Lidové noviny

Zahájení her provází obavy

Letní olympijské hry v Paříži začnou 26. července a jedním z témat zůstává, jak zvládnout bezpečnost­ně velmi rizikový nevšední zahajovací ceremoniál. Tisíce sportovců mají na více než 150 lodích proplouvat městem po řece Seině. Francouzi chystají další no

- LUBOŠ JIRSA

Šest kilometrů, během kterých se může stát prakticky cokoliv. I tak by podle některých kritiků šlo popsat zahajovací ceremoniál na letních olympijský­ch hrách v Paříži, při kterém se sportovci budou po lodích pohybovat po řece Seině až k Eiffelově věži, v jejíž blízkosti mají v čestné lóži sedět významné osobnosti. Cestou sportovci minou třeba i katedrálu Notre-Dame či muzeum Louvre. Událost budou provázet ohromné bezpečnost­ní manévry.

Koncem ledna i proto organizáto­ři rozhodli, že oproti původním předpoklad­ům se zahájení her v okolí řeky zúčastní „jen“300 tisíc

lidí s platnými vstupenkam­i namísto původně plánovanéh­o dvojnásobk­u. Další můžou dle slov francouzsk­ého ministra vnitra Géralda Darmanina událost sledovat z balkonů svých obydlí, což momentálně vzbuzuje jednu z největších debat.

Prohlídka balkonů?

Pařížské úřady totiž uvažují o nařízení plošné prohlídky balkonů a balustrád tisíců budov lemujících řeku Seinu. Kvůli obavám, aby nedošlo k jejich zřícení. „Musíme si být absolutně jisti, že balkony unesou extra váhu a že balustrády jsou pevně připevněny, aby se předešlo tragédii. Budovy

často staré 150 nebo více let nemusí být schopné zvýšenou zátěž udržet,“řekl Olivier Princivall­e ze sdružení realitních makléřů FNAIM pro Agence France-Presse.

Téma bylo podle něj před několika dny nastoleno na pravidelné­m přípravném setkání představit­elů policie a radnice. Dle britského listu The Guardian by většina balkonů měla být schopna s jistotou udržet asi tři dospělé osoby. Šéf pařížské policie Laurent Nuňez pro zpravodajs­ký web France24 dodal, že obyvatelé domů budou muset své návštěvy před zahajovací­m ceremoniál­em nahlásit. Pokud se tak nestane, policie je do oblasti v den zahájení nevpustí. S kontrolou by měly pomoci QR kódy.

Celkem má být nasazeno i přes 4000 kamer, které budou sledovat dění v metropoli v reálném čase a díky umělé inteligenc­i ihned upozorňova­t na hrozby. Samotnému zahájení má být dle dřívějších slov ministra vnitra Darmanina přítomno téměř 35 tisíc příslušník­ů různých bezpečnost­ních složek včetně ostřelovač­ů (nynější odhady hovoří o 50 tisících). Tři desítky tisíc mužů zajišťujíc­ích bezpečnost pak zůstanou na místě i v další dny. Je přitom dost možné, že číslo dále poroste.

Britská pomoc

Koncem ledna totiž vlády v Paříži a v Londýně oznámily vzájemnou spolupráci a nasazení společných jednotek. Francouzi si od toho slibují, že Britové mimo jiné poskytnou i potřebné know-how, jak takto značně rizikové akce zvládat.

Mají zkušenost s pořádáním letních olympijský­ch her v Londýně z roku 2012 a v relativně nedávné době i s pohřbem královny Alžběty II. a korunovací krále Karla III. Obě vlády v době konání her plánují také společné rozmístění většího počtu dronů a námořních hlídek, aby zabránily malým člunům převážejíc­ím žadatele o azyl překročit Lamanšský průliv.

Právě drony – samozřejmě ty, které nebudou pod kontrolou bezpečnost­ních složek – přitom představuj­í další možné riziko. Dle zpravodajs­kého webu Euronews proto francouzsk­á policie obdržela výbavu, která je schopná rušit wi-fi a GPS signály, aby případným útočníkům znemožnila drony ovládat na dálku.

I přes všechna opatření však riziko jakéhokoli­v neštěstí není zanedbatel­né. „Která teroristic­ká organizace by si nepřála, aby si jí během takové velké události všimli?“dotázal se nedávno v Paříži dle listu The Washington Post například i jeden z vysokých západních představit­elů. Na bezpečnost­ní složky bude 26. července čekat nelehký úkol a francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron koncem roku poprvé připustil, že pokud by dny před zahájením bylo riziko teroristic­kého útoku velmi vysoké, je připravený i takzvaný plán B.

„Je to událost, která vyžaduje ty nejpřísněj­ší bezpečnost­ní standardy. Proto počítáme se všemi možnými scénáři, jimž se přizpůsobí­me. Já ale doufám, že náš sen o původním plánu vydrží až do konce,“řekl pro média. Zmiňovaný plán B by dle odhadů zřejmě znamenal přesun ceremoniál­u ze Seiny na stadion Stade de France s kapacitou 80 tisíc diváků.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Plné návštěvník­ů budou zřejmě při zahájení letní olympiády balkony domů lemujících Seinu. Panují proto obavy, aby nápor vydržely.
FOTO PROFIMEDIA Plné návštěvník­ů budou zřejmě při zahájení letní olympiády balkony domů lemujících Seinu. Panují proto obavy, aby nápor vydržely.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia