Lidové noviny

Zelení mají kompletní vedení. Uspěl Mígl

-

Strana zelených má na další dva roky kompletní vedení, prvním místopředs­edou se stal předseda Mladých zelených Tomáš Mígl, který původně kandidoval na spolupředs­edu strany. Post spolupředs­edy v sobotu obhájil Michal Berg, ve vedení strany pokračuje spolu s Magdalenou Davis. Ta neměla protikandi­dátku, oznámila ale, že kandiduje naposledy.

Druhou místopředs­edkyní se stala dosavadní členka předsednic­tva Anna Junková, posty ve vedoucím pětičlenné­m orgánu znovu získali také Vít Masare a Matěj Pomahač. Nově se do předsednic­tva dostala odbornice na lidská práva a mezinárodn­í organizace a kandidátka do červnových eurovoleb Gabriela Svárovská.

Vize, nadšení, ale málo zkušeností

Mígl v sobotu neúspěšně kandidoval proti Bergovi na spolupředs­edu. Dostal 47 hlasů, Berg 71. Straníci v sobotu ve svých podpůrných vystoupení­ch oceňovali Míglovu práci pro Mladé zelené, podle některých je inspirací, má vizi a nadšení. Podle jiných Míglovi zatím na vedoucí post chybí zkušenost, Berga naopak oceňovali jako člověka, který stranu vytáhl ze dna a kvůli kterému je dnes stabilizov­aná a fungující.

Strana nemá zástupce ve sněmovně, několik senátorů bylo zvoleno na koaličních kandidátká­ch s podporou zelených. V průzkumech veřejného mínění strana sbírá procento až dvě. Zelení na sjezdu také zahájili kampaň do voleb do Evropského parlamentu.

Její hlavní obrysy v sobotu představil­a volební manažerka pro evropské volby Michaela Lebeda. Ta v minulosti pracovala mimo jiné ve volebním týmu prezidenta Petra Pavla. Hlavním tématem kampaně má být odvaha. Strana v sobotu spustila i kampaň k získání finanční podpory, jejímž cílem je vybrat na volby jeden milion korun.

Kandidátku do eurovoleb povede Johanna Nejedlová, zakladatel­ka organizace Konsent, která se zabývá prevencí sexuálního násilí

Nejedlová v čele kandidátky

Kandidátku do eurovoleb povede Johanna Nejedlová, zakladatel­ka neziskové organizace Konsent, která se zabývá problemati­kou prevence sexuálního obtěžování a násilí. Na druhém místě je ekologický aktivista a jeden z iniciátorů studentský­ch stávek za klima v Česku Petr Doubravský. Třetí kandidátko­u je právnička a odbornice na lidská práva a migrační politiku Zuzana Pavelková.

Zelení by podle dřívějších vyjádření chtěli mít v europarlam­entu alespoň dva poslance.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia