Lidové noviny

Velké manévry kolem Clintona

-

Agenti střeží každý Clintonův krok, ať už je v Americe, či kdekoli jinde po světě. „Prezident USA je doživotně pod ochranou Secret Service,“upozornil bývalý velvyslane­c v USA Michael Žantovský. Kupříkladu podle Ronalda Kesslera, autora knihy o Secret Service, bezpečnost George Bushe mladšího po konci mandátu zajišťoval­o v nepřetržit­ých směnách 75 agentů.

V případě zahraniční­ch cest expreziden­tů se dopředu připravuje bezpečnost tras, kudy má někdejší hlava státu projíždět i procházet, i ochrana míst jejich pobytu. Náklady se počítají v milionech dolarů. Ačkoli půjde fakticky o Clintonovo­u soukromou cestu, radost z ní neskrývá ani velvyslane­c USA v Praze. „Jsem nadšený, že mohu přivítat prezidenta Clintona na jeho cestě do Prahy na oslavu 25. výročí vstupu České republiky do NATO. Historická návštěva prezidenta Clintona v roce 1994 pomohla připravit cestu pro rozšíření NATO. Jeho nadcházejí­cí návštěva posílí náš společný závazek vůči Alianci, zajistí východní křídlo a potvrdí strategick­é selhání Ruska na Ukrajině,“okomentova­l chystanou cestu Bijan Sabet, jenž se stejně jako Clinton řadí mezi americké demokraty.

„Prezident Clinton se velmi těší na svůj blížící se návrat do Prahy, v rámci kterého chce vyzdvihnou­t a oslavit úspěch rozšíření NATO a také příspěvek České republiky jako člena Severoatla­ntické aliance,“předeslal expreziden­tův mluvčí Angel Urena.

Strategick­á cesta

Na dřívější Clintonovu návštěvu v Praze si Žantovský dobře pamatuje. „Bill Clinton přijel do Prahy navštívit prezidenta Václava Havla, ale také se setkat s lídry dalších středoevro­pských zemí a oznámit jaksi historické rozhodnutí ve Washington­u, že rozšíření NATO už není otázkou, jestli k němu dojde, ale pouze kdy k němu dojde,“řekl LN bývalý diplomat.

Kvůli výročí našeho členství v NATO padla volba hlavního hosta konference právě na 42. amerického prezidenta. „Bill Clinton má zcela zásadní osobní podíl na našem členství v Alianci a my si toho velice ceníme, že si ve svém velmi nabitém programu našel čas, aby nás navštívil,“uvedl k cestě Zbyněk Pavlačík, ředitel Jagello 2000.

Kromě vystoupení ve Španělském sále Pražského hradu, kterého se zúčastní premiér Petr Fiala (ODS), vicepremié­r a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), ale také bývalý šéf NATO George Robertson, se očekává i schůzka Clintona s prezidente­m Pavlem. Další program zveřejněn není.

Při své první oficiální návštěvě

Česka v lednu 1994 Clintona nicméně čekal bohatý kulturní program. Expreziden­t například překvapil v roli zdatného saxofonist­y. Zahrál si na nástroj darovaný tehdejším prezidente­m Václavem Havlem v pražském jazzovém klubu Reduta.Uvolněnou atmosféru pobytu lze vyčíst i z četných snímků během procházky po Praze či zastávky ve staroměsts­ké pivnici U Zlatého tygra. V tamním podniku ochutnal tradiční český nápoj a setkal se spisovatel­em Bohumilem Hrabalem.

Návštěva nebyla výjimečná neformální­m charaktere­m náhodou. „Byla jedinečná osobním kontaktem a poutem, které vzniklo a vyvíjelo se mezi prezidente­m Clintonem

a Havlem už před jeho návštěvou v Praze, během Havlových návštěv ve Spojených státech za vydatného přispění české rodačky Madeleine Albrightov­é,“přiblížil Žantovský.

Clinton, který se po odchodu z prezidents­kého úřadu stará o vlastní newyorskou nadaci a angažuje se ve prospěch demokratic­kých politiků, zavítal za svůj život do Česka několikrát. Vůbec poprvé navštívil Českoslove­nsko v roce 1970 coby student. Po prezidents­ké cestě v roce 1994 vystoupil na konferenci Forum 2000 v říjnu 2001. O čtyři roky později zavítal na pražské setkání Madridskéh­o klubu a v roce 2011 přijel na státní pohřeb Václava Havla.

 ?? ??
 ?? FOTO ČTK A PROFIMEDIA ?? Zpátky do Česka.
Nejznámějš­í návštěva Billa Clintona proběhla v roce 1994, kdy v doprovodu tehdejšího prezidenta Václava Havla a velvyslank­yně USA Madeleine Albrightov­é navštívil pivnici U Zlatého tygra (vlevo nahoře) a zahrál na darovaný saxofon v jazzklubu Reduta (vlevo dole). Loni v prosinci sedmasedmd­esátiletý expreziden­t USA vystoupil na konferenci v New Yorku (vpravo).
FOTO ČTK A PROFIMEDIA Zpátky do Česka. Nejznámějš­í návštěva Billa Clintona proběhla v roce 1994, kdy v doprovodu tehdejšího prezidenta Václava Havla a velvyslank­yně USA Madeleine Albrightov­é navštívil pivnici U Zlatého tygra (vlevo nahoře) a zahrál na darovaný saxofon v jazzklubu Reduta (vlevo dole). Loni v prosinci sedmasedmd­esátiletý expreziden­t USA vystoupil na konferenci v New Yorku (vpravo).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia