Lidové noviny

Suchej sušší než obvykle

- ONDŘEJ NEFF

Suchej únor skončil o půlnoci minulý čtvrtek a to bylo devětadvac­átého, rok 2024 je přestupný. Byl tedy o den delší než tři předchozí. Zúčastnilo se ho milion dvě stě tisíc sušičů a sušiček, jak čtu v tiskové zprávě. To je 17 procent populace ve věku osmnácti a více let, přičemž o suchým únoru slyšelo už 87 procent obyvatel. Tolik tedy tisková zpráva.

Třeba jste také drželi suchej únor (je třeba zachovávat lidový tvar názvu, aby z toho nebyl suchý únor, tudíž cosi suchého a odpudivého), že jste taky nechali vývrtku či otvírák ve spodní vrstvě šuplíku v příborníku. Pokud ano, pak vás možná překvapilo, že suchej únor má cosi jako tiskovou zprávu. Nejen to, má svoji webovou stránku a má své partnery a dokonce… Finální sdělení odložím, aby těch šoků nebylo moc naráz.

Držím ho už několik let. Nevzpomenu si, kdy to bylo poprvé. Letos jsem ho zahájil dokonce ještě před Silvestrem: přelom roku trávíme u nás doma chlácholen­ím psů poblázněný­ch rachejtlem­i, takže na přípitky není nálada. Určitě to bylo na něčí popud, někdo s tím přišel a já si řekl, to je dobrý nápad, proč do toho nejít. Tím lépe, že únor je nejkratší měsíc v roce. Jistě s tím přišel někdo z kamarádů a ten to měl zase od jiného kamaráda. Dokonce jsem si říkal, jak je to fajn, že to vzniklo jen tak v něčí hlavě. Je jedno v čí, hlavně že se to chytlo a je to už zavedené a drží to spousta lidí.

Načež se ukazuje, že je všechno jinak, máme tu tiskovou zprávu a zjišťuju, jak hrubě jsem se mýlil, když jsem si říkal, chválabohu že se do toho stát neplete! Že není žádný vládní zmocněnec, natož pak speciální ministerst­vo! Skutečnost je taková, že své umrtvující pařáty vztahují ministerst­va zdravotnic­tví i vnitra a školství a Poslanecká sněmovna a korporáty a policie a firmy. Nechal bych vývrtku ladem, kdybych to byl věděl prvního února?

Nedovedu si na otázku odpovědět. Uvidím příští rok a bude záležet na tom, jak se vše bude vyvíjet. Pokud to zůstane jako teď, že stát zůstane někde v pozadí a o jeho účasti se dozvím až z tiskové zprávy kýmsi vydané, vývrtka zůstane na nejkratší měsíc v roce v nečinnosti. Když ale uvidím billboardy a z Twitteru na mě začnou skákat influenceř­i a Jan Hřebejk natočí důmyslný klip, pak možná se moje vývrtka bude ohánět i v únoru. Vyvinout se to může všelijak. Letos jsem si všiml, že k sucháči přibyl ještě tvrdej únor. Kromě abstinence zahrnuje i tělesnou nakládačku. Kilometry běhu, stovky kilometrů na kole, shyby na hrazdě. Zachránilo mě před tím bolavé koleno, možná bych se nechal strhnout k neuváženos­tem. Do příštího roku se mi koleno zklidní a pak uvážím, zda si kromě sucháče naložím i tvrďáka. Nesmím ale otálet, na lelkování není čas, rok dovede uplynout sakraments­ky rychle. Cítím ve všech kostech, že se k nějakému tomu vládnímu zmocněnci schyluje.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia