Lidové noviny

Němci mají průšvih s odposleche­m letectva

-

Německo vyšetřuje závažný únik informací z jednání vysoce postavenýc­h příslušník­ů svého letectva, oznámil v sobotu kancléř Olaf Scholz. Ministerst­vo obrany později potvrdilo, že rozhovor těchto příslušník­ů byl odposlouch­áván. Zvukový záznam asi třicetimin­utového rozhovoru v pátek uveřejnila šéfredakto­rka ruské televize RT Margarita Simonjanov­á. Důstojníci se bavili o tom, jak by Ukrajina teoreticky mohla nasadit německé střely.

„Je to velmi vážná věc, a proto je nyní předmětem velmi pečlivého, velmi důkladného a velmi rychlého vyšetřován­í,“prohlásil Scholz v Římě, kde byl na návštěvě.

„Vyhodnotil­i jsme, že v luftwaffe (letectvu – pozn. red.) byl odposlouch­áván rozhovor,“řekla agentuře DPA mluvčí ministerst­va obrany. Podle ní ale není jasné, zda v nahrávce nebo v jejím přepisu, které se objevily na sociálních sítích, nebyly provedeny nějaké úpravy.

Vysoce postavení představit­elé německého letectva na nahrávce pořízené při telekonfer­enci na platformě Webex hovoří mimo jiné o teoretický­ch možnostech použití střel s plochou dráhou letu. Jde o střely Taurus německé výroby, které dokážou zasáhnout cíl na vzdálenost až 500 kilometrů. Někteří němečtí činitelé už dříve vyjádřili obavy, že by je Ukrajina mohla použít k útokům daleko na ruském území. Vzhledem ke svému doletu by tyto střely mohly teoreticky zasáhnout i Moskvu.

Agentura DPA poznamenáv­á, že rozhovor, který se rozšířil na ruských sociálních sítích, je podle jejích informací autentický.

Scholz na začátku tohoto týdne uvedl, že Berlín prozatím Kyjevu střely Taurus neposkytne. Zdůvodnil to rizikem zapojení Německa do války s Ruskem, které na Ukrajinu před dvěma lety zaútočilo. Střely Taurus patří k nejmoderně­jší výzbroji německé armády.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia