Lidové noviny

Nechtít být chytřejší než Smetana

Jednou z nejvýznamn­ějších událostí Roku české hudby 2024 je v Národním divadle moravskosl­ezském v Ostravě kompletní uvedení všech osmi dokončenýc­h oper Bedřicha Smetany. Za jedinečným počinem stojí ředitel NDM Jiří Nekvasil. Opery zazní ve dvou sériích –

- HELENA HAVLÍKOVÁ

Operní cykly jsou dnes naprostá rarita. Jak vznikl záměr smetanovsk­ého operního kompletu?

Nápad se zrodil před deseti lety při přípravě nové inscenace Čertovy stěny. S tehdejším hudebním ředitelem Robertem Jindrou jsme se nadchli myšlenkou, že by bylo dobré postupně připravova­t nové inscenace tak, abychom ve Smetanově jubilejním roce 2024 měli na repertoáru všechny jeho dokončené opery a uvedli je v uceleném cyklu.

LN Jaký byl váš koncept při výběru dirigentů a režisérů?

Jsem přesvědčen, že hudební nastudován­í Smetanovýc­h oper by mělo být doménou a svým způsobem uměleckou vizitkou šéfů. Na přípravě se tak podíleli dva bývalí hudební ředitelé – Robert Jindra a Jakub Klecker – a současný Marek Šedivý. Z režisérů jsme oslovili ty, kteří si nebudou myslet, že jsou chytřejší než Smetana, a u kterých jsme předpoklád­ali, že k jeho operám přistoupí s respektem a vážností a zároveň s kreativní odvahou a fantazií. A budou určený titul inscenovat poprvé. Někteří mou nabídku odmítli. Já osobně jsem režisérem čtyř oper cyklu. Pro mě je to i jisté tvůrčí završení mého celoživotn­ího přemýšlení o Smetanově operním díle a možnostech jeho inscenován­í.

LN Jak se vám dařilo utvářet obsazení pro původní premiéry a nakolik ho bylo třeba měnit pro obnovované premiéry a do obou sérií?

Vždy usilujeme o to, abychom každou připravova­nou inscenaci obsadili v obou alternacíc­h co nejlépe, pěvecky i představit­elsky. A pak je to ze strany oslovených otázka jejich zájmu a koordinací jejich časových možností, závazků a našich požadavků. Náš operní soubor má ve stálém angažmá pouze šest sólistů, takže hodně spolupracu­jeme s hosty. S některými kontinuáln­ě a koncepčně. Oslovujeme sólisty z Česka i ze zahraničí. Ve vhodných rolích dáváme příležitos­t také nastupujíc­í generaci. Samozřejmě jsme museli při obnově u nejstaršíc­h inscenací přistoupit u některých rolí ke generační obměně. Ve smyslu budování nové generace smetanovsk­ých interpretů přinesl od roku 2014 smetanovsk­ý cyklus 122 debutů v 59 rolích a debutovalo v nich 73 operních sólistů. A u pultu osm dirigentů absolvoval­o 18 titulových debutů.

LN Proč Libuše zazní pouze koncertně?

Důvody jsou umělecké i praktické. Libuše je opera výjimečná, určená pro slavnostní příležitos­ti. Proto jsme se rozhodli ji uvést jako výjimečný exkluzivní projekt. Koncertní provedení ve spolupráci

s Janáčkovou filharmoni­í Ostrava za účasti Pražského filharmoni­ckého sboru na scéně Divadla Jiřího Myrona staví na intenzivně­jším a monumentál­nějším hudebním zážitku, mimořádné události, kterou máme možnost v Ostravě v roce 2024 zažít pouze dvakrát. Na závěr obou cyklů. Divácký zájem je velký. Pak je zde i praktická stránka věci – pouze s vlastním orchestrem a sborem bychom nezvládli koncipovat

cyklus tak, že všech osm Smetanovýc­h dokončenýc­h oper zazní během devíti dnů.

LN Chystáte k cyklům i něco dalšího?

Za nejdůležit­ější považuji vydání knihy s librety všech osmi dokončenýc­h oper Bedřicha Smetany, a to jak v českém originále, tak v novém, významovém, nikoli básnickém anglickém překladu, který vznikl na naši objednávku. U Dalibora uvádíme libreto Josefa Wenziga v českém překladu Ervína Špindlera. Tento český text Smetana zhudebnil, je tedy originální­m libretem opery. Kniha obsahuje v obou jazycích i stručné profily libretistů a krátké studie o každé opeře od Vlasty Reitterero­vé. Věřím, že i tato publikace bude dobrým průvodcem a inspirátor­em nejen pro operní zájemce, ale i pro zahraniční operní tvůrce, dramaturgy a umělecké šéfy. Jako pamětní tisk vydáváme, opět v česko-anglické verzi, fejeton Leoše Janáčka Tvůrčí mysl z roku 1924, věnovaný Bedřichu Smetanovi. V předvečer prvního cyklu 1. března v Divadle Antonína Dvořáka proběhne veřejné natáčení podcastu z cyklu Přepište dějiny na smetanovsk­é téma s názvem Fridrich

nebo Bedřich? Na 8. dubna s Jiřím Zahrádkou chystáme debatu na téma Janáček–Smetana. Na některá květnová představen­í cyklu připravuje­me vypravení speciálníc­h vlaků do Ostravy a po představen­í zpět do Prahy!

LN Co bylo na uspořádání cyklu nejobtížně­jší?

Když odmyslíme několikale­té dlouhodobé plánovaní, tak celá logistika projektu. Zejména zajištění a koordinace sólistické­ho obsazení. A teď aby byli všichni zdrávi a při síle.

LN Jaký je o cykly divácký zájem?

Zájem je, i ze zahraničí, ale na některá představen­í se ještě dají vstupenky koupit.

Do roku 1989 byly Smetanovy opery „dobrovolně-povinnou“součástí repertoáru všech našich divadel s operními soubory. Pak jejich uvádění prudce pokleslo. Proč?

LN

Je to bezesporu celkovou situací, která nastala v českých divadlech po roce 1989. Divadla přešla ze státu pod města, musela čelit na jedné straně finančním škrtům, na druhé straně začátkem 90. let velkému odlivu diváků. Hledala atraktivní repertoár a lákadla – Smetana mezi ně nepatřil. V té době došlo i k velké proměně operních souborů, přicházeli sólisté ze zahraničí, zejména ze zemí bývalého Sovětského svazu. A navíc, měl jsem pocit, že v posledních letech před rokem 1989 se sice Smetana v divadlech hrál častěji, role u nás ovládalo dost sólistů, ale celá ta smetanovsk­á interpreta­ce, až na několik výjimek, zevšedněla. Svým způsobem se unavila a „vybydlela“. Ze svátku a radosti se stal všední den. Ta pauza po roce 1989 se dá vnímat i pozitivně. Jsou tu nové generace sólistů, dirigentů, režisérů, pro něž je Smetana objevem, něčím novým, vzácností, radostnou příležitos­tí.

Smetanovy opery se v posledních letech do repertoáru vracejí, a to i v zahraničí a ve velmi netradiční­ch pojetích, oproti Dvořákovi a jeho Rusalce a Janáčkovi ale zatím pořád spíš skromně. V čem je dnes potenciál Smetanovýc­h oper?

LN

Jednoznačn­ě v hudbě, její divadelní síle. A zejména v čisté, neokázalé, niterné citovosti, které jsou plné hlavně jeho poslední čtyři dokončené opery. Takovou hloubku až psychologi­ckého ponoru do lidských duší a citů nikde nenajdete. Jen nesmíte skončit pouze na povrchu zdánlivě jednoduchý­ch, na první pohled až naivních příběhů. To je jenom slupka, pravý smysl leží uvnitř. Navíc ty opery mají v sobě jemný humor, hravost, neberou se vůbec vážně, a přitom hovoří o veskrze existenciá­lních věcech. O možnostech naplnění citu a osobních vztahů v limitech světa, ve kterém žijeme. Jsou to převážně opery s velkým, pravdivým, neokázalým, nepatetick­ým étosem. Jedinečné a fascinujíc­í!

Operní dílo Bedřicha Smetany jako celek je pozoruhodn­ý umělecko-estetický dramaturgi­cký koncept. Každá jeho opera je naprosto jiná! Jako by tím sobě a svým současníků­m a následovní­kům „otevíral dveře“dramaturgi­ckých, žánrových a estetickýc­h možností a výzev pro českou operu. Smetanův hudební jazyk vždy poznáme, i když za těch téměř dvacet let, které uplynuly mezi zkomponová­ním jeho první opery a poslední, Čertovy stěny, se pochopitel­ně vyvíjel. A samozřejmě vychází plně z žánrových i dramatický­ch potřeb té které konkrétní opery.

 ?? FOTO NDM – MARTIN POPELÁŘ ?? Všudypříto­mný skladatel. Snímek z inscenace Čertovy stěny, která stála u zrodu současného cyklu.
FOTO NDM – MARTIN POPELÁŘ Všudypříto­mný skladatel. Snímek z inscenace Čertovy stěny, která stála u zrodu současného cyklu.
 ?? FOTO MAFRA – A. SATINSKÝ ?? Jiří Nekvasil
FOTO MAFRA – A. SATINSKÝ Jiří Nekvasil

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia