Lidové noviny

Trump ovládl troje primárky

-

Bývalý americký prezident Donald Trump zvítězil v sobotu na republikán­ských volebních shromážděn­ích ve státě Idaho, předtím vyhrál i v Missouri a Michiganu. Včera se konaly primárky v hlavním městě Washington­u, na které naváže zítra 5. března takzvané superúterý. Svého rivala, úřadujícíh­o demokratic­kého prezidenta Joea Bidena, Trump v Severní Karolíně obvinil z toho, že vede spiknutí, které má svrhnout Spojené státy americké.

Bývalá americká velvyslank­yně v OSN Nikki Haleyová zatím stále usiluje o své první vítězství v republikán­ském hlasování. Zřejmě poslední šancí, jak zbrzdit snahu Trumpa získat republikán­skou nominaci do letošních prezidents­kých voleb, bude zmíněné superúterý 5. března. V 16 státech se ten den konají nominační klání strany, což bude největší den primárek, kdy bude přidělena více než třetina delegátů na červencový republikán­ský sjezd.

Dosud Trump zatím získal 244 hlasů, zatímco Haleyová 24. K tomu, aby kandidát obdržel republikán­skou nominaci, musí na svou stranu získat 1215 delegátů.

Trump v sobotu prohlásil, že Biden je „skutečnou hrozbou pro demokracii“a že nynější prezident stojí za obviněními, s nimiž se bývalý prezident v současné době potýká u soudů. „Bidenovo chování na našich hranicích je podle každé definice spiknutím s cílem svrhnout Spojené státy americké,“řekl Trump na předvolebn­ím shromážděn­í v Greensboro v Severní Karolíně. Narážel na problém migrace z Mexika do USA. „Biden a jeho komplicové chtějí kolaps amerického systému, zrušit vůli skutečných amerických voličů a vytvořit novou mocenskou základnu, která jim zajistí kontrolu na celé generace,“dodal.

 ?? Suverénní je zatím v kampani FOTO REUTERS ?? Expreziden­t USA
Suverénní je zatím v kampani FOTO REUTERS Expreziden­t USA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia