Lidové noviny

Plážový ideál v Kuvajtu

- ROMAN ŠITNER

Venku se pomalu probouzí jaro a někteří už plánují letní dovolenou. Atmosféra pohody u moře je i v dnešním příkladu moderní vily v Kuvajtu.

V zemi, kterou Češi znají hlavně díky válce z počátku devadesátý­ch let minulého století, je nyní móda sekat vily jako Baťa cvičky podél písečných pláží. Tohle je jedna z nich.

Všechny mají společné to, že jsou přímo na pláži a patří k nim bazén. Ta naše je od architekto­nických studií Balzar Arquitecto­s (Španělsko) a AlHumaidhi Architects (Kuvajt) a vyniká čistým stylem a absencí zdobnosti.

Hlavním prvkem je maximální otevřenost domu k moři a zároveň zahrada z druhé části, v podstatě dva odlišné světy. Není ale jasné, zda je dům již realizovan­ý (studia se na dotaz nevyjádřil­a), zveřejněny byly pouze vizualizac­e. Na nich vše vypadá jako ideál, není ale jasné, nakolik jde (či půjde) o klidnou lokalitu. V Kuvajtu lze najít vily přímo na pobřeží, které jsou ale v hustě osídlených oblastech a hned vedle nich je průchod na pláž pro „civilisty“. Ti jsou ale zpravidla minimálně opticky odrazováni od toho, aby se promenádov­ali přímo před vilami.

Pro ty, kteří by si představov­ali, že v takové vile stráví dovolenou, je dobré připomenou­t některá lokální specifika. Dům má i (skromné) ubytování pro služebnict­vo, které je zpravidla k dispozici 24 hodin denně. Zároveň má dům svou „dívčí“část, není ale jasné, zda jde o požadavek konzervati­vních investorů, kteří chtějí mít možnost ženy ukrýt v případě mužské návštěvy.

Architektu­ra se přímo dotýká písku. Je k tomu důvod. V moři u domu se dá koupat od dubna do listopadu. Prší jen 19 dnů v roce, letní teploty ale mohou atakovat padesát stupňů ve stínu. Plážový dům v Kuvajtu sází na jednoducho­u betonovou architektu­ru a nabízí dva odlišné pohledy – plážový od moře a zahradní z ulice.

 ?? ??
 ?? VIZUALIZAC­E BALZAR ARQUITECTO­S, ALHUMAIDHI ARCHITECTS ??
VIZUALIZAC­E BALZAR ARQUITECTO­S, ALHUMAIDHI ARCHITECTS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia