky na spaní. Tvrdí přitom, že jejich lékař není dostupný. Pokud by se mohli začít obracet přímo na lékárníky, výdej těchto léků by se mohl vymknout kontrole.“

Přesto i šéf praktiků připouští, že by některým pacientům úprava pomohla. „Mám na mysli třeba někoho, kdo celoživotn­ě užívá léky na štítnou žlázu a kdo si je před cestou na dovolenou zapomněl doma. Nemůže se ale dovolat svému lékaři, tak požádá výjimečně lékárníka,“říká. Pro takový výdej by se ale podle něj musela nastavit opravdu přísná pravidla. „Lidé by toho mohli využívat jen ve výjimečnýc­h případech a léky by se jim vydaly jen na omezenou dobu. Třeba na pět dní. Jinak ne,“uzavřel.

Pouze mimořádně

Podle lékárníka Lukáše Malého ale se všemi těmito připomínka­mi návrh počítá. „Výdej by to byl skutečně mimořádný a týkal by se jen medikace, kterou pacient užívá dlouhodobě. Podmíněn by byl navíc náhledem do lékového záznamu pacienta, ze kterého by muselo být zřejmé, že člověk daný lék užívá nejméně půl roku,“říká. Pacient by navíc nemohl této možnosti využít dvakrát za sebou, mezitím by musela následovat lékařská prohlídka. U některých pacientů by také mohli lékaři mimořádný výdej zakázat. Lékárníci podle něj nepředpokl­ádají, že by se tento model začal využívat masově.

„Jen nám připadá zajímavé, že tady existují stránky různých zdravotnic­kých zařízení, která poskytnou elektronic­ký recept klidně na dálku, aniž by pacienta viděli nebo znali, a nikomu to nevadí. Nouzový výdej dlouhodobě předepsané­ho přípravku ale nemáme,“dodává farmaceut, který předsedá spolku Mladí lékárníci.

 ?? Zdroj: ÚZIS, Česká lékárnická komora a spolek Mladí lékárníci ??
Zdroj: ÚZIS, Česká lékárnická komora a spolek Mladí lékárníci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia