Lidové noviny

USA musí Kyjevu pomoci

Pokud Washington neumožní Ukrajině se bránit, dopady budou tragické a globální

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Podle komentáře Hala Brandse pro server Bloomberg budou američtí republikán­i litovat, že včas nepomohli Ukrajině. Mluví-li se o největších nezdarech americké zahraniční politiky, většinou přijde řeč na nezdařené války a intervence. Od Vietnamu přes Irák po Afghánistá­n a další mise, které nevyšly.

Ale některé americké nezdary a chyby vycházejí pro změnu spíše z nicnedělán­í než z přílišné aktivity. Strategick­ým omylem nebylo dělat příliš mnoho, ale příliš málo. A za přílišnou zdrženlivo­st se pak musela zaplatit vysoká a strašlivá cena.

To bychom měli mít na paměti, když sledujeme vývoj kolem americké pomoci Ukrajině. Pokud jí Washington neposkytne pomoc, která jí umožní se bránit, dopady budou tragické a globální a podlomí americkou schopnost prosazovat svou politiku a cíle na dlouhé roky. Pokud USA nebudou pomáhat Ukrajině, nikdo je nezastoupí. Evropa může poskytovat finance (což dělá), ale nemůže poskytnout vojensky nutnou a sofistikov­anou výbavu.

Neblahé vzkazy

Důsledky odříznutí Ukrajiny od americké vojenské pomoci se budou rychle akumulovat. Už ústup ukrajinský­ch sil z Avdijivky souvisí s akutním nedostatke­m dělostřele­cké munice. Během měsíců – a možná rychleji – bude Ukrajina hladovějíc­í po střelivu čelit agonizujíc­ím rozhodnutí­m o rozmístění stále vzácnějšíc­h vojenských zdrojů.

Ani bez pomoci Ukrajina nezkolabuj­e závratně rychle. Rusku se zatím nedaří rozvíjet rozsáhlé ofenzivní operace. Ukrajina bude prohrávat nejprve postupně a pomalu, ale bude se muset vzdávat teritorií, která už nikdy nedostane zpátky. Bez americké pomoci se nerýsuje žádná cesta, jak by mohla Ukrajina vyhrát. Ale nejen vyhrát – ani dospět k příměří, které zemi umožní být vojensky bránitelno­u a ekonomicky udržitelno­u. Pravděpodo­bný výsledek pak bude mírové ujednání pod hlavněmi ruských zbraní.

Někteří američtí analytici si myslí, že neschopnos­t pomoci Ukrajině nějak magicky posílí USA, které se budou moci soustředit na důležitějš­í indo-pacifické jeviště. V skutečnost­i porážka Ukrajiny vytvoří neblahé a dalekosáhl­é dopady.

Bude vyslán strašlivý vzkaz všem zemím o odhodlání a síle USA a o tom, jak si stojí ve srovnání s autokratic­kými soupeři. A je to špatný vzkaz také vůči americké vojenské industriál­ní bázi. Peníze pro Ukrajinu měly přece navýšit vojenskou produkci v USA.

Ukrajinská porážka způsobí vážnou nestabilit­u v Evropě. Nenávistné, vojensky mobilizova­né Rusko bude testovat východní křídlo NATO. Vzniknou globální tlaky na rozšíření jaderných zbraní. Země, jako je Polsko, Jižní Korea a Japonsko, si je rychle opatří, protože jim bude připadat, že jinak si nezajistí bezpečnost a možná ani přežití. A v neposlední řadě ruské vítězství rozbije pořádek ze světa po roce 1945, kdy se netolerova­lo dobývání území a anexe teritorií. Tím se svět dostane na pokraj zvrhlé anarchie.

Nekupujte argument, že ponechání Ukrajiny svému osudu bude vítězstvím sofistikov­aného realismu. V USA posílí ta část republikán­ské strany, která si vůbec neuvědomuj­e, jak důležitou roli hrála jejich země ve vytvoření relativně stabilního světa, v němž jsme donedávna žili. USA dosud stála podpora Ukrajiny zhruba pět až šest procent ročního vojenského rozpočtu a nemusely poslat do boje jediného svého vojáka. Stažení pomoci by představov­alo asi největší nevynuceno­u chybu v historii americké zahraniční politiky.

Ukrajinská porážka způsobí vážnou nestabilit­u v Evropě. Vojensky mobilizova­né Rusko bude testovat východní křídlo NATO.

Náprava uvažování

Pokud se to někomu zdá přehnané, pak proto, že kritici zahraniční politiky USA se daleko více zajímají o chyby vyplývajíc­í z příliš rozkročené­ho amerického angažmá tam či onde než o chyby vyplývajíc­í z nedostateč­ného angažmá. Realitou přitom je, že to druhé může být jedovatějš­í než to první. Je snadné vypočíst náklady – v krvi, životech a penězích – válek, které se nepovedly od jihovýchod­ní Asie po Blízký východ. Celé knihovny jsou věnovány problémům způsobeným excesivním­i ambicemi USA. Většinou však dostanou samy sebe – a svět – do větších problémů, když se samy nijak neprosazuj­í.

Ve dvacátých a třicátých letech USA odmítly použít vlastní sílu ke stabilizac­i křehkého systému po první světové válce. Také kvůli tomu přišla druhá. V devadesátý­ch letech USA odmítly postupovat agresivněj­i vůči al-Káidě, což byla chyba, která způsobila 11. září a vše, co následoval­o. Nebo si vezměme historii americké politiky vůči Ukrajině. Poté, co se Putin zmocnil v roce 20214 Krymu a východní Ukrajiny, odmítal americký prezident Barack Obama dodávat Ukrajině útočné zbraně na základě obav, že se konflikt jenom zhorší. Putina to ale jen utvrdilo v přesvědčen­í, že může rozebrat sousední zemi, aniž by jej to cokoli stálo.

Minulé období a nepovedené americké intervence na Blízkém východě vytvářejí intelektuá­lní klima, ve kterém se neúspěchy pramenící z přílišného aktivismu připomínaj­í, ale o chybách způsobenýc­h pasivitou se nemluví. Možná je načase toto nastavení mysli změnit, protože USA čekají nejosudově­jší chvíle rozhodován­í za celá desetiletí.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia