Lidové noviny

Auta s manuálem mizí z českých silnic

U většiny nově prodávanýc­h vozů už převládá automatick­á převodovka nad ručním řazením rychlostí

- MIROSLAV PETR

Spojka a řadicí páka se začínají vytrácet z osobních aut vyráběných v Česku. Automat je sice na zdejších silnicích stále v menšině, ale co se týče produkce všech tří tuzemských automobile­k, ubývají vozy s manuální převodovko­u z výrobních linek nevídaným tempem.

Ve většině nových aut se řidič nemusí řazením rychlostí zabývat.

Hyundai v Nošovicích už vlastní automatick­ou převodovku produkci manuálů na konci před manuální,“potvrzuje aktuální února zastavil úplně. Podíl vyráběných vývoj mluvčí Škody Auto aut s ručním řazením – Michaela Sklenářová. pro všechny trhy, nejen ten český Trend dvou pedálů – brzdy – klesl z 71 procent před deseti a plynu – dávno rozšířený třeba lety na loňských 24 procent, a to v Severní Americe či Japonsku dvojka tuzemského autoprůmys­lu a v posledních letech stále viditelněj­ší bude nově řešit dovozem. Škodě i v Evropě, včetně Česka,

30 % Auto a kolínské Toyotě podíl jde ruku v ruce s nárůstem firemního nově vyráběných vozů s manuálem vozového parku, větším počtem klesá podobným tempem. „pohodlnějš­ích“řidičů a zejména

„V roce 2023 více než polovina rostoucí výrobou hybridů zákazníků (v Česku) upřednostn­ila a plně bateriovýc­h elektromob­ilů.

V nošovické továrně Hyundai bude výroba manuálních převodovek pro vozy se spalovacím motorem nahrazena montáží bateriovýc­h systémů pro elektromob­ily.

„Ukončení provozu v hale Převodovká­rna TM1 neznamená, že by zákazníci už nemohli dostat auto z Nošovic s manuální převodovko­u. Nově budou tyto převodovky dodávány z Asie,“uvedla automobilk­a.

Podíl osobních aut s manuální převodovko­u na celkové produkci Škody Auto loni činil pouhých

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia