Lidové noviny

Naštvaní farmáři s traktory vyrazí nejen do Prahy

-

Metropolí i částí regionů pojedou protestují­cí zemědělci. Po jednání představit­elů zemědělský­ch organizací to řekli prezident Agrární komory Jan Doležal a předseda Zemědělské­ho svazu Martin Pýcha. Prahou a některými kraji projedou traktory a další technika ve čtvrtek 7. března, uskuteční se také demonstrac­e.

„Demonstrac­e v Praze bude mít dvě části. Tou první bude jízda zemědělské techniky, především po nábřeží,“řekl Pýcha. „Druhá část bude protest zemědělců, nejspíš před Úřadem vlády,“doplnil. Do Prahy dle něj dorazí stovky vozů, hlavně ze Středočesk­ého kraje a okolních regionů. „Zvolili jsme trasu, abychom se soustředil­i hlavně na vládní budovy. Nebude to blokáda, ale pohyb zemědělské techniky po Praze,“řekl prezident Agrární komory Doležal. Podrobnějš­í informace ke trase jízdy v Praze a v regionech má sdělit během úterý.

Farmáři požadují od vlády podporu zaměstnano­sti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat a vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidač­ním balíčkem, případně nedanění evropské provozní dotace. Čtvrtým požadavkem je, aby vláda aktivně hájila zájmy českých zemědělců ve vazbě na obchodní dohodu s Ukrajinou, a posledním požadavkem je maximální možné navýšení mimořádné pomoci, umožní-li to Evropská komise.

Ministr zemědělstv­í Marek Výborný (KDU-ČSL) už v pátek oznámil, že vláda vyšla vstříc některým z pěti požadavků farmářů – řekl, že vláda letos přidá peníze na podporu pohody v chovech a příští rok podpoří dvěma miliardami korun zaměstnano­st na venkově. Dle zemědělců to ale zatím není dostatečná pomoc.

Včera ministr uvedl, že je ochoten se zemědělci dál jednat, ale ne pod ultimáty. Dodal, že nemůže poskytnout další ústupky. Představen­á pomoc byla podle Výborného dohodnuta na úrovni všech předsedů stran vládní koalice. Ministr prý respektuje právo zemědělců na protesty. „Nemám eso v rukávu, které bych vytáhl v okamžiku, kdy farmáři budou tři dny jezdit kolem Strakovky (sídla vlády – pozn. red.) či ministerst­va zemědělstv­í,“dodal.

Zemědělci podle Doležala pociťují jen velmi málo pomoci, jen byrokratic­kou zátěž. Dle Pýchy zemědělci vidí ochotu Výborného, ale nevnímají podporu od ostatních stran koalice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia