Lidové noviny

Verstappen starší vs. Horner

- JAKUB HROMADA

Viděli jste výsledky úvodní Velké ceny sezony v Bahrajnu? Jestli ne, tak vám stačí: první Max Verstappen, druhý Sergio Pérez. Plný počet bodů, dominance podobná té loňské, absolutní idylka Red Bullu. Aspoň na první dobrou.

Je tu totiž jedna věc, která už týdny hýbe padokem víc než výsledky rakouské stáje.

Začalo to anonymní stížností zaměstnank­yně týmu na nevhodné chování šéfa Christiana Hornera. Táhlé nezávislé vyšetřován­í nakonec minulou středu zbavilo padesátile­tého bosse jakékoliv podezření, a on tak dál zůstává na své pozici.

Zatím. Sám si možná myslel, že odletem z Bahrajnu dá sbohem i nepříjemné aféře. Jenže den po oficiálním prohlášení Red Bullu o odmítnutí viny někdo rozeslal novinářům, šéfům jiných týmů, marketingo­vé společnost­i Liberty Media i generálním­u manažerovi formule 1 Stefanu Domenicali­mu složku s několika snímky z údajné whatsappov­é konverzace Hornera s neznámou ženou.

Mezi příjemci mělo být na sto lidí včetně otce současného šampiona a bývalého pilota formule 1 Jose Verstappen­a.

A právě jeho jméno zmiňuje nespočet světových portálů v souvislost­i s přáním o odvolání Hornera. Podle serveru Motorsport.com zase šéf Red Bullu podezřívá Verstappen­a seniora, že proti němu vede kampaň. Největší nizozemský deník De Telegraaf dokonce píše, že Jos mohl stát za rozesláním

domnělých důkazů o Hornerovi vině.

To Verstappen senior rázně popřel: „Proč bych to dělal, když se Maxovi tak daří? Nedává to smysl.“Nicméně se netajil svým názorem k celému sporu a Hornera včera ostře kritizoval. „Zatímco on zůstává na své pozici, panuje tu napětí. Hrozí, že se tým rozpadne, a takhle to dál nejde. Vybuchne to. Hraje si na oběť, přitom on je tím, kdo způsobuje problémy,“vypálil nekompromi­sně pro britský Daily Mail. V sobotu se měli oba zaintereso­vaní pohádat, přičemž Jos z místnosti uraženě odešel, než se chvíli nato vrátil podat Hornerovi alespoň ruku.

Verstappen senior se pravidelně vyskytuje v garáži Red Bullu. Proslul tvrdou výchovou svého syna, neodmyslit­elnou láskou k motorsport­u, ale také několika nechvalným­i kauzami. Ještě v motokárách po jedné z kolizí dostal od soudu pětiletou podmínku. Tříměsíční podmíněný trest odnětí svobody vyfasoval zase v roce 2008, kdy vyhrožoval své tehdejší manželce Sophii Kumpenové a porušil i vydaný zákaz přiblížení.

Rovněž se rád zapojuje do dění aktuálně nejrychlej­šího týmu na roštu, což potvrzuje i nyní. A byť se zatím jedná pouze o spekulace, existuje až příliš mnoho indicií, které napovídají, že se snaží Hornera z Red Bullu vyštípat.

Pranice u konkurence se hodí nejbližším­i rivalovi, tedy Mercedesu.

Je náhoda, že několik na sobě nezávislýc­h novinářů či prostých fanoušků spatřilo v Bahrajnu Verstappen­a seniora několikrát v blízkosti Tota Wolffa, šéfa německé stáje? A to dokonce i v hotelu, kde oba přespávali.

Navíc Wolff, jindy k soupeřům značně odměřený, vítěze bahrajnské­ho závodu chválil: „Max je v jiné lize, jiné galaxii. Zkrátka musíme uznat jeho kvality. A ty jsou mimořádné.“

Nizozemský pilot se do aféry nikterak nezapojuje. Z povinnosti odpovídá na dotazy novinářů, opakovaně hlásí, že se soustředí jen na svoje výkony. Ocenil, jak se Horner dokáže i v této složité době od nepříjemno­stí oprostit. „S Christiane­m hodně mluvím a celý víkend byl naprosto oddaný týmu. Samozřejmě je asi trochu rozptýlený, ale stejně se soustředí na závodění a takhle spolu nadále pracujeme,“vyzdvihl.

Týmy se nyní přesouvají do saúdskoara­bské Džidy. A míří tam i špinavá kauza, jež svým dosahem zatím překonává výsledky na trati. A kdo ví, do jakých výšin ji Verstappen senior s Wolffem ještě pozvednou.

 ?? Christian Horner. FOTO ČTK ?? Boss.
Christian Horner. FOTO ČTK Boss.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia