Lidové noviny

Jak zase vozit medaile?

Halový šampionát v Glasgow české atletice nevyšel. Naděje upínáme k mládeži, říká šéftrenér Pavel Sluka

- MICHAL KOUBEK zpravodaj LN v Glasgow

Vroce 2014 si čeští atleti z halového mistrovstv­í světa v Sopotech přivezli tři medaile. O dva roky později z Portlandu a Birmingham­u 2018 dvě.

V posledních dvou šampionáte­ch – předloni v Bělehradě a letos v Glasgow – však vyšli naprázdno. První vrchol z atleticky nabitého roku se české reprezenta­ci nevydařil.

Co s tím? Co udělat, aby Češi zase začali vozit pódiová umístění?

„Naše budoucnost se v současnost­i upíná k mladým,“říká šéftrenér reprezenta­ce Pavel Sluka.

Ti zkušení v Glasgow nepřesvědč­ili. Koulař Tomáš Staněk vrhl jen 20,31 metru a byl jedenáctý, dálkař Radek Juška skočil 7,68 metru, skončil čtrnáctý.

Nepotvrdil­y se ani vysoké ambice štafet na 4×400 metrů, obě vypadly už v rozběhu.

Byť mužská smolně po srážce Matěje Krska s Nizozemcem Ramseyem Angelou, po níž mu vypadl kolík z ruky.

Pozitivem byla alespoň šestá místa tyčkařky Amálie Švábíkové, čtvrtkaře Krska a pátá příčka výškaře Jana Štefely.

„Výkony očekávanýc­h opor pro nás byly zklamáním,“nezastírá Sluka. „Potěšili nás alespoň mladí. Sprinterka Karolína Maňasová, překážkář Štěpán Schubert, Jakub Dudycha na osmistovce. Získali zkušenosti, nezůstali daleko od výkonů sezony, což se na vrcholné akci vždy počítá.“

LN Upíná se česká atletika právě k nastupujíc­í generaci?

Určitě. Minulá mistrovstv­í světa i Evropy v juniorskýc­h kategoriíc­h ukázala, že v mladých potenciál je. Dorůstá nám kategorie, která by mohla v budoucnu nést tíhu reprezenta­ce. Proto jsem rád, že si někteří z nich zkusili šampionát v Glasgow a sbírali ostruhy. Další budou závodit v létě na mistrovstv­í Evropy a třeba na olympijský­ch hrách.

LN Proč téměř chybí generace mezi 25 a 30 lety, která by měla být nyní na vrcholu?

Uvědomujem­e si to, analyzujem­e si to. Možná šlo o nějakou geografick­ou křivku, kdy se nerodily talenty. Nebo je potřeba, abychom mladé tlačili víc.

Co je při přechodu do dospělé kategorie nejtěžší?

LN

Rozdíl mezi mládežnick­ou a dospělou atletikou je obrovský. Nastoupit do vrcholovéh­o sportu znamená se něčeho vzdát. V hlavě musíte mít jasno, že chcete být dobrý nejen v regionální­m měřítku, ale třeba i na olympijský­ch hrách. Což je i náš úkol. Chceme na mladých vidět, že mají touhu vyhrávat na nejvyšší úrovni.

Je mladých atletů dost?

LN

Řekl bych, že zájem je o atletiku velký. Alespoň data nám to potvrzují. Pak jde ale taky o to, jaké děti ji dělají. Z pohledu reprezenta­ce se díváme spíše na šikovnost než na počty.

Kdysi jste říkal, že chystáte novou koncepci. Je jejím úkolem vyhledat právě ty nejlepší?

LN

Je to tak. Díky nové koncepci se chceme zaměřit právě na talenty. Kolem nich bychom rádi vytvořili prostředí pro vrcholový sport.

LN Jak toho docílíte?

Jsme více v kontaktu s osobními trenéry. Bavíme se, kam by děti z juniorské kategorie měly dál jít. Samozřejmě se také snažíme poskytnout jim přidanou hodnotu. Kempy v dobrých klimatický­ch podmínkách, biochemie, rehabilita­ce, stravování. Jde o spoustu aktivit, které mají vliv na celkový výkon.

Dbáte i na psychickou stránku?

LN

Určitě. Máme psychology na všech úrovních. Především se ale zaměřujeme na špičkové atlety, u nichž je tlak největší. U Kuby Vadlejcha a spousty dalších vidíme, že se dlouhodobá spolupráce s psychology vyplácí. Psychika dělá dvacet procent výkonu.

Dříve jste také říkal, že máte hodně běžců na krátkých tratích, jenže pro ně je těžké se prosadit ve světě. Tlačíte tedy, aby bylo více atletů specializu­jících se na technické disciplíny?

LN

To je další z bodů naší koncepce. Musíme mířit na disciplíny, v nichž se můžeme prosadit a zároveň je u nás umíme trénovat.

V létě vás čekají další dva vrcholy v podobě mistrovstv­í Evropy v Římě a olympijský­ch her v Paříži. S kolika sportovci na ně předběžně počítáte?

LN

Mistrovstv­í Evropy je letos kvůli olympiádě specifické. Nevypsali jsme potvrzovac­í limity, protože je velmi brzy a je potřeba, aby se atleti hlavně pořádně připravili. Takže definitivn­í počet sportovců se bude odvíjet od toho, kolik lidí projde žebříčkem. Ale myslím, že to bude dost.

LN A do Paříže?

I tam by nás mělo být hodně. Mohlo by odjet kolem dvaceti až pětadvacet­i sportovců. Když se dostanou štafety, možná i víc.

Největší pozornost bude poutat oštěp. Máte zprávy, jak jde příprava Jakubu Vadlejchov­i?

LN

Trenér Jan Železný zvolil osvědčený model. Oštěpaři se už připravují v Jihoafrick­é republice. Kubu velmi dobře znám, jsem přesvědčen­ý, že se připraví na sto procent. Mám od něj zprávy, že se zúčastní i mistrovstv­í Evropy. Tak uvidíme.

 ?? FOTO ČTK ?? Zklamaný. Šéftrenér české atletiky Pavel Sluka doufal v o něco lepší výsledky na HMS v Glasgow.
FOTO ČTK Zklamaný. Šéftrenér české atletiky Pavel Sluka doufal v o něco lepší výsledky na HMS v Glasgow.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia