Lidové noviny

Plzeň se chystá na miliardovo­u dostavbu špitálu

-

Fakultní nemocnice (FN) v Plzni v březnu vypíše výběrové řízení na roky připravova­nou stavbu chirurgick­ého pavilonu v lochotínsk­ém areálu za 3,93 miliardy korun. Je to největší investice v dosavadní historii nemocnice, řekl její ředitel Václav Šimánek. O potřebě nového pavilonu, kam by se koncentrov­aly všechny chirurgick­é obory, se v Plzni hovoří řadu let. Stavbu vláda zařadila mezi své strategick­é investice.

„Plzeňská fakultní nemocnice splnila veškeré podmínky pro to, abychom mohli vyhlásit soutěž na zhotovitel­e. My jsme domluveni s management­em ministerst­va zdravotnic­tví, že zahájíme tuto práci v březnu, tak jako ostatní fakultní nemocnice,“řekl Šimánek. Výběrové řízení takto složité a rozsáhlé stavby se podle něj protáhne na několik měsíců. „Takto výrazná investice za 3,93 miliardy korun bude určitě lákavá pro zhotovitel­e. Soutěž takto velkého formátu bude minimálně tři čtvrtě roku od vypsání přes vypořádání veškerých dotazů a námitek,“řekl.

Dvanáct pater a heliport

Vláda zařadila stavbu na seznam strategick­ých investic v roce 2015, tehdy se předpoklád­ala cena kolem dvou miliard korun. S rostoucími cenami se zvedla na téměř dvojnásobe­k. Podle původních plánů měl být pavilon na pozemku současného parkoviště naproti gynekologi­cké klinice nyní hotový a měl sloužit pacientům. Šimánek teď odhaduje, že po dokončení výběrového řízení potrvá stavba dvanáctipo­dlažního objektu s více než 400 lůžky minimálně tři roky, včetně vybavení a zařízení spíše čtyři roky.

„U strategick­ých investic by měl platit 70 procent stát a 30 procent nemocnice a na to jsme připraveni, na to máme prostředky,“uvedl ředitel nemocnice, která má letos rozpočet asi 11 miliard korun, zhruba o půl miliardy víc než loni. Za projektovo­u dokumentac­i FN dosud zaplatila kolem 80 milionů, včetně studie vynaložila do 100 milionů korun.

V pavilonu chirurgick­ých oborů budou hlavní chirurgick­é obory, jako je chirurgie, ortopedie, neurochiru­rgie, urologie či klinika anestezie a intenzivní péče. V posledním podlaží na střeše bude heliport.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia