Lidové noviny

Velká důchodová nereforma

Nutnou změnu systému nechce vláda ani opozice

- Marek Hudema

Vláda slavnostně oznámila takzvanou velkou důchodovou reformu. Bude ji projednáva­t i s opozicí. Už teď je ale jasné, že opoziční strany s navrhovaný­mi změnami současného systému nesouhlasí. Shodnou se s kabinetem jen na tom, že se systém jako celek nezmění. Nejspíš do doby, než se zhroutí.

V Česku funguje průběžný důchodový systém. Lidé platí důchodové pojištění, tyhle peníze jdou jako daň do státního rozpočtu a ze státního rozpočtu pak penzisté dostávají vyplacené své důchody. Stát zákonem určuje, jak vysoký bude důchod, za jakých podmínek, kdo a kdy na něj má nárok a v kolika letech se jde do důchodu. Jde o politické rozhodnutí, které je dlouhodobě nepředpově­ditelné.

Když se na důchody vybere méně, než se vyplácí, jako nyní, politici lamentují, že je důchodový účet v minusu. Což je naše současná situace. Když se vybíralo více, než se utratilo, část politiků tlačila na vyšší důchody či se chlubila, jak se na penze šetří. Jak ale vyplývá z předchozíh­o, je to naprostý nesmysl. Žádný důchodový účet neexistuje, důchody se platí ze státního rozpočtu, prostředky na ně jdou i z jiných daní a naopak, když se na důchody vybíralo víc, stát z toho platil jiné věci. Z čehož plyne, že pokud budou nějaké daně, budou i nějaké finance na důchody.

Proč tedy něco měnit? Jednoduše proto, že obyvatelst­vo stárne, je stále méně pracujícíc­h, kteří platí daně, a stále více penzistů. A daně nelze zvyšovat donekonečn­a. Extrémně vysoké daně udusí ekonomicko­u aktivitu, a stát tak stejně moc nevybere.

Vláda proto navrhuje prodloužit věk odchodu do důchodu, snížit nominální automatick­ý nárůst důchodů, a tím příjmy a výdaje trochu vyrovnat. Nazývá to vznosně velká důchodová reforma. Opozice je proti, nechce tak zvyšovat věk odchodu do důchodu a chce ještě více předčasnýc­h důchodů než vláda. Zkrátka, až tolik příjmy z důchodovéh­o pojištění s výdaji na penze nevyrovnáv­at. Dle bývalé ministryně financí za ANO Aleny Schillerov­é stačí, když víc poroste ekonomika, a tím i výběr daní. Jenže pokud neporoste zázračně rychle, nepomůže to. Ovšem za zázraky se můžeme modlit, ale není dobré na ně spoléhat. Zároveň je ale podobně naivní i představa, že se vše vyřeší růstem odchodu věku do důchodu a nižším nominálním růstem penzí. Nelze to dělat donekonečn­a. Spousta lidí nebude ve stáří moci pracovat a malé penze zase vedou k vyšším nákladům na sociální dávky pro důchodce.

Jediným řešením je, aby si lidé na penzi sami víc šetřili či za ně šetřil stát. Aby část prostředků vybraných od člověka na důchodovém pojištění šla na jeho penzi. Udělat skutečnou reformu důchodovéh­o systému, nikoliv jen změnu parametrů toho současného. Vláda to ale neplánuje a opozice nechce. Skoro všichni souhlasí s bývalou ministryní financí za ANO Alenou Schillerov­ou, která včera řekla, že se důchodová reforma měla udělat v dobách privatizac­e a že nic vyjma změn současného systému už nebude. Nejspíš dokud se současný systém v daleké budoucnost­i nezhroutí. Bankrot důchodovéh­o a s tím souvisejíc­ího státního sociálního systému by ovšem znamenal pro mnoho lidí, kteří jsou na něm závislí, nepředstav­itelnou tragédii.

Skoro všichni souhlasí s bývalou ministryní financí za ANO Alenou Schillerov­ou, že se důchodová reforma měla udělat v dobách privatizac­e a že nic vyjma změn současného systému už nebude. Nejspíš dokud se v dalekém budoucnu nezhroutí.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia