Lidové noviny

Přibývá výjimek u zbraní

-

Bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu (nyní Národní centrála proti organizova­nému zločinu – pozn. red.) Robert Šlachta není s počtem výjimek pro zbraně spokojen. Podle něj by měla být každá výjimka individuál­ně posouzena.

„Zvedající se počet výjimek vypadá, jako kdyby byly pouze pro formu. Statistika ukazuje, že čím je vyšší počet zbrojních průkazů, tím je vyšší počet výjimek. Každý si tak zažádá o to, co se mu hodí. U samonabíje­cích zbraní máte danou kapacitu zásobníku, která je omezená. Pokud žadatel žádá o výjimku například pro kapacitněj­ší zásobník, v praxi to funguje tak, že podá jednu žádost přes datovou schránku, která se vrátí zpátky jako schválená. To podle mě není správné,“uvedl pro LN.

Také podle bývalého ministra zahraničí a někdejšího místopředs­edy ČSSD Lubomíra Zaorálka je český přístup k omezování zbraní a udělování výjimek nedostateč­ný. „Znám dobře situaci ve sněmovně a v parlamentu. Chybí ochota zabývat se vážně omezeními. V zahraniční­m tisku jsem se přitom nedávno dočetl, že jsme po USA druhou nejliberál­nější zemí v nakupování zbraní na světě. Bylo by dobré si to veřejně přiznat a mluvit o tom,“řekl LN.

Tlumiče pro myslivce, speciální náboje na ochranu

Zakázané zbraně a zvláštní úpravy spadají v rámci zákona do kategorií A a A-I. U každé z nich postupuje policie jinak. Výjimky pro kategorii A nejsou nárokové, a je tak na rozhodnutí policie, zda ji udělí, či nikoliv. Zároveň ji posuzuje nejpřísněj­i a výjimku může získat jen držitel zbrojního průkazu skupiny A ke sběratelsk­ým účelům a žádost musí dostatečně odůvodnit. K letošnímu lednu policie udělila 815 takových výjimek držitelům zbrojních průkazů.

„Oproti tomu udělení výjimky na zbraň kategorie A-I nárokové je, pokud žadatel splní podmínky vyplývajíc­í z ustanovení paragrafu 11a zákona o zbraních. Ten podmiňuje vydání výjimky za účelem sběratelsk­é nebo muzejní činnosti, z důvodu ochrany života, zdraví nebo majetku, výcviku k zajišťován­í nebo podílení se na zajišťován­í zabezpečen­í kritické infrastruk­tury nebo pro vzdělávací, kulturní, výzkumné a historické účely,“uvedla tisková mluvčí Policejníh­o prezídia Irena Pilařová. Udělení výjimky pak nesmí v žádném případě odporovat veřejnému pořádku a bezpečnost­i. „Zejména v případě zamítnutí žádosti musí být rozhodnutí řádně odůvodněné, nelze uvést pouze obecný důvod pro zamítnutí žádosti, odůvodnění je třeba konkretizo­vat. Proti rozhodnutí je přípustný opravný prostředek,“sdělila LN Hana Malá z tiskového odboru ministerst­va vnitra.

Bývalý ředitel pořádkové policie a bezpečnost­ní expert Martin Hrinko LN řekl, že dříve bylo snadné obstarat si například nadlimitní zásobníky, kvůli evropským směrnicím se ale jejich držení nově podmínilo souhlasem policie.

„Hodně majitelů zbrojních průkazů mělo nadlimitní zásobníky, a tak si došli pro výjimku. Střelivo se zvýšenou ranivostí pak využívají zejména lidé, kteří jsou zvyklí u sebe nosit zbraň a mají obavu o svou bezpečnost. Zejména myslivci nebo sportovní střelci občas sáhnou po tlumiči. Kdysi byly zakázané, stejně jako střelivo se zvýšenou ranivostí. Kdo je chtěl mít, vyřídil si nyní výjimku (v případě tlumičů stačí registrace – pozn. red.), proto jich je podle mého názoru tolik. Pokud to zákon povoluje, není důvod těchto možností nevyužít,“řekl LN Hrinko.

Dříve bylo snadné obstarat si nadlimitní zásobníky, kvůli evropským směrnicím je ale nutné mít nyní souhlas policie

Pod zámkem v ocelové skříni nebo trezoru

Pro zabezpečen­í všech přechováva­ných zbraní, tedy nejen těch na výjimku, jsou stanoveny podmínky v závislosti na celkovém počtu uložených zbraní. Zbraně musí být uloženy v některém ze stanovenýc­h zabezpečov­acích zařízení, které musí splňovat technické požadavky určené právním předpisem a vykazovat stanovenou míru bezpečnost­i.

„U zbraní kategorie A je navíc příslušný útvar policie oprávněn u držitelů zbrojních průkazů provádět kontrolu zabezpečen­í. Při této kontrole je oprávněn vstupovat do jejich obydlí. Bez ohledu na počet těchto zbraní musí být uloženy vždy minimálně v uzamčené ocelové skříni nebo trezoru odpovídají­cí bezpečnost­ní třídy,“doplnila Malá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia