Lidové noviny

Budou zbraně myslet?

- ŠTĚPÁN HOBZA

Spojené státy americké přiznaly, že na Blízkém východě používají při bojových operacích umělou inteligenc­i (AI). Konkrétně mělo jít o nálety proti iráckým radikálům ze začátku února, pro které dle šéfky technologi­cké sekce amerického generálníh­o štábu Schuyler Mooreové využily „počítačové vidění sloužící k odhalení hrozeb“.

Přeloženo do češtiny, Američané používají jakýsi chytrý počítačový program, který umí vyhodnotit, které cíle je záhodno bombardova­t a které nechat být. Jak přesně to algoritmus dělá, pochopitel­ně neprozradi­li, ale lze se domnívat, že analyzuje databázi dříve zpracovaný­ch dat, tedy například videí pořízených drony, fotek ze satelitů a tak dále. Nakonec americká letadla zasáhla téměř 85 cílů a zdá se pravděpodo­bné, že jejich předvýběr zajistila právě AI.

Do bojujících robotů ve stylu Hvězdných válek to má daleko. I tak ale jde o přelomovou událost – až doteď totiž Američané AI používali pouze v rámci výcviku a pro počítačové simulace, například virtuální válečné hry. Jejich použití pro zpravodajs­ké účely sice známé bylo, ale nikoli při bojových operacích. Jde tak o první potvrzený případ, kdy lidé v letadlech bombardova­li cíle, které jim určil počítač.

Riziko této nové role umělé inteligenc­e se zdá zjevné. Pokud počítačový program skutečně vyhodnocuj­e cíle na základě uložené databáze, kde je psáno, že se nemůže zmýlit? Kdo zaručí, že sklad munice nezamění třeba za mateřskou školku? A co třeba v bojových zónách typu Pásma Gazy, kde díky zvrácenost­i teroristů z Hamásu školka a sklad zbraní často jedno jsou? Jak takový cíl vyhodnotí umělá inteligenc­e? A co na to člověk, který ji bude dozorovat? Dokáže chybu včas zpozorovat a předejít neštěstí? Ostatně, ani člověk není neomylný a chybovat je lidské, jak praví okřídlené úsloví.

Spíš doplnění pilota

Riziko nové role umělé inteligenc­e se zdá zjevné. Pokud počítačový program vyhodnocuj­e cíle na základě databáze, kde je psáno, že se nemůže zmýlit? Kdo zaručí, že sklad munice nezamění třeba za mateřskou školku?

Pojďme ještě dál. Víme například, že americké letectvo už provedlo několik úspěšných testů plně automatizo­vaných stíhaček. Například v prosinci 2022 vzlétla z vojenské základny nedaleko Los Angeles speciálně upravená verze letadla F-16 „Fighting Falcon“– počítač s ní úspěšně provedl několik vysoce pokročilýc­h leteckých manévrů a následně ji bezpečně provedl přestřelko­u s dalším letounem. Ano, v jejím kokpitu stále ještě seděl člověk – šlo však o technika školeného na práci s umělou inteligenc­í, nikoli o pilota. Stroj se následně bez jediného škrábnutí vrátil na základnu.

Jistě, experti na AI stále tvrdí, že stroje jsou podobných výkonů schopné pouze díky dozoru lidí a provozu počítačů, které ve výsledku opět kontrolují lidé. I pro bojové mise se v blízké budoucnost­i nepočítá ani tak s nahrazením pilota počítačem jako spíš s doplněním pilota o nové schopnosti – o jakési ulehčení práce. Má to prý být něco jako spolupráce člověka a koně v tradiční koncepci vojenské kavalerie. Člověk – například kyrysník – se soustředí na taktické manévry a zasažení nepřítele, zatímco kůň jej rychle dopraví z místa na místo. Stále nám ale zbývá otázka: co se stane, když se kůň splaší?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia