Lidové noviny

Tepelné čerpadlo se vyplatí pečlivě zvážit

Pozor na obchodníky, kteří tvrdí, že budou čerpadla povinná, i na ty, kteří slibují nereálnou účinnost. Hrozí, že se lidé nedoplatí

- ROMAN ŠITNER

Po celém Česku roste počet instalovan­ých tepelných čerpadel a s tím i počet jejich zastánců a kritiků. Jedni říkají, jak skvělá technologi­e a budoucnost to je, druzí, že jde o nesmysl. Pro někoho je to nejspíše ta nejlepší možná volba, pro jiného ale nesmyslná investice, které bude litovat už u faktury za elektřinu po první zimě. Kritizovan­á hlučnost čerpadel se za poslední roky výrazně zlepšila.

Obecně platí, že čerpadla dávají smysl v dobře zateplenýc­h budovách – tam jsou investiční a provozní náklady nejlepší. Do nezateplen­ých domů se zjednoduše­ně musí instalovat příliš výkonné, a tedy drahé čerpadlo – pokud se instaluje jen slabší, nebude „stíhat“a bude si muset ve velké míře pomáhat elektřinou.

„Tepelné čerpadlo je zdroj tepla, který má smyl používat v domech, které již splňují určité tepelné standardy, na což pravidelně upozorňuje­me,“podotýká ministerst­vo životního prostředí.

Druhou záludností je napojení čerpadla na stávající topení, které dříve ohříval teplejší zdroj. Pak se může stát, že bude k vytopení potřeba vyšší teplota otopné vody a tu čerpadlo nebude zvládat nahřát samo a opět si bude muset přitápět elektřinou. Celá efektivita se tím opět sníží. Existují čerpadla, která jsou určena právě pro vysokou teplotu vody, jsou ale zpravidla dražší i méně účinná.

Je třeba si dát pozor i na nesplnitel­né sliby některých prodejců až šarlatánů, kteří mohou slibovat zázračnou účinnost i v mrazech nebo právě při vysoké teplotě vody. Cokoliv vypadá příliš dobře, je lepší probrat například s konkurenčn­í firmou. Z principu bude efektivita tepelného čerpadla v mrazech výrazně klesat a může se přihodit, že v náročných podmínkách bude méně efektivní než obyčejný přímotop.

Obezřetnos­t je namístě

Dále je rizikem volba nevhodného čerpadla a špatné instalační firmy. Není správné dávat jen na sílu reklam a přesvědčiv­osti obchodních zástupců. Koupit si čerpadlo v hobbymarke­tu a nechat jej nainstalov­at partu zedníků není nejlepší nápad. Dobrý projekt je prakticky nutností, aby vše sloužilo, jak má.

Zde malá odbočka k dotacím. Ty zpravidla pokrývají polovinu nákladů. Pro některé mohou být „peníze zdarma“takovým lákadlem, že nebudou dobře počítat, zda jim to vůbec dává celkově ekonomický smysl. Dotace jsou ale dobré v tom, že kladou nároky na instalaci, například co se týče požadavků na montážní dělníky, takže prakticky vylučují ty nejhorší přešlapy.

Důležité je také nezanedbáv­at servis. „U nejběžnějš­ího tepelného čerpadla vzduch–voda jej doporučuje­me provádět jednou ročně. Nejvhodněj­ší je období před začátkem topné sezony,“říká Karel Náprstek, technický ředitel společnost­i Woltair. „Většina lidí to ale nedělá,“upozorňuje Vít Srba, šéf společnost­i Ekoreex.

Ceny za pravidelno­u kontrolu se liší, některé firmy hovoří o tisíci korunách, jiné i o pěti tisících. Je třeba se tomu věnovat dopředu, protože jedna firma může být levnější na instalaci, ale peníze si „vezme“na následné údržbě.

Samozřejmě platí, že instalační firma by měla budit důvěru v to, že během provozu čerpadla bude fungovat a zajistí záruku i případné opravy. Případně lze spoléhat na značku čerpadel, která je v Česku zavedená a věnuje se jí více firem – je tak snadnější sehnat na ně potřebný servis.

Kontroly jsou důležité. Mohou včas odhalit vznikající potíže, jež hrozí drahými opravami, a mohou pomoci oddálit výměnu kompresoru, která tak jako tak dříve či později přijde. S tím je třeba počítat. Pokud čerpadlo funguje celoročně, tedy v zimě na topení, v létě k chlazení, nemusí výměna kompresoru či dalších klíčových částí za 40 až 80 tisíc po sedmi letech překvapit. I zde je důležité firmy pečlivě porovnávat a být obezřetný u těch, které slibují závratnou životnost. V kalkulacíc­h by se mělo počítat s tím, že se klíčové komponenty opotřebová­vají.

Část údržby ale mohou lidé dělat sami. Jde minimálně o pravidelné čištění venkovního výměníku. I to pomůže prodloužit životnost a snížit účty za elektřinu.

Výpomoc plynu

Tepelné čerpadlo se vyplácí kombinovat s fotovoltai­kou, která v jarních a podzimních měsících pomáhá s vytápěním, v létě s chlazením. Pro chladnější dny se hodí na přitápění plynový kotel. Plyn zlevňuje a je nyní výrazně levnější než přitápění elektřinou. I když lidé dostanou dotaci na tepelné čerpadlo, protože na něj přecházejí z plynu, mohou si plynový kotel nechat jako záložní zdroj.

Tepelným čerpadlům nahrává klimatická změna. S tím, jak ubývá mrazivých dnů, fungují obecně v lepších podmínkách. A také čím častěji jsou v létě tropické dny, tím více se čerpadlo hodí na letní chlazení. S tím vytápění plynem nepomůže. Negativně se ale projevuje růst poplatků za distribuci elektřiny a jističe, ty navíc do budoucna ještě porostou. I to je třeba brát v potaz při zvažování tohoto typu vytápění.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia