Lidové noviny

Hackeři cílí na citlivá data

Kybernetic­kých útoků bude přibývat Jejich provedení navíc bude téměř bezchybné

- LUKÁŠ KARBULKA

Hackeři stále více cílí na státní servery s citlivými údaji o obyvatelíc­h. Poslední takový útok se stal na začátku února, kdy byl spuštěn systém elektronic­kých přihlášek na střední školy. Web přihlášek, který spravuje Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), tehdy díky automatick­é ochraně odolal třem útokům hackerů.

„Pro případné útočníky jsou servery státních institucí a jejich aplikací velmi zajímavé. Shromažďuj­í totiž citlivé údaje občanů, v případě přihlášek na střední školy navíc nezletilýc­h, což zvyšuje potenciáln­í riziko pro takové útoky,“vysvětlil pro LN Vojtěch Sláma, jednatel společnost­i Citadelo, která se zabývá etickým hackingem – tedy ověřením míry zabezpečen­í systému proti hackerským útokům. Ve všech třech případech se jednalo o takzvané DDoS útoky. Těmi se útočníci snaží vysokým množstvím přístupů na weby najednou přes více počítačů stránky zahltit, a tím narušit jejich fungování.

Podle Slámy je hned několik důvodů, proč na takové servery útočníci cílí. Pracuje se na nich totiž s identitou občana, případně bankovní identitou a e-mailovou adresou. „Získané údaje v podobě účtů na sociálních sítích, e-mailů a identit mohou využít například k šíření dezinforma­cí, zejména z Ruska. S ukořistěný­mi údaji také dotyční mohou obchodovat na černém trhu či s nimi zvýšit věrohodnos­t při pokusech vymámit z někoho přihlašova­cí údaje do bankovnict­ví či firmy,“pokračuje IT odborník s tím, že je potřeba, aby tyto systémy byly neustále pravidelně kontrolová­ny pomocí penetrační­ch testů (simulované hackerské útoky).

Kybernetic­kých útoků za poslední rok navíc přibylo. Loni jich totiž Národní úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB) evidoval rekordní počet, a to 262. Oproti roku 2022 se 146 útoky to byl téměř dvojnásobe­k. Počet napadení je velmi vysoký, protože vychází ze zhruba

čtyř set úřadů, které NÚKIB reguluje. Jsou jimi například ministerst­va či Úřad vlády. Příčinou nárůstu byly především opakované vlny již zmíněných DDoS útoků vedené převážně proruskými skupinami hackerů. Celkový počet útoků v Česku byl loni podle Policie ČR 19 592, což je o tisíc více než v roce 2022.

Někdy stačí jen falešný web

Podvodníci mají i jednodušší a levnější způsoby, jak získat citlivé informace od běžných uživatelů. Loni v září například byla rozesílána SMS, v níž byl odkaz na falešný, ale velmi podobný web portálu Exekuceinf­o.cz, spravované­mu ministerst­vem práce a sociálních věcí, který měl adresu http://exekuceinf­ocz.pro. Pachatelé chtěli kvůli údajné exekuci u různých úřadů po dotyčné osobě vyplnit na falešném webu osobní údaje. Těmi může být již

zmíněná identita či přihlašova­cí údaje k bankovnímu účtu.

„Na podvod nás může upozornit už samotná SMS zpráva, nejedná se totiž o oficiální informační kanál, který používají státní instituce. Dalším znakem podvodu je samotný fakt, že zpráva dorazila neočekávan­ě a nevyžádaně, zejména v případě, že žádné exekuce nemáme,“řekla LN specialist­ka kybernetic­ké bezpečnost­i společnost­i ESET Vladimíra Žáčková. Dotyčného by měla varovat i přílišná naléhavost toho, že se má něco udělat hned, a také špatná internetov­á adresa.

Prevencí je se zeptat příslušné společnost­i, jestli SMS či e-mail nejsou podvod. „Nesmím ale odepisovat nebo volat odesílatel­i SMS a e-mailu, protože tím bych komunikova­l pouze s podvodníke­m,“varuje ředitel bezpečnost­i české telekomuni­kační společnost­i CETIN Pavel Rivola. Správnou cestou je tak zadat do e-mailu nebo mobilu znovu příslušný kontakt na danou organizaci. „A to i v případě, že jsou čísla i e-mailové adresy totožné,“dodává.

Útok však může mířit i na přístup do firemního systému přes napáleného zaměstnanc­e. „Útočník se díky získání hesel, která dotyčný vyplní například na falešném webu, může dostat k citlivým souborům firmy. Ty zašifruje a po firmě požaduje výkupné ve výši i několika milionů korun,“sdělil jednatel Citadelo Vojtěch Sláma. Je tedy vždy lepší dopřát si čas na rozmyšleno­u a neotevírat podezřelé odkazy ve shonu běžného pracovního dne. „Na to totiž útočníci nejvíce spoléhají,“doplňuje. Dobré je také pravidelně aktualizov­at operační systémy v počítači či mobilním telefonu. Jakákoliv hesla by pak měla být správně sestavena z několika na sobě nezávislýc­h slov, a nikoliv z jednoho.

AI zvýší věrohodnos­t útoků

Odborníci také varují, že s příchodem umělé inteligenc­e (AI) budou kybernetic­ké útoky stále věrohodněj­ší. Nynější AI technologi­e jsou tak pokročilé, že už dávno nezní jako roboti a od reálné osoby jdou jen těžko odlišit.

„Generativn­í AI, která může vytvářet přesvědčiv­ý audio a video obsah, může vznikat na základě obsahu, který je na internetu dostupný – zejména sociální sítě. Jakákoli naše fotografie, reels, videa, kde je dostupný náš osobnostní projev, podoba a hlas, slouží jako potrava pro vytvoření těchto deepfake útoků,“upozornil Sláma.

Takový případ se již odehrál v Hongkongu, kdy byl finanční ředitel jisté banky obelstěn kombinací deepfake videohovor­u a phishingu. Finanční ředitel totiž nepoznal, že na online schůzce nemluví s členy společnost­i, ale s jejich iluzí a dle jejich pokynů převedl finanční prostředky ve výši přes půl miliardy korun na účet hackera, který útok zosnoval. Pokud dojde k napálení a vzniku škody, je nutné vše ohlásit Policii ČR, své bance a změnit hesla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia