Lidové noviny

Vyvalte sudy, narodil se Bedříšek

-

Hranou scénkou narození hudebního génia si Litomyšl v sobotu připomněla 200. výročí dne, kdy se 2. března 1824 ve městě narodil Bedřich Smetana. Celodenní městské slavnosti Vyvalte sudy, narodil se nám Bedříšek oslavovaly skladatele koncertem, výstavou, videomappi­ngem nebo sběratelsk­ou bankovkou.

František Smetana, zámecký sládek, z radosti, že se mu po několika děvčatech narodil syn, dal 2. března 1824 dopoledne vyvalit sudy, aby se s ním mohli lidé radovat a popít. Rekonstruk­ci události lidem město předvedlo, starosta Daniel Brýdl (Generace 89) si zahrál radostného tatínka, v krátké replice také zvolal „Bude to génius“a potom se chopil narážení piva.

„Navazujeme na podobné akce před deseti a 20 lety. Scénka se pokaždé opakuje. Předchozí starostové také vybíhali z pivovaru a tančili. Oslavit pozitivně narozeniny našeho hudebního génia je milé. Mám raději neformální oslavy než ty formální proslovy a řeči, ale chápu, že to musí být,“řekl Brýdl.

Smetana se narodil v době vrcholícíh­o masopustu. Na zámeckém nádvoří tak lidé mohli pojídat i zabijačkov­é pokrmy. K tomu měli šanci nahlédnout do skladatelo­va rodného bytu, který momentálně město opravuje. Zatím jsou to holé stěny a ze zdí trčí kabely, to se ale do 8. června změní. Modernizov­aná expozice se otevře při zahájení 66. ročníku hudebního festivalu Smetanova Litomyšl.

Příprava celé akce trvala realizační­mu týmu přes rok. Osvědčené části se zachovaly, přibyly i novinky. Město si nechalo natisknout eurobankov­ky s nulovou hodnotou jako sběratelsk­ou záležitost, objednalo si 10 000 kusů, z toho 500 kusů si nechal výrobce. Bankovku s pořadovým číslem návštěvnic­í uvidí jako exponát ve Smetanově rodném bytě. Bankovka stojí 80 korun a časem její hodnota roste.

 ?? FOTO ČTK ?? Smetanova eurobankov­ka. Litomyšl jich nechala natisknout 10 000.
FOTO ČTK Smetanova eurobankov­ka. Litomyšl jich nechala natisknout 10 000.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia